Strijdend De Graafschap wint verdiend van Go Ahead Eagles

De Graafschap heeft zondagmiddag de kraker tegen Go Ahead Eagles gewonnen. Op strijdende wijze werd door een 1-0 overwinning drie belangrijke punten bijgeschreven. Jesse Schuurman kroonde zich tot matchwinner door, na iets meer dan een uur spelen, het enige doelpunt van de wedstrijd te maken.

Mooi ontvangst en overwicht

Dat de wedstrijd tegen de Deventenaren belangrijk is, werd ruim voorafgaand aan het duel al duidelijk. De spelers en technische staf kregen ongeveer drie uur voor de wedstrijd een mooi ontvangst toen de mannen in colonne begeleid werden naar het stadion, waar een spandoek hing met de typerende tekst: 'met wilskracht en mentaliteit op één, knokken we ons er samen doorheen!'. De Graafschap begon met twee wijzigingen ten opzichte van het uitduel met Jong FC Utrecht (0-1) van afgelopen maandag: Ted van de Pavert en Joey Konings namen de plekken in van Roland Baas en Danny Verbeek (geschorst). Beide ploegen begonnen vol energie aan de wedstrijd en De Graafschap had direct vanaf het begin een overwicht.

De kansen waren schaars in de openingsfase, al kreeg Johnatan Opoku na bijna tien minuten de eerste mogelijkheid, maar hij schoot vanuit de draai ruim naast. Daarna had De Graafschap de wedstrijd onder controle, maar er gebeurde lange tijd niets voor het doel van Go Ahead-doelman Jay Gorter. De opponent uit Deventer wist echter ook niet gevaarlijk te worden. Na bijna een halfuur gebeurde er wel weer iets noemenswaardig en het leverde bijna een doelpunt op voor De Graafschap. Konings schoot vanuit de draai maar net naast het doel van Gorter. In het vervolg hadden beide ploegen wat moeite om kansen te creëren en de ruststand was zodoende 0-0.

Fraaie treffer Schuurman

De Graafschap was vastberaden om in de tweede helft te scoren en al snel schoot Jasper van Heertum van dicht bij in het zijnet na een combinatie met Julian Lelieveld. Go Ahead werd vanaf dat moment wel wat gevaarlijker en na bijna een uur spelen kregen de Deventenaren uit een tegenaanval een goede mogelijkheid via Giannis Botos, die uithaalde nadat Jacob Mulenga de bal klaarlegde. Doelman Rody de Boer redde echter uitstekend op de inzet en voorkwam een tegentreffer. Enkele minuten later scoorde De Graafschap wel. Schuurman kreeg de bal van Opoku, knokte zich door de verdediging van Go Ahead en schoot de bal fraai in de kruising: 1-0. Go Ahead deelde daarna wat speldenprikjes uit via Bas Kuipers (voorzet die werd weggewerkt door Jordy Tutuarima) en Martijn Berden (lage schuiver die in de kiem werd gesmoord).

De Superboeren bleven keihard knokken en druk naar voren houden. Uiteindelijk kon Elmo Lieftink twintig minuten voor tijd uithalen na een voorzet van Opoku, maar het schot van Opoku werd geblokt. In de hectische slotfase zette Go Ahead nog een offensief in om een punt uit het vuur te slepen. Van Heertum en Ted van de Pavert grepen echter uitstekend in door zich voor de bal te gooien. In de blessuretijd lag het spel nog even stil toen Go Ahead-aanvoerder Jeroen Veldmate geblesseerd raakte en per brancard het veld moest verlaten. Toen de wedstrijd weer verder kon had invaller Ralf Seuntjens nog de 2-0 op zijn schoen, maar Gorter bokste de bal weg in de korte hoek. De eindstand was zo 1-0 en De Graafschap pakt daarmee drie hele belangrijke punten in strijd om plek twee!

Snoei: "Voor iedereen hartstikke lekker"

Trainer Mike Snoei was na afloop trots. "Dit is een mooie regioderby, waarbij veel belangen op het spel staan. As je zo'n wedstrijd als deze wint, dan is dat voor iedereen hartstikke lekker. We waren echt op zoek naar een goal en dan vind ik het heel bijzonder voor Jesse (Schuurman) dat hij hem maakt, omdat hij geen goalgetter is. Dat hij hem zo scoort en ook nog de hele wedstrijd de nummer tien van Go Ahead Botos uitschakelt; gewoon respect. Ik ben blij met deze uitslag en hopelijk kunnen wij dit doortrekken. We moeten zelf op blijven letten en niet achterover leunen. We zijn voor de duels met Jong FC Utrecht en Go Ahead Eagles iets te druk geweest met hoe we beter kunnen voetballen en toen zijn we het allerbelangrijkste in voetbal - strijd en vechtlust - iets vergeten. Dat is nu weer helemaal terug", aldus Snoei.

De Graafschap - Go Ahead Eagles: 1-0

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Schuurman (61.)

Arbiter: Lindhout | Toeschouwers: 0

Opstelling De Graafschap: De Boer; Lelieveld (87. Hilderink), Van Heertum, Van Huizen, Van de Pavert ©, Tutuarima; Lieftink (87. Seuntjens), Opoku, Schuurman; Konings (63. Platje) en Van Mieghem (74. Leemans).

Opstelling Go Ahead Eagles: Gorter; Droste, Beukema, Veldmate © (90+1. Bakker), Kuipers; Lucassen, Botos (78. Hendriks), Brouwers; Berden, Mulenga en Eyibil (71. Van Hoeven).