Strijdend De Graafschap verkoopt huid duur, maar verliest bekerduel met PSV nipt

Jasper van Heertum in duel met Mario Götze

De Graafschap heeft woensdagavond de bekerkraker tegen PSV nipt verloren. De mannen van trainer Mike Snoei speelden een goede wedstrijd en kregen ook diverse kansen, maar gingen met 1-2 onderuit door doelpunten van Philipp Max en Donyell Malen. In de laatste minuut van de officiële speeltijd scoorde invaller Milan Hilderink de aansluitingstreffer, maar daar bleef het bij.

Sterke eerste helft

De Graafschap begon met een iets andere formatie aan de bekerclash met PSV dan afgelopen vrijdag tegen Jong Ajax (2-2). De Superboeren startten in een 5-3-2-systeem met basisplaatsen voor Jordy Tutuarima, Ted van de Pavert en Joey Konings in plaats van respectievelijk Roland Baas, Danny Verbeek en Jesse Schuurman. De Graafschap begon sterk tegen PSV en na een paar minuten was de eerste kans voor Toine van Huizen, die over kopte uit een vrije trap van Daryl van Mieghem. In de tiende minuut was er aan de andere kant ook een kopkans via Timo Baumgartl. Korte tijd later kwam De Graafschap er snel uit, maar Konings kon – op aangeven van Julian Lelieveld – de bal niet helemaal goed onder controle krijgen.

De Superboeren bleven daarna goed overeind. PSV probeerde aan te zetten, maar De Graafschap stond uitstekende waardoor de uitploeg nauwelijks kansen creëerde. Van de Pavert voorkwam na bijna twintig met een goed blok wel een gevaarlijk moment van Mohamed Ihattaren. Na een halfuur spelen leek De Graafschap op een 1-0 voorsprong te komen via Van Huizen, die de bal na een vrije trap van Van Mieghem op fraaie wijze achter Lars Unnerstall werkte. De treffer werd echter door arbiter Martin van den Kerkhof afgekeurd wegens buitenspel. Zo’n vijf minuten voor de rust was er een ware scrimmage voor het doel van Rody de Boer en uiteindelijk kon de goalie de bal pakken. Daarna bleef De Graafschap goed overeind in de slotfase van de eerste helft: De Boer redde op een schot van Ibrahim Sangaré, Denzel Dumfries kopte over en Malen was niet scherp genoeg.

PSV beslissend en Hilderink

In de openingsfase van de tweede helft liet Van Mieghem van zich spreken. Via een gevaarlijke counter leek hij gevaarlijk te worden, maar via een blok voorkwam PSV gevaar. Niet veel later schoot Ihattaren over en in de 56ste minuut kreeg De Graafschap een flinke domper te verwerken. De bal ging op de stip nadat Rick Dekker Dumfries raakte waarna Max de strafschop binnen schot: 0-1. De Graafschap liet zich echter niet van de wijs brengen en de ploeg kwam er vlak voor het uur spelen snel uit via onder meer Van Mieghem en Ralf Seuntjens, die de bal in de handen van Unnerstall schoot.

De Graafschap kreeg daarna in amper twee minuten tijd nog twee goede mogelijkheden via Van Heertum (schot via PSV-been naast) en Seuntjens (goed schot in de handen van Unnerstall op aangeven van Konings). Daarna bleven de Doetinchmmers goed overeind tegen de ploeg uit Eindhoven. Tien minuten voor tijd redde De Boer simpel op een schot van Joël Piroe. Enkele minuten later was De Boer wel kansloos op een uithaal van Malen van zo'n dertig meter: 0-2. De Graafschap gaf daarna niet op en na een voorzet van Lelieveld werkte Van Mieghem de bal in de handen van Unnerstall. De ingevallen Hilderink scoorde in de 90ste minuut van dicht bij alsnog en maakt er zo 1-2 van. Verder kwam De Graafschap niet meer waardoor het met een opgeheven hoofd het bekertoernooi verliet.