De Graafschap strijdt zaterdag tegen concurrent FC Oss

De Graafschap moet aanstaande zaterdag in een belangrijk duel met FC Oss alles uit de kast halen om de weg naar boven definitief in te slaan. Afgelopen dinsdag werd in het inhaalduel met Telstar de basis gelegd voor een goede reeks, want in Velsen werd met 0-2 gewonnen. Oss staat momenteel zevende, De Graafschap na de driepunter bij Telstar op de tiende plek. Het wordt een belangrijk treffen met het oog om tickets voor de play-offs.

De Graafschap - FC Oss
31-01-2015 | 19.45 uur
stadion De Vijverberg, Doetinchem

Prachtig moyenne Van Ewijk

In Noord-Holland schoten zowel Vincent Vermeij als Jerry van Ewijk hun elfde competitiedoelpunt tegen de touwen. Eerstgenoemde had daar 1834 minuten voor nodig. Met dat aantal minuten is hij, na Vlatko Lazic, overigens de Graafschapper met de meeste competitieminuten in dit seizoen. Jerry van Ewijk mikte elf keer raak in 'slechts' 1105 minuten. Dat komt uit op een gemiddelde van één competitiedoelpunt per honderd minuten, een uitermate goede prestatie. Op Rogier Meijer na, die vorig seizoen in 180 minuten tweemaal scoorde in competitieverband, bereikte geen enkele andere speler van De Graafschap in de drie meest recente Jupiler League-seizoenen het gemiddelde dat Van Ewijk nu achter zijn naam heeft staan.

Oss in vorm, Van Veen op dreef

Natuurlijk zijn deze statistieken niet het belangrijkste. Het belangrijkste was namelijk dat De Graafschap bij Telstar na drie competitienederlagen op rij weer won. Daardoor steeg de ploeg van trainer Jan Vreman naar de tiende plek op de ranglijst. De aankomende tegenstander, Oss, staat drie plekken hoger en heeft een geweldige reeks achter de rug. Uit de vijf laatste Jupiler League-duels pakten de Ossenaren liefst dertien (!) punten. Eén keer speelde Oss gelijk; dat was tegen FC Volendam (2-2). Van Jong PSV, Fortuna Sittard en Jong FC Twente werd gewonnen. Ook in de voorbije speelronde zegevierde Oss, thuis tegen Almere City FC: 4-1. Kevin van Veen is de man in vorm. Hij scoorde dit seizoen al zestien maal en maakte tegen Almere een hattrick. Zijn doelpuntengemiddelde ligt met één goal per 105 minuten net iets lager dan dat van Van Ewijk.

Oud-Superboeren, Oss verliest vaak op De Vijverberg

Eerder dit seizoen kwam De Graafschap de volgende tegenstander al tegen in Noord-Brabant. In Oss scoorde Dean Koolhof de 0-1, waarna oud-Graafschapper Jochem Jansen voor een fraaie 1-1 zorgde. Ook Joep van den Ouweland, eveneens oud-Superboer, kwam tot scoren voor rust. In de tweede helft stelde Koolhof met een treffer orde op zaken. Maar Van Veen bepaalde de eindstand op 3-2 voor Oss. Van de voorbije drie competitieduels in Doetinchem won De Graafschap er twee van Oss. Eén keer werd het gelijk. De Brabanders hebben het over het algemeen altijd erg lastig in de Achterhoek. Hopelijk gaat De Graafschap ook zaterdag met een zege aan de haal.