De Graafschap wint in Den Haag en plaatst zich voor achtste finales KNVB Beker

De Graafschap heeft dinsdagavond - voor het eerst sinds 2014 - de laatste zestien clubs van het TOTO KNVB Bekertoernooi bereikt. In Den Haag werd er met 1-4 gewonnen bij HV & CV Quick, de nummer twaalf van de Derde Divisie zondag. Voor de rust waren Siem de Jong, Robin Schouten en Başar Önal trefzeker voor De Graafschap. Na de rust bepaalde Phillip Brittijn de eindstand uiteindelijk 1-4.

Drie keer raak

De Superboeren, met onder meer Xandro Schenk, Roland Baas, Jesse Schuurman en De Jong in de basis, begonnen uitstekend op een sfeervol en goedgevuld Sportpark Nieuw Hanenburg in Den Haag. Er waren nog maar twee minuten gespeeld, toen De Jong al de 0-1 op het scorebord zette. Na een heerlijke voorzet van Brittijn kwam aanvoerder De Jong goed voor zijn man en knikte hij de bal achter Quick-doelman Patrick Zunderdorp: 0-1. De Graafschap bleef daarna doordrukken en ging op zoek naar de 0-2 voorsprong. Die kwam er ook snel, want in de achttiende minuut was het Schouten die de marge verdubbelde. De rechtsback slalomde langs enkele Quick-spelers en drukte keurig af: 0-2.

Lang kon De Graafschap echter niet genieten van die verdubbelde marge, want na een kwart wedstrijd kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd. Na een hoekschop belandde de bal voor de voeten van Lennaert Massar, die niet twijfelde en de bal fraai achter Mees Bakker knalde: 1-2. Quick geloofde er daarna weer in en werd vlak na de aansluitingstreffer dreigend via Frank van der Heiden, die gevaarlijk uithaalde. De Graafschap richtte zich echter snel op en kreeg in het vervolg kansen via Brittijn (schot in handen Zunderdorp), Danzell Gravenberch (schot net naast op aangeven van De Jong), Önal (inzet via een stuit hoog over) en Baas (poging een prooi voor Zunderdorp). Daarna was het toch raak voor De Graafschap, toen Önal een voorzet van Britijn ineens op zijn schoen nam en achter Zunderdorp volleyde: 1-3. De Graafschap ging zo met een comfortabele voorsprong de rust in.

Uitlopen naar 1-4 en debutanten

De thuisploeg begon goed aan de tweede helft en kreeg al vroeg in het tweede bedrijf een kans op de 2-3. Na een misverstand achterin wist Bakker uiteindelijk een inzet van Frank van der Heiden te redden met zijn gezicht. De Graafschap slaagde er daarna alweer snel in om de controle te pakken en na zo'n tien minuten in de tweede helft probeerde Baas het eens met een afstandsschot, ware het niet dat die poging ongeveer een meter over het doel van Zunderdorp ging. Na zo'n driekwart wedstrijd moest doelman Bakker noodgedwongen naar de kant. De goalie had te veel last van de bal die hij in zijn gezicht kreeg en Bakker werd vervangen door Hidde Jurjus. Niet lang na de invalbeurt van Jurjus besliste De Graafschap de wedstrijd definitief. Na een mooie aanval kopte Camiel Neghli de bal goed terug op Brittijn, die de bal met een stuit binnenwerkte: 1-4.

Quick gaf zich echter niet gewonnen en zo'n kwartier voor tijd was het invaller Enoch George die één-op-één kwam te staan met Jurjus. De sluitpost lette echter goed op en redde met zijn been. In het vervolg speelde De Graafschap de wedstrijd vrij eenvoudig uit en waren er nog mooie momenten voor de jongelingen Jim van der Logt en Levi Schoppema. Van der Logt viel tien minuten voor tijd in voor Schouten en de rechtsback maakte daarmee zijn debuut in het betaalde voetbal. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd leek Quick nog 2-4 te komen. Issac Dijkhuizen leek een voorzet binnen te koppen, maar hij hinderde Jurjus en arbiter Laurens Gerrets annuleerde de goal. Tot slot was er in de blessuretijd ook nog een prachtig moment voor Levi Schoppema. De Doetinchemmer verving Önal en maakte daarmee ook zijn debuut in het betaalde voetbal.

Door de zege op Quick mag De Graafschap zich gaan opmaken voor de achtste finales van de KNVB Beker. De tegenstander in de achtste finales wordt komende zaterdagavond 14 januari, wanneer de loting plaatsvindt, bekend. De wedstrijd in de achtste finales wordt op dinsdag 7, woensdag 8 of donderdag 9 februari gespeeld.

HV & CV Quick - De Graafschap: 1-4

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Siem de Jong (2.), 0-2 Robin Schouten (18.), 1-2 Lennaert Masser (22.), 1-3 Başar Önal (34.), 1-4 Philip Brittijn (73.)

Arbiter: Gerrets | Toeschouwers: ca. 2.250

Opstelling HV & CV Quick: Zunderdorp; Bilen (46. Van Haaften), Grabazis (70. Linnenbank), Wijsman, Van Zwieten de Blom; Fischer, Bouyaouzan, Kouwenhoven; Haddadi (83. Oukhattou), Van der Heiden (76. George) en Massar (46. Dijkhuizen).

Opstelling De Graafschap: Bakker (67. Jurjus); Schouten (80. Van der Logt), Fortes, Schenk, Baas; Brittijn, De Jong (46. Bouihrouchane), Schuurman; Neghli (84. Bisselink), Gravenberch (84. Haen) en Önal (90+1. Schoppema).