Tiental De Graafschap vecht zich in strafschoppenserie naar bekerzege

De Graafschap heeft met bloed, zweet en tranen de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker bereikt. In een knotsgekke wedstrijd bij VVSB werd na strafschoppen gewonnen. Na reguliere speeltijd stond het 2-2, na verlenging stond het 3-3 en in de strafschoppenserie werd met 3-5 gewonnen. Myenty Abena, Leeroy Owusu en Frank Olijve scoorden. Agil Etemadi pakte een strafschop in de serie.

Recente historie in beker

Bekeropponent VVSB schreef in 2016 historie door verrassend de halve finale van het bekertoernooi te bereiken. Daarin was FC Utrecht te sterk. De Graafschap overleefde de afgelopen drie seizoenen de eerste ronde van de KNVB Beker niet na nederlagen tegen Ajax, sc Heerenveen en Kozakken Boys. In Noordwijkerhout verdedigde Etemadi het doel van de Superboeren, terwijl Jordy Thomassen voorin de geschorste spits Fabian Serrarens verving.

1-0 voor VVSB

In de eerste fase van de wedstrijd domineerde De Graafschap en kreeg Stef Nijland een prima kans op de 0-1. Menno de Jong redde namens VVSB. Vlak daarna verschenen meer en meer supporters van De Graafschap in het uitvak, dat met ruim 70 supporters gevuld was. Zij zagen dat VVSB halverwege de eerste helft uit het niks de 1-0 maakte via Tommie Bekooij. Hij profiteerde van een fout in de defensie van De Graafschap.

{asset:31883:url}

Rood en toch 1-1

Het werd er daarna niet gemakkelijker op. Robert Klaasen kreeg twee minuten na de 1-0 namelijk een directe rode kaart onder zijn neus geschoven van arbiter Martin Pérez. Dat het duel alle kanten op ging, bleek wel uit het feit dat Myenty Abena na een halfuur de 1-1 maakte uit een hoekschop van Daryl van Mieghem. Nijland had vlak voor rust voor de 1-2 kunnen zorgen, maar mikte nét mis. Datzelfde deed Jordy Zwart aan de andere kant.

Verlenging noodzakelijk

In de tweede helft kreeg Thomassen een kopbal niet tussen de palen, voordat Leeroy Owusu van dichtbij de 1-2 binnen tikte. De vreugde was van korte duur, omdat Bekooij luttele momenten later de 2-2 achter Etemadi kopte. Het bleef rommelige en hachelijke momenten regenen in Noordwijkerhout, waar De Graafschap met tien man stond. Zwart kopte over uit zéér kansrijke positie en Van Mieghem schoot in het zijnet. Zo stond het na reguliere speeltijd 2-2 en werd het verlengen.

Door na strafschoppen!

Etemadi moest in de eerste helft van de verlenging ingrijpen bij een goede kans voor Danny Bakker, maar werd geen minuut later alsnog gepasseerd door Lulinho Martins: 3-2. In de knotsgekke verlenging maakte invaller Frank Olijve tóch weer de 3-3. In de tweede helft van de verlenging voorkwam Etemadi met een geweldige redding de 4-3 van Arno Dijkstra, terwijl zijn collega Menno de Jong een schot van Mo Hamdaoui keerde. Strafschoppen moesten uitkomst bieden. In de strafschoppenserie (in ABBA-systeem) pakte Etemadi de strafschop van Bekooij en dat bleek voldoende voor de winst. Een zeer zwaarbevochten zege in de beker, met tien man!

Mart Janssen maakte na 75 minuten zijn debuut bij De Graafschap

"Zijn een ronde verder"

"Het was voor ons heel lastig. We hebben 105 minuten met tien man gespeeld en kregen er nog blessures overheen (Vet en Straalman). En als je al die andere uitslagen ziet, dan win je volgens mij niet zomaar van tegenstanders uit de Tweede Divisie. Dat wisten we ook van tevoren al. Maar goed, we zijn een ronde verder en daar zijn we heel blij mee", reageerde trainer Henk de Jong na afloop.

"Sommigen konden niet meer lopen"

"Het gaat er in de tweede helft op een gegeven moment om dat je de penals haalt - of er nog één in schiet. Daarvoor hebben we de kansen wel gehad en zij ook overigens. Het kon alle kanten op, dat zie je ook aan de overige uitslagen. Maar wij zijn verder en zitten in de koker", vervolgde De Jong. Hij beseft dat het voetbal op een gegeven moment minder mooi was. "Sommige jongens konden niet meer lopen, maar ze hebben het toch gedaan."

{asset:31876:url}

VVSB - De Graafschap*: 3-3 (* w.n.s. 3-5)

Arbiter Martin Pérez | Toeschouwers: circa 1.500

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Tommie Bekooij (22.), 1-1 Myenty Abena (30.), 1-2 Leeroy Owusu (70.), 2-2 Tommie Bekooij (72.), 3-2 Lulinho Martins (93.), 3-3 Frank Olijve (102.)