Meeslepende kraker tegen Go Ahead Eagles eindigt onbeslist

De Graafschap heeft zondag een punt gepakt in de kraker tegen Go Ahead Eagles. In een meeslepend 'voetbalgevecht' werd het 1-1 op De Vijverberg. Go Ahead Eagles kwam eerst vlak na de rust op voorsprong via Elmo Lieftink, maar De Graafschap knokte zich terug in het duel en in de slotfase bezorgde Ralf Seuntjens de Superboeren alsnog een punt.

Emam en sfeeractie

De sfeer zat er voor de wedstrijd al goed in voor deze kraker en vlak voor de aftrap werd een oude bekende in het zonnetje gezet. Hazem Emam, die volgens velen één van de beste spelers ooit in het shirt van De Graafschap was, keerde voor even terug op De Vijverberg. De oud-international van Egypte speelde van 1998 tot medio 2000 voor onze club en kreeg uit handen van algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp een gepersonaliseerd wedstrijdshirt. Bij de opkomst kon De Graafschap al rekenen op de steun van een zeer goed gevoelde De Vijverberg en de boodschap van de sfeeractie was duidelijk: ‘Eén voor allen, allen voor één’.

Fanatieke opening

Na de aftrap waren de intenties van beide ploegen duidelijk: de aanval zoeken met fanatiek spel. De Graafschap werd na een kwart wedstrijd wel gevaarlijk via Mohamed Hamdaoui, die het probeerde met een vrije trap van buiten de zestien, maar Go Ahead-goalie Hobie Verhulst kon het van richting veranderde schot pakken. Daarvoor had Branco van den Boomen een vrije trap al over geschoten. Vlak voor het halfuur spelen kon Richard van der Venne uithalen en Hidde Jurjus redde goed en amper vier minuten later schoot Jaroslav Navrátil gelukkig net naast. De Graafschap kreeg daarna geen mogelijkheden meer en vlak voor de rust kwam het goed toen Go Ahead zijn beste kans kreeg. Martijn Berden profiteerde van een slordigheid en schoof de bal maar net naast. Beide ploegen gingen zodoende met een 0-0 stand de rust in.

Achterstand

In de tweede helft moest De Graafschap uit een ander vaatje gaan tappen, maar het kreeg al snel het deksel op de neus. Na drie minuten kwam Go Ahead uit het niets op voorsprong. Lieftink schoot een afgeslagen in de korte hoek achter Jurjus: 0-1. De ploeg probeerde na de achterstand de draad weer op te pakken en na zo’n tien minuten in de tweede helft tikte Seuntjens de bal net langs het doel uit een voorzet van Daryl van Mieghem. Na een uur spelen besloot Snoei een aanvallende wissel (Stef Nijland voor Frank Olijve) toe te passen om iets te forceren.

Kansen en benutte strafschop

Vlak na de wissel kapte Hamdaoui twee spelers uit in het zestienmetergebied, maar in het vervolg belandde zijn schot naast het doel. Even later kopte Seuntjens de bal op invaller Nijland en laatstgenoemde kwam niet verder dan een rollertje in de handen van Verhulst. Aan de andere kant werd Go Ahead gevaarlijk na een goed uitgespeelde aanval en Jurjus redde uitstekend op een schot van Van der Venne. Kort daarna was De Graafschap dicht bij de 1-0, ware het niet dat de vrije trap van Nijland maar net over de lat ging. Vlak voor het einde kwam de gelijkmaker alsnog op het scorebord. Verhulst legde Van Mieghem neer in het zestienmetergebied en Seuntjens pegelde de strafschop keihard binnen: 1-1. In de slotfase was er nog een kans voor Van der Venne (hard schot en goede redding Jurjus) en haalde De Graafschap een bal van de lijn.

Verslag gaat verder onder de foto

{asset:38783:url}

Snoei: "Uiteindelijk kan ik leven met 1-1"

Trainer Snoei kon na de wedstrijd leven met het gelijkspel. "Er gebeurde nogal wat in deze wedstrijd en wij speelden twee verschillende helften. Na de 0-1 achterstand vlak na de rust gingen wij voetballen. Er was toen best veel beweging en de kleine kansen waren eigenlijk beste kansen. Hamdaoui had moeten scoren, Nijland tikte te zacht binnen en Seuntjens kreeg een mogelijkheid. Bij de strafschop ging de keeper (Verhulst, red.) voor de bal, maar hij veegde wel de benen onder het lichaam van Van Mieghem weg. Ik dacht eerst: zwaar gestraft en lekker. Nu ik het heb terugzien was het wel een strafschop en Nijhuis beslist dat niet zomaar."

"In de tweede helft hadden we meer verdiend. Uiteindelijk kan ik leven met 1-1 en die is op zijn plaats, want er waren ook mogelijkheden voor Go Ahead Eagles in de omschakeling. Na onze aanvallende wissel werd het toch gevaarlijk tegen die snelle en handige jongens. Voetballend gezien had het wel beter gemoeten en ik heb het eigenlijk alleen gezien nadat we op achterstand kwamen. Dat vond ik jammer en ik heb daar een vervelend gevoel over", aldus de trainer.

De Graafschap - Go Ahead Eagles: 1-1

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Elmo Lieftink (48.), 1-1 Ralf Seuntjens (83. strafschop)

Arbiter: Bas Nijhuis | Toeschouwers: 11.123

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Huizen, Van de Pavert, Tutuarima; Vet, Van den Boomen, Olijve (61. Nijland); Van Mieghem, Seuntjens © en Hamdaoui.

Opstelling Go Ahead Eagles: Verhulst; Mertens, Beukema, Veldmate © , Brito; Corboz, Van der Venne, Lieftink; Navrátil, Rabillard (89. Ngombo) en Berden (81. Edqvist).

Gele kaart(en) De Graafschap: Tutuarima (90+4.)

Gele kaart(en) Go Ahead Eagles: Verhulst (82.), Veldmate (82.)