Strijdend De Graafschap wint door doelpunten verdedigers ook van FC Den Bosch

De Graafschap heeft zaterdagmiddag de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch winnend afgesloten. De Superboeren wonnen in 's-Hertogenbosch met 2-3 en boekten daarmee alweer de vijfde overwinning op rij. Jasper van Heertum en Ted van de Pavert waren trefzeker in de eerste helft en namens de thuisploeg scoorde Romano Postema in het eerste bedrijf. De doelpunten in de tweede helft kwamen op naam van Julian Lelieveld en weer Postema.

Aantrekkelijke eerste helft

Trainer Mike Snoei wijzigde zijn basiself nauwelijks in vergelijking met de wedstrijd tegen TOP Oss (2-1) van vorige week vrijdag. Alleen Ralf Seuntjens nam de plek weer in van Johnatan Opoku en de eerder deze week aangetrokken Melvin Platje begon op de bank. De beginfase van de wedstrijd was spectaculair en de eerste kans was voor Van Heertum, die na een voorzet van Lelieveld de bal in de handen van Den Bosch-goalie Wouter van der Steen schoot. Vlak daarna krulde Postema de bal uit een hoekschop op de lat. In de achtste minuut viel dan toch de eerste goal van de wedstrijd aan de goede kant: uit een goede vrije trap van Danny Verbeek knikte Van Heertum de bal tegen de touwen.

Lang kon De Graafschap niet genieten van de voorsprong, want in minuut twaalf was de stand weer gelijk. Na een corner redde Rody de Boer eerst nog op een kopbal van Paco van Moorsel, maar in de rebound tikte Postema binnen. In het vervolg werden beide ploegen zo nu en dan gevaarlijk. Zo bracht De Boer redding op een kopbal van Junior van der Velden en vlak voor het halfuur spelen kreeg Toine van Huizen een grote kopkans na weer een vrije schop van Verbeek, maar Van der Steen redde goed. Zo'n tien minuten voor de rust had ook Seuntjens de 1-2 kunnen scoren, ware het niet dat hij de bal op aangeven van Lelieveld nét naast schoot. Den Bosch kwam er net voor de rust ook nog gevaarlijk uit via Postema, al pareerde De Boer de inzet goed. Op slag van rust wist De Graafschap echter alsnog op voorsprong te komen toen Van de Pavert koelbloedig afrondde nadat Den Bosch de bal niet weg kreeg: 1-2.

Evenwichtige tweede helft

In de eerste fase van de tweede helft hielden beide ploegen elkaar in evenwicht en werden er geen grote kansen gecreëerd. Na zo'n driekwart wedstrijd werd De Graafschap wel weer gevaarlijk en het was direct raak. De ingevallen Daryl van Mieghem - die Joey Konings na bij een uur spelen verving - brak door op de linkerflank en leverde een uitstekende voorzet af op de mee opgekomen Lelieveld. De rechtsback kon vervolgens vrij binnentikken: 1-3. Vlak na de treffer probeerde Clint Leemans het met een schot, maar Van der Steen kon vrij eenvoudig redden.

Ondanks de 1-3 voorsprong was de wedstrijd nog niet gespeeld, want zo'n twintig minuten voor tijd knokte Den Bosch zich terug tot 2-3. Ringo Meerveld gaf een pass door het centrum en Postema kon alleen af op De Boer en faalde niet. Den Bosch ging daarna op de aanval spelen, maar De Graafschap werkte keihard om de overwinning uit het vuur te slepen en tien minuten voor tijd was Van Huizen dicht bij de 2-4 toen hij een voorzet van Van Mieghem net niet kon binnenwerken. In de absolute slotfase van de wedstrijd kreeg ook Van Mieghem nog een grote kans op de 2-4. De aanvaller speelde zich goed vrij, maar stuitte op Van der Steen. Zodoende boekte De Graafschap een belangrijke 2-3 overwinning op Den Bosch.