De Graafschap houdt concurrentie op afstand na gelijkspel tegen Almere City FC

De Graafschap is vrijdagavond weer een stap dichterbij promotie naar de Eredivisie gekomen. Op de eigen De Vijverberg werd er met 2-2 gelijkgespeeld tegen Almere City FC. De Superboeren begonnen uitstekend door een vroege goal van Elmo Lieftink, maar Almere kwam sterk terug in de wedstrijd door treffers van Elias Sørensen en Thomas Verheydt. In de laatste seconden van de wedstrijd zorgde Jesse Schuurman echter voor een enorme ontlading door de gelijkmaker in het doel te koppen.

Vliegende start en achterstand

Er stond veel op het spel en dat werd voor de wedstrijd ook duidelijk middels het fraaie spandoek op de Spinnekop met de tekst: 'ATTAMOTTAMOTTA'. De Graafschap begon met dezelfde elf spelers als afgelopen maandag in de uitwedstrijd tegen Jong PSV (0-2 winst) en de ploeg startte uitstekend. In de derde minuut legde Johnatan Opoku de bal goed klaar voor Lieftink, die niet twijfelde en vanaf randje zestien met buitenkant links de bal via de lat in de kruising knalde. Beide ploegen speelden met veel inzet en maakten er een echte vechtwedstrijd van. Zo vocht onder meer Ted van de Pavert flinke duels uit met Verheydt, die na bijna twintig minuten voor het eerst gevaarlijk werd voor de Almeerders. De spits probeerde het met een afstandsschot, maar Rody de Boer hoefde niet in actie te komen en keek de bal naast.

In het vervolg van de eerste helft bleven de kansen ook schaars op De Vijverberg, maar de strijdlust bleef en Almere probeerde aan te dringen. Zo'n tien minuten voor de rust werd Almere enigszins dreigend toen Steve Tunga de bal voor slingerde en Verheydt over kopte. Aan de andere kant was Daryl van Mieghem snel weg en omspeelde handig de Almere-verdediging. Zijn voorzet bereikte Lieftink echter niet. Enkele minuten later gaf Toine van Huizen goed voor op Van de Pavert, die een meter of twee naast schoot. Op slag van rust liep De Graafschap tegen een enorme domper aan. Een lange bal schoot via Verheydt door naar Elias Sørensen, die oog-in-oog in met De Boer binnen schoof: 1-1. De Graafschap moest daarna tegenhouden en Jasper van Heertum voorkwam vlak voor rust de 1-2 door een inzet van Jorrit Smeets voor de lijn weg te werken.

Gelijkmaker op de valreep

De tweede helft beloofde spannend te gaan worden door de ruststand en met Ralf Seuntjens als invaller werd De Graafschap in de eerste minuten van de tweede twee keer dreigend. Zo gaf Lieftink gaf vanaf de zijkant voor op Jordy Tutuarima, die de bal hard in het zijnet schoot. Seuntjens verlengde een bal van achteruit en Van Mieghem haalde uit (schot naast). Almere was echter ook gretig en na bijna een uur spelen vond Verheydt het doel: 1-2. Daniël Breedijk legde een bal van achteruit op het hoofd van Verheydt, die met een verre kopbal De Boer verschalkte. De Graafschap moest daarna komen en trainer Mike Snoei voerde de nodige wissels door, want Mohamed Hamdaoui en Melvin Platje kwamen in de ploeg om iets te forceren.

Zo'n twintig minuten voor tijd pareerde Michael Woud een goed schot van Hamdaoui en in de rebound kon Platje er nét niet bij. Het bleef daarna spannend in Doetinchem en in de laatste minuten zette De Graafschap nog een slotoffensief in waarbij ook Van de Pavert in de aanval ging spelen. De Graafschap moest echter ook op zijn hoede zijn voor een tegenstoot van Almere, dat in blessuretijd een goede mogelijkheid kreeg via Verheydt (schot naast na een pass van Tim Receveur). In de allerlaatste seconden van de blessuretijd werd het tóch nog gelijk en het was Schuurman die voor een enorme opluchting zorgde. Uit de kluts kwam de bal via Van de Pavert op het hoofd van Schuurman terecht. De middenvelder kopte op doel en via Woud en de paal belandde de bal tegen de touwen: 2-2. Wát een moment en wát een belangrijk doelpunt... Door het gelijkspel blijft De Graafschap zes punten voorsprong houden op de concurrentie (Go Ahead Eagles en Almere City FC), met nog maar drie wedstrijden te gaan.

Snoei: "De ontlading was enorm"

Snoei was na afloop erg opgelucht vanwege de late gelijkmaker van Schuurman. "Het punt voelde als een overwinning. De ontlading was enorm, zowel bij de spelers als bij mij. Het was een heel lekker moment", zei Snoei, die De Graafschap vroeg op voorsprong zag komen. "De 1-0 dwongen we goed af middels een typische Lieftink-goal. We wilden daarna echt die 1-0 vasthouden en daardoor gingen we teruglopen en op veilig spelen. Het werd daardoor wel moeizaam. Tot aan de gelijkmaker en tot een stuk na de rust hebben we niet goed gevoetbald. Toen we later 4-3-3 speelden, kregen we meer grip en konden we wat dreigender worden. Het kwam ook omdat Almere weer iets achteruit ging lopen, omdat ze toen met 1-2 voor stonden. Dat we de voorsprong van zes punten houden is enorm belangrijk. Dit was cruciaal, maar het zijn nog drie wedstrijden waarin negen punten zijn te verdienen."

De Graafschap - Almere City FC: 2-2

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Lieftink (3), 1-1 Sørensen (45+1.), 1-2 Verheydt (59.), 2-2 Schuurman (90+5.)

Arbiter: Van den Kerkhof | Toeschouwers: 0

Opstelling De Graafschap: De Boer; Lelieveld, Van Heertum, Van Huizen, Van de Pavert ©, Tutuarima; Lieftink (64. Hamdaoui), Verbeek (46. Seuntjens), Schuurman; Opoku (64. Platje) en Van Mieghem.

Opstelling Almere City FC: Woud; Helstrup (74. Mannes), Mirani, Breedijk; Tunga (60. Hammouti), Receveur, Koolwijk © (74. Kaandorp), Smeets; Sørensen (60. Yeboah), Verheydt en Alhaft (83. Bouyaghlafen).

Gele kaart(en) De Graafschap: Van de Pavert (18).