Tiental De Graafschap begint 2018 met nederlaag bij SC Cambuur

De Graafschap is 2018 begonnen met een 3-2 nederlaag bij SC Cambuur. De manschappen van trainer Henk de Jong kwamen via Sjoerd Ars weliswaar op 0-1, maar mede door twee trefzekere standaardsituaties nam Cambuur afstand. Door de 3-2 van Lars Nieuwpoort werd het spannend in de slotfase, waarin de 3-3 niet meer viel. Sven Nieuwpoort ontving nog wel zijn tweede gele kaart.

Ars opent de score

Bij De Graafschap liet voormalig Cambuur-trainer De Jong zijn spelers Tim Receveur en Robert Klaasen op het middenveld spelen met Mark Diemers, die eveneens een verleden heeft bij Cambuur. In een sfeervol stadion in Leeuwarden kwam De Graafschap goed uit de startblokken, want al na tien minuten lag de bal achter Erik Cummins in het Cambuur-doel. Na een schitterende aanval via L. Nieuwpoort en Daryl van Mieghem kopte Sjoerd Ars vrij in: 0-1.

Sterke fase Cambuur

Cambuur liet de kop niet hangen, maar trok vol ten strijde. Na een kwartier moest L. Nieuwpoort een inzet van Furdjel Narsingh van de lijn halen, waarna nog een dikke kans volgde voor de thuisploeg. De Graafschap bleef met moeite op de been en had niet drie keer op rij het geluk aan de zijde. Halverwege de eerste helft stelde Cambuur-speler Martijn Barto de spits Nigel Robertha in staat de 1-1 te maken.

Storm in Leeuwarden

De storm ging nog niet liggen, want een minuut na het doelpunt moest Filip Bednarek katachtig redden op een inzet van diezelfde Robertha. Nadat de storm wat ging liggen spatte een vlammend schot van Youssef El Jebli op de lat uiteen. De hectische eerste helft leek met een 1-1 tussenstand tot rust te komen, totdat in de laatste seconden voor rust een vrije trap van Xander Houtkoop (via de muur van De Graafschap) het doel vond: 2-1.

Standaardsituaties

De tweede tegentreffer was een flinke domper voor De Graafschap, dat na rust opnieuw een domper incasseerde - wederom uit een standaardsituatie. Robertha kopte een vrije trap van Houtkoop binnen: 3-1. Van Mieghem luttele minuten later bijna voor de 3-2 en Cambuur mikte via Issa Kallon op onbegrijpelijke wijze naast. Dat kwam De Graafschap goed uit, omdat L. Nieuwpoort na 64 minuten de 3-2 claimde bij een corner van Van Mieghem en de wedstrijd weer spannend maakte.

Rood en 3-2 nederlaag

In de 26 minuten die resteerden werd Diemers in kansrijke positie gestuit. Van Mieghem was ook dichtbij de 3-3, ware het niet dat zijn schot in het zijnet belandde. De Superboeren probeerden in de slotminuten de gelijkmaker te forceren, maakten die niet en beëindigden het duel met een man minder. Aanvoerder Sven Nieuwpoort ontving namelijk zijn tweede gele kaart: 3-2 eindstand.

SC Cambuur - De Graafschap: 3-2

Arbiter: Jochem Kamphuis | Toeschouwers: 7.277

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Sjoerd Ars (10.), 1-1 Nigel Robertha (23.), 2-1 Xander Houtkoop (45+1.), 3-1 Nigel Robertha (50.), 3-2 Lars Nieuwpoort (64.)

Opstelling SC Cambuur: Cummins; Van Wermeskerken, Steenvoorden, Schilder ©, Van Deelen; Schils, Barto, Houtkoop (74. Kip); Narsingh (86. Daniels) , Robertha en Kallon (66. Van Kippersluis).

Opstelling De Graafschap: Bednarek; Abena, S. Nieuwpoort ©, L. Nieuwpoort, Tutuarima; Diemers, Receveur (46. Olijve), Klaasen; Van Mieghem, Ars (65. Serrarens) en El Jebli (85. Burgzorg).

Gele kaart(en) SC Cambuur: Steenvoorden (78.)

Gele kaart(en) De Graafschap: S. Nieuwpoort (37.), Klaasen (90+1.), L. Nieuwpoort (90+4.)