De Graafschap verliest in tweede competitieduel van NAC Breda

De Graafschap heeft de goede competitiestart (2-0 winst op Feyenoord) geen vervolg kunnen geven bij NAC Breda. Op zaterdagavond gingen de manschappen van trainer Henk de Jong met 3-0 onderuit. NAC scoorde op belangrijke momenten en De Graafschap vond het net niet.

Sfeer en minuut stilte

In Breda dronken supporters van beide clubs voorafgaand aan de wedstrijd gemoedelijk een biertje. Ook in het Rat Verlegh Stadion was er sprake van een echte voetbalsfeer. Liefst 520 supporters van De Graafschap namen plaats in het uitvak om de ploeg te ondersteunen. Tijdens de minuut stilte ter nagedachtenis aan twee oud-NAC'ers Wanny van Gils en Daan Schrijvers werd ook stilgestaan bij het overlijden van onze Superboer Gerben Eskes. Rust zacht.

Pogingen van Nijland

Na de zeer indrukwekkende minuut stilte steunden de supporters hun ploeg hartstochtelijk. De eerste kans van de wedstrijd was er eentje voor NAC. Mounir El Allouchi schoot over. NAC begon feller, maar De Graafschap kwam naarmate de eerste helft vorderde iets meer in het spel voor. Stef Nijland maakte het NAC-goalie Arijanet Muric tweemaal zelfs zeer lastig. Zowel een vrije trap als schot van Nijland werd met moeite gepakt door Muric.

Beslissende momenten

Vlak voor de rust profiteerde NAC, op het moment dat de organisatie in de defensie kortstondig werd verstoord door een blessure bij Myenty Abena. Mitchell te Vrede knikte uit een voorzet van Mikhail Rosheuvel vervolgens de 1-0 binnen. Vijf minuten na rust gaf diezelfde Rosheuvel aan bij de 2-0 van Karol Mets, die de bal achter Hidde Jurjus werkte. Zo incasseerde De Graafschap op bepalende momenten twee tegengoals.

Geen tweede zege op rij

Met nog een kwart wedstrijd te spelen werd het zelfs 3-0 voor de Brabanders. Gianluca Nijholt was het eindstation van een vlotte aanval en scoorde. In het restant van de wedstrijd probeerde invaller Jordy Thomassen, die zijn Eredivisie-debuut maakte, het van afstand. Zijn schot was één van de weinige wapenfeiten van de Superboeren na rust, waardoor het bij 3-0 bleef. Superboeren, bedankt voor jullie steun. Volgende week FC Groningen-thuis.

De Jong: "Opstaan en weer doorgaan"

Trainer De Jong baalde van de nederlaag in Breda, maar was ook realistisch. "We wisten dat we een heet 'Avondje NAC' konden verwachten. Na een aardige start van de thuisploeg kwamen we goed terug. Bij vlagen lieten we redelijk voetbal zien. Toen NAC op voorsprong kwam - op een vervelend moment net voor rust - speelden zij sterker", zei De Jong na afloop.

"In de eerste helft hadden beide ploegen weinig kansen. Op basis van de tweede helft hebben we terecht verloren. NAC heeft zich goed hersteld van de nederlaag tegen AZ (5-0, red.). Het zal vaker voorkomen dat we verliezen, hier moeten we van leren. Opstaan en weer doorgaan... De drie bonuspunten tegen Feyenoord pakken ze ons in ieder geval niet meer af", besloot de coach.

{asset:30873:url}

NAC Breda - De Graafschap: 3-0

Arbiter Serdar Gözübüyük | Toeschouwers: 18.710

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Mitchell te Vrede (43.), 2-0 Karol Mets (50.), 3-0 Gianluca Nijholt (66.)

Opstelling NAC Breda: Muric; Verschueren, Koch ©, Mets, Leigh (71. Sporkslede); Nijholt, Ilic (81. Fernandes), Kali (90+1. Reuvers); Rosheuvel, Te Vrede en El Allouchi.

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Abena (62. Straalman), S. Nieuwpoort ©, Van de Pavert, Owusu; Bakker, Nijland (46. Narsingh), Tutuarima; Van Mieghem (56. Thomassen), Serrarens en El Jebli.