De Graafschap beloont zichzelf en wint verdiend van Helmond Sport: 1-2

De Graafschap heeft maandag de volle buit gepakt in de uitwedstrijd tegen Helmond Sport. De Superboeren wonnen in Helmond met 1-2. Al vroeg in de wedstrijd maakte Toine van Huizen de 0-1, maar na een kwartier stond het weer 1-1 via Lance Duijvestijn. Uiteindelijk zorgde Johnatan Opoku voor de drie punten door in de slotfase op fraaie wijze de winnende te maken.

Snelle 0-1 Van Huizen

Bij De Graafschap had Johnatan Opoku een basisplaats en begon Rick Dekker op de bank. De Superboeren begonnen voortvarend en namen al snel de leiding in het SolarUnie Stadion: na drie minuten tikte Van Huizen de 0-1 binnen nadat Opoku hem via een kopbal vrij voor het doel zette. Wat volgde was een fase waarin de thuisploeg sterker werd, al redde Helmond Sport-doelman Stijn van Gassel na iets meer dan tien minuten goed op een schot van zo'n twintig meter van Opoku. Het sterker wordende Helmond maakte echter na een kwartier spelen de gelijkmaker via Duijvestijn. De aanvallende middenvelder kreeg, na een combinatie met Sander Vereijken, de ruimte om uit te halen en verschalkte De Graafschap-doelman Rody de Boer: 1-1.

Ralf Seuntjens en Elmo Lieftink hadden in de fase daarna de 1-2 op hun schoen, waarbij laatstgenoemde - op aangeven van Mohamed Hamdaoui - wild naast schoot. Helmond Sport creëerde echter ook kansen en was na bijna een halfuur via Duijvestijn dicht bij de 2-1. Hij ontsnapte aan de defensie van De Graafschap, waarna De Boer met een goede redding een doelpunt voorkwam. In de eindfase van de eerste helft waren onder meer Opoku en Daryl van Mieghem dreigend, maar ontbrak de laatste pass om écht gevaarlijk te worden. Julian Lelieveld was op slag van rust nog het dichtst bij de 1-2, maar Van Gassel haalde de bal uit de korte hoek.

Kansen en goal Opoku

De Graafschap wist wat het moest doen in de tweede helft en ging dan ook op zoek naar de 1-2. Eerst zag Van Mieghem zijn schot, nadat Seuntjens de bal goed had teruggelegd, gepareerd worden door Van Gassel en even later stopte de doelman een poging van Lelieveld. Amper één minuut later was het wéér Van Mieghem die gevaarlijk werd met een schot, maar Van Gassel bleek opnieuw een sta-in-de-weg. Aan de andere kant werd Helmond echter ook gevaarlijk en kwam De Graafschap in de 57ste minuut met de schrik vrij toen Arno van Keilegom de paal trof. Kort daarna raakte De Graafschap ook de paal; ditmaal raakte Van Huizen het aluminium.

Na een fase met veel kansen brak er een fase aan waarin beide ploegen minder kansen afdwongen. Snoei besloot om voor een slotoffensief ook nog Joey Konings in te brengen voor Lieftink. Zo'n tien minuten voor tijd betaalden de aanvallende wissels zich uit en was het Opoku die voor de 1-2 zorgde. Na een goede aanval was Opoku slim en passeerde hij Van Gassel met een mooi lobje. In de slotfase waren Seuntjens en invaller Giannis Mystakidis vervolgens nog dicht bij de 1-3, maar het bleef bij 1-2. Drie punten erbij!

Mike Snoei: "Drie punten geven energie"

"Uiteindelijk ben ik wel opgelucht. In de eerste helft hebben we niet veel gecreëerd, maar in de tweede helft hebben we aardig wat kansen gekregen. We begonnen eigenlijk hartstikke goed aan de wedstrijd, maar op een bepaald moment namen ze het heft toch in handen en dat was niet nodig. Na de rust hebben we er een schepje bovenop gegooid en toen vond ik ons wel enorm overtuigend, maar me maakten het onszelf wel moeilijk door te veel kansen te missen. We hebben ze uiteindelijk vastgezet en met de rug tegen de muur gezet; we hebben alleen maar aanvallend gewisseld. De drie punten zijn binnen en geven energie. Nu gaan we vrijdag weer lekker voetballen tegen Jong PSV", aldus Snoei.

Helmond Sport - De Graafschap: 1-2

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Van Huizen (3.), 1-1 Duijvestijn (15.), 1-2 Opoku (79.)

Arbiter: Gansner | Toeschouwers: 0

Opstelling Helmond Sport: Van Gassel; Reith, Van Hoorenbeeck, Dzepar, Van der Sluijs; Stans ©, Duijvestijn, Vereijken; Van Keilegom (86. Respen), Thomassen (84. Goselink) en Loukili (84. Bosiers).

Opstelling De Graafschap: De Boer; Lelieveld (56. Van Heertum), Van Huizen, Van de Pavert, Tutuarima; Lieftink (73. Konings), Opoku, Schuurman; Van Mieghem (56. Verbeek), Seuntjens © en Hamdaoui (80. Mystakidis).

Gele kaart(en) Helmond Sport: Van Keilegom (51.), Loukili (77.), Stans (90.)

Gele kaart(en) De Graafschap: Konings (90.)