De Graafschap boekt in Velsen-Zuid eerste zege van het seizoen

De Graafschap heeft donderdagavond de eerste overwinning van het seizoen geboekt. In Velsen-Zuid werd er, onder toeziend oog van liefst 350 meegereisde Superboeren, met 0-1 gewonnen van Telstar. De enige treffer van de wedstrijd werd vlak na de rust gemaakt door Giovanni Korte.

Gelijke stand

De Graafschap begon aan het duel met Telstar, dat in het teken stond van de zogenoemde Kist Cup als ode aan Simon Kistemaker. De legendarische oud-trainer was werkzaam bij beide clubs en enorm geliefd. Als eerbetoon werd onder meer de aftrap genomen door de twee kleinzoons van Kistemaker en speelde De Graafschap in speciale shirts met de opdruk: "Simon Kist-e-maker". De Graafschap, dat met twee wijzigingen - Hamza Bouihrouchane en Korte voor respectievelijk Danzell Gravenberch en Camiel Neghli - begon ten opzichte van het laatste competitieduel met FC Dordrecht (1-1), had het in de eerste helft niet gemakkelijk tegen Telstar. Zo werd in de openingsfase een schot van Christos Giousis geblokt en even later schoot Koen Blommestijn voorlangs. De Graafschap deelde na een kwartier een speldenprikje uit via Jeffry Fortes, die uit een hoekschop van Alexander Büttner in de handen van Ronald Koeman kopte.

Vlak voor het halfuur spelen leek Telstar op het eerste oog een gevaarlijke kans te krijgen, maar Cain Seedorf kopte de voorzet van Glynor Plet ruim over. Laatstgenoemde kopte de bal even daarvoor ook al ruim over het doel van Jurjus. Aan de andere kant was De Graafschap op zijn beurt dicht bij de 0-1 tegen de ploeg van oud De Graafschap-trainer Mike Snoei. Korte kreeg de bal op zo'n twintig meter van het doel voor zijn voeten, maar via de lat en de rug van Koeman ging de bal uiteindelijk naast. Enkele minuten voor de rust was het weer Korte die dreigend werd, ware het niet dat hij nu zijn inzet vanaf randje zestien naast zag gaan. Nadien werden beide ploegen niet erg dreigend meer, waardoor er bij de rust een 0-0 tussenstand op het bord stond.

Korte

De Superboeren kwamen na de rust goed uit de kleedkamer en binnen vijf minuten in de tweede helft stond de 0-1 op het scorebord. Na een prima aanval leverde Fortes een goede voorzet af en Korte gleed deze uitstekend binnen. De Graafschap had daarna wel de controle, maar had wel moeite om veel kansen te creëren. De ploeg van trainer Adrie Poldervaart werd enigszins dreigend via Charlison Benschop, die een pass zag worden weggetikt door Telstar-goalie Koeman en uit een voorzet van Başar Önal werd niemand gevaarlijk. In het laatste kwart van de wedstrijd werd er door beide ploegen strijd geleverd en De Graafschap kon relatief eenvoudig de 0-1 voorsprong vasthouden. De Graafschap boekte zo zijn eerste zege van het seizoen.

Telstar - De Graafschap: 0-1

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Giovanni Korte (50.)

Arbiter: Gerrets | Toeschouwers:

Opstelling Telstar: Koeman; Apau, Aktas, Oude Kotte, Mulder (70. Blackson); Seedorf (65. Van den Heerik), Bensabouh (46. Ainsalu), Najah (90+1. Smit), Giousis (65. Overtoom); Plet © en Blommestijn.

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Schouten (46. Lammers), Fortes, Hillen, Büttner (85. Baas); Brittijn (85. Kaak), De Jong © (69. Kaandorp), Bouihrouchane (69. Schuurman); Korte, Benschop en Önal.

Gele kaart(en) Telstar: Seedorf (45.), Giousis (62.) Blommestijn (71.)

Gele kaart(en) De Graafschap: Korte (21.), Hillen (45.)