Ruime nederlaag voor De Graafschap bij Ajax

De Graafschap heeft zondagmiddag een ruime nederlaag geleden op bezoek bij Ajax. De Amsterdammers scoorden maar liefst achtmaal tegen de Superboeren. Hakim Ziyech en Daley Blind maakten hattricks: 8-0 eindstand.

Etemadi onder de lat

Trainer Henk de Jong liet voorafgaand aan de wedstrijd al weten dat De Graafschap de huid duur wilde verkopen. De Superboeren begonnen aan deze missie met Agil Etemadi onder de lat, als vervanger van de geblesseerde Hidde Jurjus. De rest van de basis bleef ongewijzigd. Na een wederom schitterende sfeeractie in het uitvak, dat met 510 Superboeren gevuld was, werd het eenrichtingsverkeer. Etemadi had veel te doen. Hij redde schitterend op twee dikke kansen: een kopbal Matthijs de Ligt en schot Nico Tagliafico.

Kans Van Mieghem en goals

In de tiende minuut brak De Graafschap plotseling uit. Etemadi zette de counter via Furdjel Narsingh op. Laatstgenoemde stuurde de rappe Daryl van Mieghem de diepte in, waarna Van Mieghem stuitte op André Onana. Na de dikke kans scoorde Ajax wél. Hakim Ziyech assisteerde Dusan Tadic met een puntgave pass. De Serviër schoot vervolgens via de onderkant van de lat raak: 1-0. In de eerste helft vielen ook de 2-0 en 3-0.

{asset:33159:url}

Eenrichtingsverkeer

Noussair Mazraoui mikte raak na een hakbal van Donny van de Beek en in de 32e minuut volleerde Ziyech beheerst raak na een voorzet van Mazraoui: 3-0. Vlak voor rust kwam De Graafschap goed weg op het moment dat De Ligt de paal raakte. In de tweede helft kreeg De Graafschap binnen tien minuten twee goede kansen. Eerst schoot Jordy Tutuarima over en vlak daarna knikte Erik Bakker op aangeven van Nijland bijna de 3-1 achter André Onana.

Veel tegendoelpunten

Namens Ajax bleef Ziyech het doel van de goed keepende Etemadi onder vuur nemen. Hij raakte - via de keeper - onder meer de lat. Na 62 minuten zwabberde een schot van de linkspoot wel binnen: 4-0. Een poeier van Daley Blind vloog vervolgens ook tegen de touwen voor de 5-0, waarna Ziyech zijn hattrick completeerde: 6-0. De goals vielen in rap tempo in deze fase, want Blind scoorde een kwartier voor tijd de 7-0. Diezelfde Blind bepaalde met zijn derde goal in de slotminuut de eindstand op 8-0.

{asset:33160:url}

De Jong: "Hebben het moeilijk"

"Het hele seizoen hebben we het verdedigend zeer moeilijk, of we nou vier, vijf, zes of acht verdedigers opstellen. En bij Ajax-uit krijgt iedereen met 5-0 op de kloten. Op dit moment hebben we het echt moeilijk en dan kan je een dikke klapper krijgen. Je hoopt na die eerste helft dat het bij 5-0 blijft, maar het werd 8-0 en daar viel niks op af te dingen. Het was niet geflatteerd", aldus Henk de Jong na afloop van de wedstrijd.

"Niet bij de pakken neerzitten"

"Bij een 0-0 stand krijgen via via Daryl van Mieghem een dikke kans op de 1-0. Hij moest eigenlijk voor de verdediger langs snijden en daarna schieten", vervolgde de trainer. "We hebben in een rondo gestaan, daar hoeven we komende week dus niet meer op te trainen. Maar we moeten niet bij de pakken neerzitten, anders verlies je volgende week ook van Vitesse. Dat doen we niet." De Jong sloot af met een knipoog: "Gefeliciteerd, Erik (ten Hag). Het was wel terecht."

Ajax - De Graafschap: 8-0

Arbiter Kevin Blom | Toeschouwers: 53.388

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Dusan Tadic (18.), 2-0 Noussair Mazraoui (25.), 3-0 Hakim Ziyech (32.), 4-0 Hakim Ziyech (62.), 5-0 Daley Blind (65.), 6-0 Hakim Ziyech (69.), 7-0 Daley Blind (75.), 8-0 Daley Blind (90.)

Opstelling Ajax: Onana; Mazraoui (58. Kristensen), De Ligt, Blind, Tagliafico; Schöne, De Jong, Van de Beek; Ziyech (71. Sinkgraven), Dolberg en Tadic (59. Neres).

Opstelling De Graafschap: Etemadi; Owusu, S. Nieuwpoort, Van de Pavert, Tutuarima; Klaasen, El Jebli (75. Vet), Bakker; Narsingh (46. Abena), Nijland (67. Serrarens) en Van Mieghem.