De Graafschap in eigen huis ruim onderuit tegen FC Volendam

De Graafschap heeft vrijdagavond een nederlaag geleden tegen FC Volendam. De Superboeren verloren op een volle De Vijverberg met 0-3 van de Palingboeren. FC Volendam ging bij de rust met 0-2 aan de leiding door treffers van Gaetano Oristanio en Daryl van Mieghem en vlak na de rust besliste Robert Mühren het duel door de 0-3 binnen te schieten.

Kansen, maar geen goals

De Graafschap begon in de kraker tegen FC Volendam met dezelfde elf spelers als voor de interlandperiode tegen FC Emmen (0-2) en de Superboeren begonnen aanvankelijk sterk. Met de steun van ruim achtduizend supporters in de rug, zocht De Graafschap in de openingsfase de aanval en de thuisploeg werd gevaarlijk via Jasper van Heertum, die zijn voorzet via via goalie Barry Lauwers weer het veld in zag rollen. In de tegenaanval werd Mühren dreigend met een kopbal recht in de handen van Hidde Jurjus. In het vervolg kreeg De Graafschap enkele grote kansen op de 1-0. Eerst werd een lekker uithaal van Giovanni Korte, die naar binnen trok en schoot, weg gebokst door Lauwers. Vlak daarna veroverde Rick Dekker de bal en legde goed af op Joey Konings, maar Lauwers hield het schot op knappe wijze uit het doel. Amper één minuut later haalde Elmo Lieftink uit na een voorzet van Julian Lelieveld, maar de volley werd gekeerd door Lauwers. Lieftink was kort daarna wederom dicht bij de 1-0, ware het niet dat hij deze keer ongeveer een meter naast het doel schoot.

FC Volendam doeltreffend

Na de openingsfase met veel kansen voor De Graafschap, brak er een fase aan met minder. Na iets minder dan een half uur spelen probeerde FC Volendam-aanvaller Martijn Kaars het eens met een afstandsschot, die over ging. De uitploeg kwam daarna steeds dichter bij het doel van Jurjus en vijf minuten voor de rust mikte de opgestoomde Densio Kasius in het zijnet. De Noord-Hollanders kwamen echter in de eerste helft wel op voorsprong. Mühren legde de bal voor en de Italiaan Oristanio tikte de bal binnen achter Jurjus: 0-1. Op een uitermate slecht moment, in de blessuretijd van de eerste helft, ging ook de 0-2 tegen de touwen. Ex-Superboer Van Mieghem trok naar binnen en trof doel in de verre hoek. De Graafschap ging zodoende met een 0-2 achterstand de rust in.

Mühren beslissend en debuut Brittijn

De Graafschap wist wat het in de tweede helft moest doen, maar kreeg al vrij snel de beslissende 0-3 tegen. Lelieveld beging een overtreding op Kaars en FC Volendam kreeg een strafschop. Mühren ging achter de bal staan en liet Jurjus kansloos: 0-3. De Graafschap moest daarna antwoorden en probeerde met drie wissels wat te forceren, maar de ploeg slaagde er niet in om dreigend te worden. De Noord-Hollanders kregen op hun beurt ook weinig mogelijkheden. Zo'n kwartier voor tijd was er een mooi moment voor Philip Brittijn, die zijn officiële debuut maakte in de hoofdmacht van De Graafschap. In de slotfase probeerden de Doetinchemmers nog een offensief in te zetten, maar slaagden daar niet in. Met een 0-3 nederlaag tot gevolg kan De Graafschap zich gaan opmaken voor de wedstrijd tegen Jong AZ van komende maandag (20:00 uur).

"Vlak voor de rust geven we de wedstrijd weg"

Trainer Reinier Robbemond zag een goed voetballend De Graafschap in de eerste fase van het duel, maar ook dat de wedstrijd vlak de rust uit handen werd gegeven. "Ten eerste ben ik blij met een volle De Vijverberg en de energie die er heerste in het stadion. Daar spelen we uiteindelijk voor en dat was genieten. De manier waarop wij in de eerste dertig à 35 minuten speelden was ook genieten. We begonnen echt heel goed aan de wedstrijd, met mooie aanvallen, veel energie en grote kansen. Daar moesten we er één of twee van maken. Vlak voor de rust geven we echter de wedstrijd weg, door individuele kwaliteiten van FC Volendam en de manier waarop wij verdedigden. In de tweede helft hebben we er alles aan gedaan om terug in de wedstrijd te komen, maar het was helaas niet goed genoeg", aldus Robbemond, die ook alvast vooruitblikte op het treffen met Jong AZ van aanstaande maandag. "De dingen die we 35 minuten lang goed deden, daar we moeten we ons op focussen en de mindere dingen moeten eruit. Jong AZ-uit is een moeilijke pot en we moeten fris zijn en energie hebben om Jong AZ te kunnen verslaan. Daar gaan we volop naartoe werken."

De Graafschap - FC Volendam: 0-3

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Gaetano Oristanio (42.), 0-2 Daryl van Mieghem (45+3.), 0-3 Robert Mühren / strafschop (53.)

Arbiter: Higler | Toeschouwers: 8.112

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Lelieveld, Van Heertum, Van de Pavert © (73. Brittijn), Baas (55. Fortes); Dekker (61. Schuurman), Opoku, Lieftink; Verbeek (82. Neghli), Konings (55. Haen) en Korte (55. Acheffay).

Opstelling FC Volendam: Lauwers; Kasius, B. Plat, Mirani ©, Kramer (67. Van Eerdhuijzen); Oristanio (63. Twigt), A. Plat, Deul; Van Mieghem, Mühren (76. Zeefuik) en Kaars (63. El Kadiri).

Gele kaart(en) De Graafschap: Lieftink (48.), Lelieveld (52.), Fortes (83.)

Gele kaart(en) FC Volendam: Deul (58.), B. Plat (69.), Mirani (85.)