De Graafschap wint in heerlijke kraker van FC Groningen (2-1)

De Graafschap heeft vrijdagavond een heerlijke 2-1 overwinning geboekt op FC Groningen. In een kolkend stadion scoorden Simon Colyn en Alexander Büttner namens de Superboeren. Marco Rente maakte de treffer namens Groningen.

Kansen en goals

Vlak voor de aftrap nam Basar Önal het Bronzen Kampioensschild in ontvangst, omdat hij is uitgeroepen tot Beste Talent van de eerste periode. Op een goedgevulde De Vijverberg ging De Graafschap sterk van start. Önal schoot na drie minuten maar net naast en ook een uithaal van Jeffry Fortes ging rakelings naast. Binnen het kwartier kwamen de Superboeren op een terechte voorsprong. Een mooie aanval via Philip Brittijn en Önal kwam terecht bij Colyn. De spits schoof rustig binnen en tekende voor de 1-0. FC Groningen stelde daar in het eerste kwart alleen een schotje van Kevin van Veen en een kopbal van Marvin Peersman (over) tegenover. Gedurende de eerste helft kwam de wedstrijd meer in balans, maar werden er minder kansen gecreëerd door beide ploegen. Vijf minuten voor rust kopte Rente zijn ploeg uit een vrije trap van Leandro Bacuna op 1-1. Basisdebutant Tristan van Gilst had De Graafschap op 2-1 kunnen zetten, maar raakte de bal onvoldoende om écht voor gevaar te zorgen.

Meer in balans

Net als in de eerste helft begon De Graafschap ook goed aan het tweede bedrijf. Na acht minuten legde scheidsrechter Allard Lindhout de bal op de stip toen er een overtreding werd begaan op Büttner. De linksback ging zelf achter de bal staan en schoot feilloos de 2-1 tegen de touwen. Groningen zette daarna meer aan en werd gevaarlijk via Johan Hove, die de bal op de pantoffel nam en rakelings naast schoot. Van Veen haalde even later uit, maar mikte hoog over het doel van Mees Bakker. Aan de andere kant liet De Graafschap een heerlijke aanval over meerdere schijven zien. Donny Warmerdam was het eindstation en kopte op doel, maar Groningen-keeper Michael Verrips voorkwam een doelpunt.

De Graafschap - FC Groningen: 2-1

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Simon Colyn (14.), 1-1 Marco Rente (40.), 2-1 Alexander Büttner (54. / strafschop)

Arbiter: Lindhout | Toeschouwers: 11.379

Opstelling De Graafschap: Bakker; Fortes ©, Schenk, Hillen, A. Büttner (72. Lammers); Kaak, Brittijn (84. Mahi), Warmerdam; Van Gilst (68. G. Büttner), Colyn (68. Flakus Bosilj) en Önal (84. Dogan).

Opstelling FC Groningen: Verrips; Rente, Balker, Peersman, Määttä (74. Emeran); Hove, Bacuna ©, Pelupessy (67. De Jonge); Van Bergen (67. Prins), Van Veen en Postema (83. Lien).

Gele kaart(en) De Graafschap: Hillen (81.)