De Graafschap verslaat Jong Ajax met 3-0

De Graafschap heeft vrijdagavond met 3-0 gewonnen van Jong Ajax. Charlison Benschop (twee) en Devin Haen maakten de doelpunten in Stadion De Vijverberg. Het was na de 1-4 bekerzege op Quick de tweede overwinning in vier dagen tijd.

Verdiend applaus clubiconen

Een kwartier voor de wedstrijd maakten clubiconen Eric Viscaal, Edwin Godee en Ali Ibrahim een mooie ereronde langs de goedgevulde tribunes en kregen een verdiend applaus. Na een minuut stilte voor alle Superboeren die ons ontvallen zijn in 2022 startte De Graafschap sterk aan het duel met Jong Ajax. Trainer Adrie Poldervaart begon met dezelfde elf spelers als vorige week tegen MVV Maastricht (2-2). Waar Philip Brittijn in de openingsminuten voor het meeste gevaar zorgde, eindigde een knal van Alexander Büttner in de zesde minuut via aan Ajax-been net naast. In de 19e minuut counterde Camiel Neghli richting de Ajax-goal en vond hij Benschop, die een metertje naast schoot. De druk van De Graafschap hield aan en dat leidde zeven minuten later tot een verdiende voorsprong. Na een fijne combinatie tussen Neghli en Brittijn kwam de bal terecht bij Benschop: 1-0. Net voor het halfuur had de score verdubbeld kunnen worden, ware het niet dat een scrimmage voor de Ajax-goal geen doelpunt van Benschop opleverde. In het restant van de eerste helft werden er geen (grote) kansen meer gecreëerd, maar moesten de jonge Amsterdammers met tien spelers door na een rode kaart voor Kristian Hlynsson.

Benschop en Haen

De opdracht in de tweede helft was duidelijk: de 'nul' houden en de voorsprong uitbreiden. Dat lukte bijna via Benschop, wiens schot geblokt werd. Ook een kopbal van de spits eindigde voorlangs. Na precies een uur spelen gaf scheidsrechter Luuk Timmer de tweede rode kaart aan Jong Ajax, ditmaal werd invaller Neal Viereck van het veld gestuurd. De druk van de thuisploeg werd opgevoerd, dat leidde tot een aantal flinke kansen. Neghli en invaller Siem de Jong hadden De Graafschap in veilige haven kunnen schieten, maar zagen dat Ajax-keeper Tom de Graaff redding bracht. Jeffry Fortes kopte vervolgens net naast en ook Benschop (redding De Graaff) en Giovanni Korte (over) kregen de bal er niet in. Dat lukte Benschop wel in de 83e minuut, toen hij van dichtbij raak schoot en voor de verlossende 2-0 zorgde. Nadat Korte twee kansen op de derde Doetinchemse treffer kreeg, gooide invaller Haen het duel definitief in het slot: 3-0! Volgende week vrijdag vervolgen we de competitie met een uitwedstrijd bij Almere City FC.

De Graafschap - Jong Ajax: 3-0

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Charlison Benschop (26.), 2-0 Charlison Benschop (83.), Devin Haen (90+2.)

Arbiter: Timmer | Toeschouwers: 10.054

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Schouten, Fortes ©, Hillen, Büttner (86. Schenk); Brittijn, Kaandorp (84. Haen), Kaak (64. De Jong); Neghli, Benschop (84. Gravenberch) en Önal (64. Korte).

Opstelling Jong Ajax: De Graaff; Gooijer, Warmerdam ©, Hato (60. Viereck), Van Bohemen; Vos, Misehouy (60. Van Axel Dongen), Hlynsson; Martha, Banel (60. Henry) en Hansen (46. Idumbo Muzambo).