De Graafschap verliest openingsduel nipt van PEC Zwolle

De Graafschap heeft de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen in Zwolle verloren. In de tweede helft poetste Charlison Benschop nog wel een achterstand weg, maar direct daarna sloeg PEC Zwolle weer toe: 2-1.

Geen Gravenberch in de basis

De Graafschap begon in Zwolle zonder de zieke Danzell Gravenberch, waardoor Devin Haen in het basiselftal van trainer Adrie Poldervaart begon. Het eerste kwartier waren beide teams vooral bezig met aftasten, zonder tot echt grote kansen te komen. Voor PEC Zwolle probeerde Younes Taha het twee keer met een kopbal, maar beide pogingen gingen ruim over of naast. Na het eerste kwartier probeerde PEC meer en meer grip op de wedstrijd te krijgen. Na 29 minuten moest Poldervaart noodgedwongen wisselen. Alexander Büttner kon niet verder en werd vervangen door Schenk.

Vijf minuten later kwam de ploeg van Dick Schreuder via een hoekschop op voorsprong. PEC Zwolle-middenvelder Thomas van den Belt torende boven alles en iedereen uit en knikte raak: 0-1. Vlak voor rust was daar ook de eerste poging van een De Graafschap-speler. Linksbuiten Giovanni Korte probeerde het van afstand, maar hij zag zijn poging over het doel van PEC Zwolle-doelman Jasper Schendelaar gaan.

Korte met eerste gevaar

Aan het begin van de tweede helft was De Graafschap de bovenliggende partij. Dat resulteerde in een uitstekende poging van Korte in de 50ste minuut. Zijn schot had de goede richting, maar werd goed gepakt door doelman Schendelaar. Direct daarna kon Chardi Landu vrij uithalen na een redding van Jurjus, maar de aanvaller verslikte zich in de bal. Een paar minuten later kon Landu nu helemaal alleen op Jurjus af. Maar wederom faalde de aanvaller.

Robin Schouten kreeg na een uur spelen een grote kans, toen hij werd bediend door Philip Brittijn. Van dichtbij schoot hij echter op Schendelaar. Langzaam maar zeker kreeg De Graafschap meer grip op het duel. In de 70ste minuut ging Camiel Neghli richting Schendelaar, maar zijn schot was een eenvoudige prooi. Die goede fase resulteerde uiteindelijk in de gelijkmaker van de ingevallen Charlison Benschop. Na een goede actie van Van der Heiden, schoof de spits de bal in het doel: 1-1.

Lang kon De Graafschap niet genieten van die gelijkmaker, want drie minuten later maakte Tolis Vellios de 2-1 voor de thuisploeg uit een corner. Daarna probeerde De Graafschap het nog wel, maar tot uitgespeelde kansen leidde dat niet.

De Achterhoekse ploeg speelt vrijdag haar eerste thuiswedstrijd van het seizoen op de eigen De Vijverberg tegen VVV-Venlo.

PEC Zwolle - De Graafschap: 2-1

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Thomas van den Belt (34.), 1-1 Benschop (76.), 2-1 Tolis Vellios (79.).

Opstelling PEC Zwolle: Schendelaar; Görlich, Van Polen, Beelen, Van Hintum, Tutuarima; Taha (63. Van den Berg), Van den Belt; Mrkonjic (63. Huiberts); Vellios, Lundu (63. Kastaneer).

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Schouten, Fortes, Hillen, Büttner (29. Schenk); Schuurman, Brittijn, Bouihrouchane (68. Önal); Neghli (82. De Jong), Haen (68. Benschop), Korte (68. Van der Heiden).

Gele kaart(en) PEC Zwolle: Van den Belt (83.)

Gele kaart(en) De Graafschap: Schenk (55.), Bouhirouchane (55.)