​Strijdend De Graafschap komt net tekort voor stunt bij PSV

De Graafschap heeft zondagmiddag een kleine nederlaag geleden op bezoek bij PSV: 2-1. Na een uur stonden de Superboeren nog op voorsprong; Delano Burgzorg maakte voor rust de 0-1. De Eindhovenaren scoorden echter via Steven Bergwijn (strafschop) en Luuk de Jong (2-1 eindstand).

Durf en lef

In het Philips Stadion begon De Graafschap met lef en durf in het spel. Dat bleek al uit de opstelling. De geschorste spelers Ted van de Pavert en Azor Matusiwa werden vervangen door Sven Nieuwpoort en Fabian Serrarens. Laatstgenoemde speelde op het middenveld samen met Youssef El Jebli en Javier Vet. Met de steun van 475 meegereisde Superboeren werd gehoopt op een stunt.

0-1 via Burgzorg

Na 45 minuten leek een dergelijke stunt daadwerkelijk haalbaar. De Graafschap kwam namelijk op voorsprong in Eindhoven door toedoen van Delano Burgzorg die een schitterende voorzet van Leeroy Owusu tegen de touwen knikte: 0-1. Voor en na de verrassende openingstreffer had PSV het moeilijk met De Graafschap, al creëerde de nummer 2 van de Eredivisie wel (dikke) kansen. Hirving Lozano raakte de buitenkant van de paal, terwijl Denzel Dumfries keihard de lat teisterde.

Geen 0-2 of 1-1 voor rust

Ook oud-Superboer Luuk de Jong kreeg enkele (kop)kansen, maar had zijn vizier voor rust niet op scherp. Vijf minuten voor de pauze had De Graafschap de 0-2 moeten maken, maar mikte Serrarens op aangeven van Burgzorg naast. Aan de andere kant viel ook geen goal meer in de eerste helft, want Lozano verprutste een enorme mogelijkheid en zag een goal afgekeurd worden wegens buitenspel van De Jong.

{asset:35108:url}

Goals van PSV

In de tweede helft redde Bertrams in de beginfase op schoten van Bergwijn en Lozano, terwijl Pablo Rosario nét naast mikte. PSV zette aan en moest via De Jong de 1-1 maken. Vanaf vijf meter mikte hij echter op de voeten van Bertrams. Na ruim een uur beging Serrarens een overtreding op Lozano in de zestien en kreeg De Graafschap een strafschop tegen. Bergwijn benutte de buitenkans: 1-1. Tien minuten later maakte De Jong er 2-1 van uit een voorzet van Dumfries.

Helaas geen stunt

Het moegestreden De Graafschap kreeg via Bart Straalman - uit een hoekschop - nog een kansje op de 2-2. Daniel Schwaab passeerde in de absolute slotfase bijna zin eigen doelman Jeroen Zoet. De 2-2 viel echter niet, waardoor een stunt uitbleef voor de strijdende Superboeren, die geruime tijd goed weerstand boden. Een nipte 2-1 nederlaag, helaas!

De Jong: "Compliment aan de ploeg gegeven"

"Ik heb mijn ploeg een compliment gegeven na afloop. We hebben terecht verloren, dat is duidelijk hoor. Maar vier minuten voor rust kregen we een dikke kans op 0-2. Die moet je gewoon binnenschieten en dan wordt het een heel ander verhaal", zei trainer Henk de Jong. "Je voelt op een gegeven moment aan dat PSV gaat scoren. De manier waarop is echter zonde… Volgens mij hadden we de bal eerder kunnen wegwerken."

Mooi moment

"Het mooiste moment van de middag? Dat PSV alle spelers terugzette bij een hoekschop, om maar geen goal tegen te krijgen", vervolgde De Jong, die genoot van het uitvak. "De supporters, hoe ze ons steunen: dat is niet normaal… Met het voetbal dat we nu spelen, verdienden we het om in de Eredivisie te blijven", besloot onze coach. Collega-trainer Mark van Bommel was vooral tevreden met de drie punten. "Je moet blij zijn dat je de wedstrijd wint", sprak hij na afloop op de persconferentie. "Veel kansen hebben we niet benut; de punten hebben we gelukkig wel."

{asset:35113:url}

PSV - De Graafschap: 2-1

Arbiter Allard Lindhout | Toeschouwers: 34.500

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Delano Burgzorg (26.), 1-1 Steven Bergwijn (65.), 2-1 Luuk de Jong (73.)

Opstelling PSV: Zoet; Dumfries, Schwaab, Viergever, Angelino; Sadilek, Rosario, Ihattaren (46. Malen); Lozano, De Jong en Bergwijn (90. Gakpo).

Opstelling De Graafschap: Bertrams; Owusu (82. Ligeon), Straalman, S. Nieuwpoort (70. L. Nieuwpoort), Tutuarima; Vet, El Jebli, Serrarens; Narsingh (82. Van Mieghem), Benschop en Burgzorg.

Gele kaart(en) PSV: Sadilek (52.), De Jong (90+3.)

Gele kaart(en) De Graafschap: S. Nieuwpoort (62.)