De Graafschap onderuit in topper tegen SC Cambuur

De Graafschap heeft donderdagavond de topper tegen SC Cambuur verloren. Op de eigen De Vijverberg verloren de manschappen van trainer Mike Snoei met 0-2 van de ploeg van coach Henk de Jong, dat goed voetbal op de mat legde. Voor Cambuur, dat door de zege de koppositie heeft overgenomen van De Graafschap, scoorden Erik Schouten en Giovanni Korte.

Sfeeractie en tegentreffer

De Graafschap begon met één wijziging in de basis ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen FC Dordrecht (0-2): Joey Konings startte in plaats van Mohamed Hamdaoui. De Superboeren kregen voorafgaand aan de wedstrijd moed ingepraat van de BT'03 middels een fraai spandoek en oproep aan de spelers om alles te geven: kippenvel... Wi-j doet 't samen! De sfeeractie deed De Graafschap goed, want na amper één minuut spelen trok Daryl van Mieghem naar binnen, maar schoot hij net naast. In het vervolg probeerde De Graafschap door in de duels te komen en met strijd het spel van Cambuur, dat met goed positiespel gevaarlijk probeerde te worden, te ontregelen. In de 21ste minuut kreeg Cambuur zijn eerste grote kans en keerde Rody de Boer uitstekend op een volley van Jamie Jacobs.

Na iets meer dan een halfuur dook Toine van Huizen gevaarlijk op voor het doel, maar zijn kopbal ging maar net naast. In de laatste tien minuten van de eerste helft kwamen de gasten steeds dichterbij het doel van De Boer. De bal kwam terecht bij Mitchell Paulissen, ware het niet dat De Boer de bal goed wegbokste. Op een slecht moment, drie minuten voor de rust, kwamen de bezoekers uit Leeuwarden op een 0-1 voorsprong. Na een hoekschop stompte De Boer eerst nog wel, maar na een gekraakt schot belandde de bal voor de voeten van Schouten, die in de bal in een leeg doel schoof. De Graafschap ging zo met een nipte achterstand de rust in.

Cambuur beslist wedstrijd

Aan het begin van de tweede helft drong De Graafschap aan en ging het nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, al kreeg Cambuur een eerste mogelijkheid via Jacobs (gekraakt schot). Vlak daarna kreeg Ralf Seuntjens een grote kans toen de spits de bal voor zijn voeten kreeg, maar op de handen van Cambuur-goalie Sonny Stevens stuitte. Enkel minuten later dook Seuntjens weer op voor het doel van Stevens toen hij ontsnapte aan de Cambuur-verdediging. De aanvoerder schoot echter recht op de doelman na een moeilijke hoek. Elmo Lieftink werd haast direct daarna ook gevaarlijk toen hij het met een vlammend schot, dat net over ging, probeerde. Na iets meer dan een uur spelen was Van Mieghem David Sambissa te snel af en kapte hij zich vrij. Het schot was echter een gemakkelijke prooi voor Stevens.

Cambuur scoorde in de 65ste minuut echter de 0-2 en dat bleek ook de beslissing. Via Robert Mühren en Jacobs, die een goede dieptepass gaf, kwam de bal bij Korte. De vleugelaanvaller wipte de bal vervolgens achter De Boer. De Leeuwarders hadden de wedstrijd na de 0-2 onder controle en hielden de controle tot het einde van de wedstrijd. De Graafschap probeerde het Cambuur lastig te maken, maar slaagde daar onvoldoende in. De ingevallen Jasper van Heertum schoot zo'n tien minuten voor tijd in de handen van Stevens. Even later was Mühren dichtbij een treffer voor Cambuur, die het met een stift probeerde, maar De Boer kon op tijd redden. Het bleef zodoende bij 0-2.