Strijdbaar De Graafschap verliest met negen man van Roda

Een strijdbaar negental van De Graafschap heeft vrijdag een 1-2 nederlaag moeten incasseren tegen Roda JC Kerkrade. De thuisploeg kwam na dertien minuten op 1-0 via Jerry van Ewijk, die direct na dat doelpunt zijn tweede gele kaart kreeg. Na de rode kaart voor Robin Pröpper sloeg Roda uit standaardsituaties tweemaal toe, via Bart Biemans en Henk Dijkhuizen: 1-2.

Aardige start

Tegen Roda begonnen Caner Cavlan en Jordan Garcia-Calvete weer in de basis. Cavlan keerde terug van een schorsing, terwijl Garcia-Calvete weer kon meedoen na een blessure. De Graafschap kwam aardig uit de startblokken tegen titelfavoriet Roda JC Kerkrade, ook al moest Jerry van Ewijk na vier minuten al een gele kaart incasseren. Dat zou hem, zo bleek negen minuten later, duur komen te staan. In de tiende minuut van het duel kwam De Graafschap bijna op voorsprong, ware het niet dat een fraaie vrije trap van Karim Tarfi uit de onderhoek werd gebokst door Bram Verbist.

Van Ewijk scoort en pakt rood

Kort daarna eiste Van Ewijk binnen tien seconden zowel een positieve al negatieve hoofdrol voor zichzelf op. Hij zette De Graafschap op aangeven van Vincent Vermeij weliswaar op voorsprong (1-0), maar kreeg ook zijn tweede gele kaart, daar hij zijn shirt over zijn hoofd trok. Nadien volgden bij vlagen spreekkoren aan het adres van arbiter Ed Janssen, waardoor de scheidsrechter zich genoodzaakt velde het duel na 25 minuten voor de duur van tien minuten te staken. Drie minuten voor dat moment kwam De Graafschap goed weg toen Tom van Hyfte de paal raakte na doorkoppen van Frank Demouge.

01-MGL7402.JPG

Negen tegen elf

Door de vroege rode kaart kwam De Graafschap natuurlijk onder druk te staan, maar Roda kwam met een man meer niet tot hele grote kansen in de levendige eerste helft. Ook in de tweede helft sloeg de vlam in de pan. Op het moment dat het tweede bedrijf tien minuten oud was, ontsnapte invaller Danny Schreurs aan de aandacht. Aanvoerder Robin Pröpper trok aan de noodrem en ontving daarvoor ook een rode prent. De Graafschap moest daardoor met negen man de 1-0 voorsprong verdedigen, maar al snel na de tweede rode kaart profiteerde Roda tot tweemaal toe.

Roda slaat toe

Na een uur ging Hidde Jurjus onder een corner van Tom van Hyfte door, waarna Bart Biemans hard raak kopte. Nog geen minuut later maakte Roda ook de 1-2. Henk Dijkhuizen raakte aanvankelijk de lat en tikte van dichtbij een kopbal van Guy Ramos over de doellijn. Het strijdbare De Graafschap was leeg en kon met twee man minder natuurlijk geen vuist meer maken. Roda leek het wel te geloven, terwijl de thuisclub bleef hopen op één moment. In de slotfase was het nog enigszins spannend, maar de 2-2 viel niet meer: 1-2 eindstand.

02-MGL7420.JPG

De Graafschap – Roda JC Kerkrade 1-2

Arbiter Ed Janssen | Toeschouwers: 5.693

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Jerry van Ewijk (13’), 1-1 Bart Biemans (60’), 1-2 Henk Dijkhuizen (61’)

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Vlatko Lazic, Bart Straalman, Robin Pröpper, Caner Cavlan; Jordan Garcia-Calvete (46’ Kristopher Vida), Soufian Echcharaf (77’ Edwin Linssen), Santy Hulst (59’ Tolgahan Cicek), Karim Tarfi; Vincent Vermeij en Jerry van Ewijk.

Opstelling Roda JC Kerkrade: Bram Verbist; Bart Biemans, Guy Ramos, Ard van Peppen, Tom van Hyfte, Johan Plat, Marc Höcher (69’ Nathan Rutjes), Frank Demouge (76’ Rigino Cicilia), Hicham Faik, Henk Dijkhuizen en Mitchel Paulissen (46’ Danny Schreurs).

Gele kaart(en) De Graafschap: Van Ewijk (4’), Van Ewijk (13’), Straalman (37’)

Gele kaart(en) Roda JC Kerkrade: Paulissen (15’), Verbist (90+2')

Rode kaart(en) De Graafschap: Van Ewijk (13’, 2x geel), Pröpper (56’)