De Graafschap en FC Eindhoven houden elkaar in evenwicht: 1-1

De Graafschap heeft vrijdag gelijkgespeeld tegen FC Eindhoven. De mannen van trainer Mike Snoei kwamen in het Jan Louwers Stadion niet verder dan 1-1, ondanks dat De Graafschap de bovenliggende partij was in Eindhoven. Tegen de verhouding in kwam de thuisploeg in de tweede helft op een 1-0 voorsprong via Rigino Cicilia, maar door een doelpunt van Ralf Seuntjens hield De Graafschap toch nog een punt over aan het duel.

Statement en Nijland

Trainer Snoei begon het duel met twee veranderingen ten opzichte van de afgelopen thuiswedstrijd tegen MVV Maastricht (3-2). Ted van de Pavert en Javier Vet begonnen ten koste van Jordy Tutuarima en Mohamed Hamdaoui in de basis. De Graafschap moest het in Eindhoven doen zonder de trouwe supporters, die een begrijpelijk statement maakten inzake normalisatie voor het bezoek van uitduels. De Superboeren begonnen desondanks aanvallend en kregen in de openingsfase twee goede mogelijkheden. Eerst schoot Stef Nijland, na een vloeiende aanval via Jasper van Heertum en Ralf Seuntjens, net over en even later schoot hij op de benen van Eindhoven-doelman Ruud Swinkels uit een goede voorzet Leeroy Owusu.

Overwicht Superboeren

Na de openingsfase met twee goede kansen, lukte het De Graafschap niet echt om door te drukken, al schoot Daryl van Mieghem na 25 minuten wel in het zijnet. Net na het halfuur spelen was Vet toch dicht bij de 0-1. Voormalig Eindhovenaar Branco van den Boomen slingerde de bal voor, waarna Swinkels moest lossen en de inzet van Vet door Mawouna Amevor van de lijn werd gehaald. FC Eindhoven probeerde wel in de buurt van het doel van Hidde Jurjus te komen, maar slaagde daar niet echt in. Van Mieghem werd voor de rust nog wel gevaarlijk na een lange bal, maar de aanvaller mikte net naast.

Verslag gaat verder onder de video

Paal en lat

De Graafschap begon óók met aanvallende intenties aan de tweede helft. Het tweede bedrijf was amper drie minuten bezig toen Van Mieghem, na een goede individuele actie, op de paal schoot. Vlak daarna raakte Nijland de lat na een goede uithaal. Korte tijd later werd Eindhoven voor het eerst dreigend, maar Cicilia kopte over uit een voorzet van Samy Bourard. Na zo’n 55 minuten spelen bokste Swinkels een hoekschop bijna in zijn eigen doel. Hij kreeg echter hulp van Jort van der Sande, die de 0-1 voorkwam. Even later bereikte Van Mieghem Vet met een prima actie: helaas lag Swinkels in de weg.

Twee doelpunten in slotfase

Zo’n twintig minuten voor tijd kwam de thuisploeg eigenlijk uit het niets op een 1-0 voorsprong. Rigino Cicilia liep zich goed vrij en kon een voorzet achter de kansloze Hidde Jurjus schuiven: 1-0. De Graafschap werd daarna nog gevaarlijk via Seuntjens, die naast knikte uit een voorzet van Van Mieghem. In de 82ste minuut wist De Graafschap dan toch te scoren. Na een scherpe vrije trap van Van Mieghem werd de bal uiteindelijk door Seuntjens achter doelman Swinkels gewerkt. Kort daarna miste invaller Giannis Mystakidis een dikke kans op de 1-2 nadat hij op dook voor Swinkels, maar hij werkte de bal op de hand van de goalie. Eindhoven kwam er daarna nog gevaarlijk uit via invaller Alvin Daniëls, die naast mikte. In de absolute blessuretijd leek Daniëls de bal nog over de doellijn te werken. Tot opluchting van De Graafschap was de bal toch niet helemaal over de doellijn. Eindstand zodoende 1-1.

"Zonde dat we niet winnen"

Trainer Mike Snoei baalde van de remise in Eindhoven. "We hebben enorme kansen gehad vanavond... Het ligt aan onszelf dat we hier niet winnen. Vooral de eerste helft hadden we het moeten afmaken. Na rust komen we geweldig de kleedkamer uit; een bal op de paal, een schot van Stef Nijland op de kruising. Heel zonde dat we niet met de drie punten weggaan. We voetballen goed, zelfs tot aan de vijfmeter-lijn. We moeten veel koelbloediger zijn. Onvoorstelbaar dat de jongens niet beloond worden."

FC Eindhoven - De Graafschap: 1-1

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Rigino Cicilia (71.), 1-1 Ralf Seuntjens (82.)

Arbiter: Christiaan Bax | Toeschouwers: 2.128

Opstelling FC Eindhoven: Swinkels ©; Ogenia, Peijenburg, Amevor, Janssen; Makasi (64. Lopes), Idzes, Van der Sande; Bourard, Cicillia en De Rooij (78. Daniëls).

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu (88. Tutuarima), Van Heertum, Van de Pavert, Baas; Breinburg (75. Mystakidis), Vet, Van den Boomen; Van Mieghem, Seuntjens © en Nijland (65. Hamdaoui).