Smeets bezorgt De Graafschap de zege in Maastricht

De Graafschap heeft een bijzonder belangrijke 0-1 overwinning geboekt op bezoek bij MVV, in Maastricht. Daardoor gaan de manschappen van trainer Jan Vreman met een voorsprong op zak aan de return op maandag beginnen. Nota bene Bryan Smeets maakte met zijn hoofd de winnende treffer: 0-1.

Pröpper terug

Robin Pröpper keerde in het eerste duel in de play-offs terug in de basis bij De Graafschap. Hij was vorige week geschorst. Op een glinsterende kunstgrasmat van MVV had onze Achterhoekse Trots het lastig in de eerste fase van de wedstrijd. De thuisploeg had in de eerste tien minuten een optisch overwicht. Daarna trachtte De Graafschap het heft in handen te nemen en dat lukte ook een kwartier lang. Kansjes voor Vincent Vermeij en Karim Tarfi gingen in rook op.

Kansen MVV

MVV was vooral in het laatste gedeelte van de eerste helft enthousiast en besloot het na een kwart wedstrijd eens via Pieter Nys te proberen. Hij verschalkte Hidde Jurjus bijna vanaf dertig meter. Daarna moest Andrew Driver geblesseerd het veld verlaten en kreeg MVV enkele goede kansen. Tussen de 40e en 45e minuut waren een schot van Stef Peeters en een kopbal van Thomas Verheydt gevaarlijk. En vlak voor rust kwam Daryl Werker een teen tekort om de 1-0 aan te tekenen uit een vrije trap van Peeters.

{asset:16892:url}

Moeite in Maastricht

De Graafschap moest aan het begin van de tweede helft voor de tweede maal wisselen. Ook Vincent Vermeij kon niet verder en werd vervangen door Nathan Kabasele. MVV begon beter aan het tweede bedrijf en draaide een hoekschop bijna in één keer binnen, ware het niet dat Youssef El Jebli op de lijn wegwerkte. De manschappen van Vreman hadden moeite om voetballend iets te creëren en kwamen desondanks bijna op voorsprong; Robin Pröpper knikte een vrije trap maar rakelings over.

Smeets weer matchwinner

In het laatste kwart van de wedstrijd poeierde Tolgahan Cicek net naast, maar De Graafschap had het al met al moeilijk in Maastricht. De Superboeren kwamen dan ook goed weg toen nota bene Smeets, geboren in Maastricht, negen minuten voor tijd de 0-1 achter Coppens knikte uit een hoekschop van Mark Diemers. Het uitvak - met circa 300 meegereisde fans - vierde volop feest. Een bijzonder belangrijke goal in aanloop naar de return op maandag. In de slotfase maakte Kabasele nog bijna de 0-2 en Verheydt bijna de 1-1, maar het bleef bij 0-1.

{asset:16893:url}

MVV - De Graafschap: 0-1

Arbiter Danny Makkelie | Toeschouwers: 7.733

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Bryan Smeets (81')

Opstelling MVV: Jo Coppens; Steven Pereira, Daryl Werker, Kjell Knops, Hawbir Moustafa; Pieter Nys, Ricardo Ippel, Stef Peeters; Florian Loshaj (82' Emrullah Güvenc), Thomas Verheydt en Jordy Croux.

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Nathaniel Will, Robin Pröpper, Ted van de Pavert, Tolgahan Cicek; Karim Tarfi, Mark Diemers, Bryan Smeets, Andrew Driver (26' Cas Peters); Vincent Vermeij (46' Nathan Kabasele) en Youssef El Jebli (69' Kristopher Vida).

Gele kaart(en) MVV: Knops (65')

Gele kaart(en) De Graafschap: Van de Pavert (50')