De Graafschap op overtuigende wijze voorbij FC Eindhoven: 4-0

De Graafschap heeft vrijdagavond een fraaie zege geboekt op FC Eindhoven. Op De Vijverberg wonnen de mannen van trainer Mike Snoei met duidelijke cijfers van de gasten uit Eindhoven: 4-0. De Graafschap was gretig en creëerde door goed combinatiespel veel kansen. Mohamed Hamdaoui, Gregor Breinburg, Ralf Seuntjens en Jordy Thomassen tekenden voor de doelpunten.

Rentree Hamdaoui en snelle 1-0

De Graafschap begon, met een goed gevulde De Vijverberg achter zich, met een iets andere opstelling dan in de uitwedstrijd tegen NEC Nijmegen (1-1) van afgelopen maandag. Mohamed Hamdaoui was weer fit genoeg om te starten en dit ging ten koste van Jasper van Heertum. Door de terugkeer van Hamdaoui kon Leeroy Owusu ook weer op zijn vertrouwde positie (rechtsback) starten. De teruggekeerde Hamdaoui was, net als de andere spelers, gretig en leverde na zeven minuten een goede voorzet af op Seuntjens, die de bal er voor open doel niet in kreeg. FC Eindhoven werd op zijn beurt na een kwartier gevaarlijk via Joey Sleegers, die zijn getoucheerde bal op het dak van het doel van Hidde Jurjus zag belanden. Amper één minuut later had De Graafschap de vroege 1-0 voorsprong te pakken. Na een fraaie aanval via Stef Nijland en Jordy Tutuarima knikte Hamdaoui de bal achter Ruud Swinkels in de verre hoek: 1-0.

Doelpunt Breinburg

Na de voorsprong bleef De Graafschap gretig en al snel na de 1-0 kreeg Seuntjens een dot van een kans op de 2-0, maar de spits raakte de bal verkeerd na een mooie aanval via Van den Boomen en Hamdaoui, die de voorzet gaf. Nijland stuitte even later op Swinkels na een mooie pass van Seuntjens. FC Eindhoven probeerde wel dreigend te worden, maar slaagde er niet echt in. De Graafschap daarentegen wel én hoe: na een halfuur spelen zette Breinburg met een bekeken schot in de linkerhoek de stand op 2-0. In de 34ste minuut had Nijland de 3-0 op zijn schoen, maar de bekeken boogbal eindigde op de lat. Zo’n vijf minuten voor de rust kon Marcelo Lopes één-op-één op Jurjus af, maar de sluitpost voorkwam de 2-1 door uitstekend keeperswerk en verwerkte de bal tot corner. Op slag van rust had Hamdaoui de stand alsnog op 3-0 kunnen zetten, maar hij stiftte de bal - nadat hij deze kreeg van Owusu - over het doel van Swinkels. De Graafschap ging zodoende alsnog met een comfortabele 2-0 voorsprong de rust in.

Druk De Graafschap

Door de achterstand moest FC Eindhoven wat forceren en trainer Ernie Brandts (oud-speler van De Graafschap) bracht aanvaller Alvin Daniëls voor middenvelder Kaj de Rooij. Mede hierdoor werd Eindhoven gevaarlijk via Sleegers, maar Jurjus redde goed. Niet veel later had Hamdaoui de bal voor het binnenlopen, maar de aanvaller schoot tegen Swinkels aan na een prima aanval via Nijland en Breinburg. Op het uur spelen was het wéér De Graafschap met een goede kans nadat Nijland Branco van den Boomen bereikte. Laatstgenoemde had ruimte om te schieten, maar schoot over.

Seuntjens en Van Nispen

Drie keer is scheepsrecht, zo moest aanvoerder Seuntjens zelf ook gedacht hebben nadat hij de bal in de 62ste minuut kreeg. De spits wipte de bal over zichzelf heen en schoot op fraaie wijze in de verre hoek raak achter een kansloze Swinkels: 3-0. De sfeer was, zoals altijd, weer uitstekend op De Vijverberg en het 'sta op voor De Graafschap' klonk door het stadion. De Graafschap ging door met aanvallen en twintig minuten voor tijd was Nijland dicht bij de 4-0, maar de middenvelder schoot rakelings naast. Een kwartier voor tijd liet FC Eindhoven ook nog even van zich spreken. Jurjus redde echter goed op het harde schot van Collin Seedorf. Tien minuten voor tijd maakte invaller Jordy Thomassen de 4-0 door de bal heerlijk vanaf de rand van het zestienmetergebied achter Swinkels te krullen. Voor Thomassen was het zijn eerste officiële goal voor De Graafschap. Daarna speelden de Superboeren de wedstrijd rustig uit en mocht Matthijs van Nispen zijn officiële debuut maken. Een mooi moment voor de Doetinchemmer, die in de ploeg kwam voor Van den Boomen. Al met al een heerlijke avond en ook na zeven duels is De Graafschap nog altijd de ongeslagen koploper van de Keuken Kampioen Divisie.

"Beste helft van het seizoen"

FC Eindhoven-trainer Ernie Brandts opende de persconferentie: "Gefeliciteerd, De Graafschap. We zijn op veel fronten afgetroefd, vooral in de agressiviteit en in de duels", aldus de geboren Didammer. "Hier liggen mijn roots, ik gun De Graafschap het kampioenschap." Daarna nam de coach van de Superboeren het woord. "Ik weet dat Ernie (Brandts, red.) het meent. De eerste helft heb ik genoten, dat was veruit de beste helft van het seizoen. We hebben zelfs grote kansen laten liggen, maar dat doen de jongens niet expres", zei Snoei. "De ploeg was vanavond heel dynamisch, iedereen was bereid om vuil werk op te knappen. Na rust was de scherpte een beetje weg, het was de derde wedstrijd in een week tijd. Ik heb een enorme waardering voor de jongens. De wisselwerking met de supporters was prachtig. We zijn op de goede weg, maar we zijn er nog niet."

De Graafschap - FC Eindhoven: 4-0

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Mohamed Hamdaoui (16.), 2-0 Gregor Breinburg (30.), 3-0 Ralf Seuntjens (62.), 4-0 Jordy Thomassen (80).

Arbiter: Björn Kuipers| Toeschouwers: 9.065

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Huizen, Van de Pavert, Tutuarima; Breinburg, Van den Boomen (84. Van Nispen), Vet; Nijland, Seuntjens © (67. Thomassen) en Hamdaoui (82. Helmer).

Opstelling FC Eindhoven: Swinkels ©; Seedorf, Peijenburg, Biemans (89. Vermeulen), Idzes; De Rooij (46. Daniëls), Essikal, Bourard; Lopes, Makasi (67. Cicilia) en Sleegers.