U heeft momenteel geen verbinding.
Nieuws


Update van directeur algemene zaken Michael Ogubai


Update van directeur algemene zaken Michael Ogubai

Directeur algemene zaken Michael Ogubai neemt je in deze uitgebreide update mee langs de lopende zaken bij onze club. Van de eerste seizoenshelft, gastvrijheid, de jeugdopleiding tot een blik op de toekomst.

Terugblik eerste seizoenshelft

We zijn de eerste helft van het seizoen en de eerste maanden na de winterstop goed doorgekomen op sportief, organisatorisch, financieel en voetbaltechnisch vlak. Allereerst wisten wij onze selectie te behouden en gericht te versterken met de komst van Jardell Kanga en Ralf Seuntjens. Behalve Hamza Bouihrouchane en Huseyin Dogan zijn er geen spelers vertrokken, dus de selectie is nog intact. Met Rio Hillen hopen we de komende periode in gesprek te gaan. Hij is nu individueel op het veld weer aan de slag in het traject rondom de revalidatie van zijn knieblessure.

Een recente benchmark gaf op basis van prognose cijfers aan dat De Graafschap de negende spelersbegroting van de KKD heeft. En ondanks die negende spelersbegroting staan we op de vierde positie op de ranglijst. De Graafschap heeft een sterke selectie weten te creëren door een goede balans van ervaring en talent, met als specifieke kracht dat wij een team zijn. We kijken dan ook met veel vertrouwen naar de komende dertien wedstrijden in de reguliere competitie die nog gespeeld moeten worden. Laten we de focus houden op presteren, door vanavond in Helmond voor resultaat te gaan en het vertrouwen houden om in mei te durven dromen van meer.

De laatste wedstrijd tegen Willem II was een van de mindere thuiswedstrijden dit seizoen. Wij weten hoe hard onze spelers ervoor werken om te presteren, maar in deze wedstrijd was het ‘D’RAN-voetbal' en het mouwen opstropen minder zichtbaar. Ons uitgangspunt is dat wij spelen om te winnen en niet spelen om niet te verliezen. Tegen Willem II leek het soms op het laatste en waren wij met ons spel en tactiek onmachtig om het de gasten uit Tilburg moeilijk te maken. Het was dan ook goed om in de afgelopen week de kritieken te horen en te lezen. Het geeft weer dat halverwege het seizoen de verwachtingen nog steeds hoog zijn, de emotionele verbondenheid sterk is en supporters gepassioneerd over de club praten. Die passie en kritische betrokkenheid hebben wij ook nodig om te scherp te zijn, te blijven presteren en te realiseren voor wie wij ons best doen.

Jeugd is de toekomst

De jeugdopleiding van De Graafschap is hofleverancier van dit eerste elftal. Zij leveren een directe bijdrage aan de prestaties van ons vlaggenschip en maken dan ook deel uit van het ‘stille kapitaal’ van De Graafschap. Het is onderdeel van de strategie dat De Graafschap de keuze durft te maken voor haar eigen jeugd met een staf die grotendeels bestaat uit eigen opgeleide trainers. Dat is een lijn die wij de komende jaren willen voorzetten, met een duidelijk en herkenbaar De Graafschap DNA. Dat begint met het herkennen van talent, waarna het belangrijk is om te durven kiezen voor talent, het geloof te hebben in het ontwikkelingsproces bij zowel de jeugd als de eerste selectie, maar ook in acht houden dat zowel de prestatie als ‘het kapitaal’ op het veld groeit. Jaarlijkse transferinkomsten en overige vergoedingen kunnen bijdragen aan een groter budget voor De Graafschap, mits dit op structurele wijze plaatsvindt. Dit is niet makkelijk.

Er is ook een pluim te maken naar de jeugdtrainers en vrijwilligers in de Jeugdopleiding. Ze nemen de ruimte om stappen te zetten in hun eigen carrière en werken dag in dag uit hard om de jeugd beter te maken. Ook liggen er nog voldoende kansen om specialistischer te trainen, de faciliteiten uit te breiden, de klantvriendelijkheid te verbeteren en door nog meer met ouders en spelers in contact te staan. Dat de Jeugdopleiding belangrijk is voor zowel de club als de regio mag niet onderschat worden. De Jeugdopleiding blijft ook in de komende jaren prioriteit.

De faciliteiten op De Bezelhorst hebben in de afgelopen jaren al een upgrade gehad en we zijn samen met Guus Hiddink nog volop in gesprek met de gemeente en verenigingen over een nieuw te ontwikkelen sportpark. Wat tot op heden nog steeds hetzelfde is, is het zichtbare spelplezier en ambitie bij de jeugd waarbij keihard getraind wordt om iedere dag beter te worden.

Gastvrijheid

Tegen Willem II hadden wij de BT’03 als winnaar. In een tot de nok toe gevuld stadion lieten ze twee fantastische sfeer acties zien waarin stil werd gestaan bij het 70 jarig bestaan van De Graafschap. De supporters van Willem II hadden ook een sfeeractie en onze club doet haar best om een gastvrije benadering te hebben richting uitsupporters. Wij bieden ruimte voor sfeerbeleving en sfeeracties van de tegenstander op de wijze die bij ze past. Onze SLO-er Bas Koenders zet zich voor zowel onze supporters als de uitsupporters hard voor in.

Dat betekent niet dat qua gastvrijheid in Doetinchem alles goed gaat. We hebben sinds dit seizoen een beperkende maatregel waardoor uitsupporters niet meer in omliggende wijk mogen parkeren, dat zorgt voor beperkte parkeercapaciteit. Iets dat door de club niet makkelijk op te lossen is, gezien de ligging midden in de woonwijk en een natuurgebied nabij. Wel hopen we dit seizoen nog een tweede deel van de bus sluis aan te pakken zodat er (beperkte) parkeercapaciteit bij komt.

Vorig weekend was er ook een incident met een bekende Engelse YouTuber die verzocht werd het stadion te verlaten. Met goede wederzijdse communicatie waren we verder gekomen. Ik denk dan ook dat De Graafschap een betere manier had kunnen vinden die meer bij onze cultuur past. Om met elkaar in gesprek gaan en tot een vriendelijke oplossing komen zodat de Engelsman een mooie reportage kon maken en bovendien de gastvrijheid en gemoedelijkheid van de Achterhoek kon voelen. Gelukkig is het, na contact met de YouTuber, nu opgelost.

Terugblik NAC Breda

Het was De Graafschap een doorn in het oog dat NAC Breda meteen na de wedstrijd een statement maakte over de situatie met onze uitsupporters. In Doetinchem was de samenwerking met NAC prettig en het ging zoals het hoorde: onderzoeken wat er gebeurd is en samen kijken welke bewijslast er was om persoonsgericht te identificeren. In Breda was er geen sprake van verstoringen die direct gecommuniceerd diende te worden. Op de beelden van buiten de poort is een kort chaotisch moment zichtbaar bij de instroom van ons uitvak waarbij een trommel binnenkomt. Niks meer, niks minder. Dit strookt met de verklaringen van onze direct betrokkenen. Logischerwijs kijken we niet weg bij incidenten en zijn verscheidene mensen gesproken en is goed samengewerkt met NAC.

Ieder weekend zitten honderdduizenden voetballiefhebbers op de tribune, waarvan tienduizenden in Breda en Doetinchem. De gastvrijheid is de kracht, alleen wordt dit minder ervaren. Een ieder die De Graafschap volgt weet dat wij een club zijn waarbij je met welke leeftijd dan ook met een gerust hart kan plaatsnemen op de tribunes. Dit geldt ook in Breda. Het gevoel heerst soms dat het in de landelijke discussie veel gaat om veiligheid, maar er is meer ruimte nodig om met elkaar over gastvrijheid te praten en daar ook nadruk op te leggen.

Nabije toekomst

Zoals eerder gezegd hebben wij een spelersbegroting die in financiële zin geenszins concurreert met de top drie budgetten van de Keuken Kampioen Divisie. Dit maakt het dat wij geen gekke dingen hebben gedaan op de winterse transfermarkt omdat we dat geld immers niet hebben. Uit de benchmark bleek verder dat het merendeel van de KKD clubs een negatief netto resultaat had. Kortom; winst maken in de KKD is niet makkelijk.

De Graafschap dient zich te focussen op de langere termijn, zonder daarbij in te boeten op sportieve ambities. Hoe kunnen wij realiseren dat wij het financieel fundament hebben om meer succes te hebben? Samen met de Raad van Commissarissen (RvC) en onze collega’s zijn we aan de slag met deze lange termijn focus en een gezonde bedrijfsvoering. Het is belangrijk om processen goed in kaart te brengen, het speelveld te beschouwen en zorgvuldig orde op zaken te brengen. We zijn aardig op weg, maar nu moet de focus op ‘standje’ vooruit. Hoe kunnen we presteren mét financiële stabiliteit. Nogmaals: het herkennen van talent is belangrijk, dit te etaleren in de hoogste elftallen, waarbij De Graafschap niet het plafond hoeft te zijn voor het talent.

De afgelopen jaren is het gemiddelde aan inkomsten qua spelers enkele tonnen. Dit gemiddelde omhoog brengen is een ambitie, wat alleen gerealiseerd kan worden door meer transfers van spelers en ‘stille reserve’ op het veld op te bouwen en te durven investeren in de jeugd. En dat laatste is nadrukkelijk aanwezig bij De Graafschap. We hebben weer kapitaal op het veld. Kortom we moeten koers houden met onze eigen spelers opleiden, de nationale status voor de jeugdopleiding behouden, en niet bang zijn afscheid te nemen van spelers voor de hoofdprijs omdat we weten dat we de nieuwe Basar, Philip of Joran klaar hebben staan voor de volgende seizoenen. Graag willen wij jullie mee blijven nemen in onze ambities en het verhaal niet alleen met jullie delen, maar samen met jullie schrijven.

Het stadion is dit seizoen vol, de sfeer is fantastisch en De Graafschap staat op de kaart. Play-offs is de minimale ambitie, maar wie weet wat dit seizoen ons nog gaat brengen. We blijven normaal doen, nuchter, maar met een dosis realisme. De Graafschap staat voor ons allen op één. Laten we het 'Samen D’RAN' koesteren, vasthouden, met elkaar en voor elkaar. Dit doen we nu al 70 jaar, op naar de volgende 70!

Michael Ogubai
Directeur algemene zaken


Nieuwsoverzicht
Deel dit nieuwsbericht

Volgende wedstrijd

De vijverberg, Doetinchem

De Graafschap
vr
03
mei
20:00
uur
Jong FC Utrecht
De Graafschap
Stadion de Vijverberg
Lijsterbeslaan 101A
7004 GN Doetinchem
ROUTE
Contact
  • bel de superboeren:
  • (0314) 36 84 50
  • Openingstijden:
  • Ma t/m vr: 09:30 uur – 12:30 uur
  • Op dagen waarop De Graafschap een thuiswedstrijd speelt, is de receptie geopend van 12.00 tot 20.00 uur.

  • Of stuur een email:
  • [javascript protected email address]
Ontwerp Realisatie: a&m impact internetdiensten
loading spinner