De Graafschap delft het onderspit in Eindhoven en verliest van Jong PSV

De Graafschap heeft vrijdagavond slechte zaken gedaan in strijd om een plek in de Play-Offs door te verliezen bij Jong PSV. De Superboeren kwamen in Eindhoven nog wel op een 0-1 voorsprong via Başar Önal, maar in de tweelde helft draaide de beloftenploeg van PSV de achterstand om door twee treffers van August Priske Flyger.

Voorsprong via Önal

De Graafschap begon op PSV Campus De Herdgang met twee wijzigingen in het basiselftal ten opzichte van het thuisduel met PEC Zwolle (0-1) van afgelopen maandag: Robin Schouten en Joel Valencia begonnen in plaats van Rio Hillen (geschorst) en Giovanni Korte (blessure). De ploeg van interim-trainer Richard Roelofsen ging al snel op zoek naar de 0-1, maar de thuisploeg noteerde de eerste grote kans via Jason van Duiven op aangeven van Simon Colyn. Hidde Jurjus, die maar liefst zijn tweehonderdste officiële duel voor De Graafschap keepte, redde echter goed met zijn voet. Vlak daarna deelden de Doetinchemmers een eerste speldenprikje uit via Lion Kaak, die zijn inzet over zag gaan.

Na ongeveer een kwartier spelen leek de 0-1 de maak, toen Philip Brittijn de goed afspeelde op Önal. De rappe aanvaller knalde de bal hard op de paal, tot opluchting van PSV-goalie Niek Schiks. Vlak voor het half uur spelen was het alsnog raak voor De Graafschap. Brittijn gaf een uitstekend voorzet vanaf de rechterkant en Önal hoefde de bal alleen maar beheerst achter Schiks te schuiven: 0-1. Amper één minuut later was Jong PSV dicht bij de gelijkmaker toen Mohamed Nassoh van ver maar net naast schoot. Kort daarna kreeg De Graafschap een domper te verwerken toen Valencia geblesseerd het veld moest verlaten en werd vervangen door Mees Kaandorp. In het vervolg van de eerste helft ging De Graafschap op zoek naar een tweede goal, maar de ploeg creëerde niet veel kansen. Wel werd Camiel Neghli tien minuten voor rust nog gevaarlijk nadat Kaak de bal bij Neghli kreeg. Neghli probeerde het op kunstige wijze, maar de bal ging naast het doel van Schiks.

Jong PSV draait duel om

De Superboeren begonnen goed aan de tweede helft en Devin Haen zag al snel in de tweede helft PSV-doelman Schiks redden op zijn schot. Niet veel later plaatste Jeffry Fortes de bal uit een hoekschop van Alexander Büttner op doel, maar een PSV'er wist het leder net op tijd voor de doellijn weg te werken. Na bijna een uur spelen zag De Graafschap er niet goed uit toen de vrijstaande Flyger een voorzet van Simon Colyn achter Jurjus kopte: 1-1. De Graafschap moest daarna wat gaan forceren en probeerde dat door het inbrengen van Elie Raterink en Sam Bisselink.

Het was echter Jong PSV dat de eerste grote mogelijkheid optekende na de gelijkmaker. Een voorzet van Flyger kon nog maar net op tijd worden weggewerkt door Fortes. Een kwartier voor tijd kreeg De Graafschap een dot van een kans van Raterink, die keihard op de paal schoot nadat Kaandorp een prima dieptepass had gegeven. In de tegenstoot kwam Jong PSV er gevaarlijk uit en was het Jurjus die goed redde op een schot van Van Duiven. Zo'n vijf minuten voor tijd besliste de thuisploeg het duel via Flyger. De Deen stond helemaal vrij na een vrije trap van Colyn en passeerde Jurjus: 2-1. De Graafschap gooide er daarna nog een slotoffensief tegenaan en vlak voor het affluiten leek Fortes nog de gelijkmaker te scoren, ware het niet dat zijn schuiver via de paal weer het veld instuiterde.

Jong PSV - De Graafschap: 2-1

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Başar Önal (26.), 1-1 August Priske Flyger (58.)

Arbiter: Rozendal | Toeschouwers:

Opstelling Jong PSV: Schiks; Comenencia (81. Arts), Seelt, Leysen, Jimenez; Tielemans ©, Nassoh, Colyn; Flyger (89. Piedfort), Van Duiven (81. Uneken) en Babadi. (46. Bougafer).

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Schouten, Fortes ©, Schenk, Büttner; Brittijn, Neghli, Kaak (46. Bouihrouchane); Önal, (65. Bisselink), Haen (65. Raterink) en Valencia (31. Kaandorp).

Gele kaart(en) Jong PSV: Leysen(38.), Uneken (90+3.)

Gele kaart(en) De Graafschap: Büttner (45+1.), Kaandorp (55.), Fortes (63.), Bouihrouchane (73.)