Seuntjens zorgt in blessuretijd voor zege op Jong FC Utrecht

De Graafschap heeft de eerste wedstrijd na de winterstop én van het kalenderjaar 2020 winnend afgesloten. Lang leek het daar niet naar uit te zien tegen de jonge beloftenploeg van FC Utrecht, maar in de absolute blessuretijd scoorde Ralf Seuntjens de 2-1. Jong FC Utrecht kwam eerst in de eerste helft nog op voorsprong via Jeredy Hilterman, maar via Leeroy Owusu en Seuntjens pakte De Graafschap uiteindelijk toch drie hele belangrijke punten.

Sfeeractie en paal

Trainer Mike Snoei begon met onder meer Stef Nijland in de basis, wat ten koste ging van Branco van den Boomen (blessure). Aanwinst Sven Blummel begon nog op de bank. De Superboeren konden ook in de eerste wedstrijd na de winterstop weer rekenen op de steun van De Vijverberg. Dit werd kracht bijgezet met een fraaie sfeeractie in de vakken 22 t/m 24 met de duidelijke boodschap: ‘kijk vooruit. Niets is hier onmogelijk’. De eerste kans van de wedstrijd kwam via Giovanni de la Vega, maar Hidde Jurjus bracht redding op het slappe schot. De Graafschap begon matig. Echter, niet veel later was de ploeg dicht bij de 1-0 nadat Toine van Huizen de bal op de paal werkte uit een rebound nadat Mohamed Hamdaoui eerst doelman Jord Ruijgrok testte. Amper twee minuten later kreeg Hamdaoui uit een snelle vrije trap de ruimte om van afstand te schieten, maar Ruijgrok kon redden. Van Huizen raakte de rebound verkeerd.

0-1 achterstand

Na ongeveer een kwart wedstrijd kreeg De Graafschap een enorme domper te verwerken. Seuntjens leed balverlies, waarna FC Utrecht in de aanval kon. Van Huizen moest vervolgens aan de noodrem trekken en haalde De la Vega neer: gele kaart en strafschop tot gevolg. Spits Hilterman liet Jurjus vervolgens kansloos: 0-1. De Graafschap slaagde er daarna niet echt in om een vuist te maken. Toch was het na bijna een half uur 1-1. Javier Vet raakte de paal na een mooie voorzet van Van Huizen. Kort daarna maakte Blummel zijn officiële debuut voor De Graafschap nadat hij in het veld kwam voor de geblesseerde Hamdaoui. Daarna kabbelde de eerste helft door zonder grote kansen. Ruststand zodoende 0-1.

Verslag gaat verder onder de foto

{asset:39279:url}

Kansen

Na de rust moest er duidelijk uit een ander vaatje worden getapt en na tien minuten hield Ruijgrok Jong FC Utrecht op de been na een uitstekende redding op een inzet van Stef Nijland. In de tegenstoot kregen de Domstedelingen een grote kans op de 0-2, maar met het nodige geluk ging de bal naast het doel van Jurjus. Vlak daarna pareerde Ruijgrok een kopbal van Ted van de Pavert. In de rebound mikte Sylian Mokono van dicht bij naast. Na een uur spelen kreeg Nijland een dot van een kans op de gelijkmaker nadat hij de bal op een presenteerblaadje kreeg van Seuntjens, maar Nijland mikte over voor open doel.

Owusu en Seuntjens

Uiteindelijk slaagde De Graafschap er tóch in om de 1-1 te maken. De Superboeren profiteerden van balverlies van Jong FC Utrecht en de mee opgekomen Owusu schoot onberispelijk raak. Zo’n kwartier voor tijd werd De Graafschap een goede aanval over de rechterkant gevaarlijk. Vet stuitte echter op Ruijgrok na een goede voorzet van Nijland. In de laatste tien minuten meldde Van de Pavert zich voorin om alsnog een zege uit het vuur te slepen. Uiteindelijk was debutant Blummel, na een verre uittrap van Jurjus, gevaarlijk met een vlammend schot, maar Ruijgrok redde weer goed. Seuntjens was daarna heel dicht bij de winnende treffer. Echter, zijn inzet trof op miraculeuze wijze de lat. In blessuretijd leek Seuntjens alsnog de 2-1 te maken, maar deze keer kopte hij op de paal. In de absolute blessuretijd (95ste minuut) kroonde de spits zich alsnog tot de verlosser. Ruijgrok kon de bal niet vangen na een lange bal van Jasper van Heertum en Seuntjens profiteerde voor een leeg doel: 2-1!

Snoei: "Opgelucht en genoten van tweede helft"

Snoei was na afloop blij en opgelucht. "Ik ben enorm opgelucht en heb genoten van de tweede helft en dan vooral van de wisselwerking tussen het publiek en de spelers. Ik heb een groep jongens gezien die er alles aan gedaan hebben om alsnog de overwinning te grijpen. Jong FC Utrecht heeft mogelijkheden gehad op de 0-2, maar wij hebben ook een aantal keer de lat en paal geraakt. Ik geloofde er steeds in", vertelde Snoei op de persconferentie.

"Onder aanvoering van Ralf (Seuntjens) hebben we de winnende afgedwongen en ik ben er trots op. We gaan terugkijken naar alle moeizame dingen in de eerste helft en dat doen we met beelden, maar nu overheerst de blijdschap en opluchting. Het publiek heeft ons gesteund en mede daarom hebben we de overwinning afgedwongen. Ik weet ook dat het beter moet, maar we hebben de mentaliteit getoond dat bij De Graafschap past. Wij hebben in de tweede helft het juiste antwoord gegeven. Ik ben enorm blij met de overwinning op het laatste moment."

De Graafschap – Jong FC Utrecht: 2-1

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Jeredy Hilterman (23., strafschop), 1-1 Leeroy Owusu (67.), 2-1 Ralf Seuntjens (90+4.)

Arbiter: Laurens Gerrets | Toeschouwers: 9.511

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Huizen (46. Van Heertum), Van de Pavert, Tutuarima; Breinburg, Vet, Nijland; Van Mieghem, Seuntjens © en Hamdaoui (31. Blummel).

Opstelling Jong FC Utrecht: Ruijgrok; Mokono, Pabai, Van der Velden © (18. Mamengi), Van der Kust; El Barjaji, De la Vega, Van den Berg; Acheffay, Hilterman (79. Yasar) en El Azrak (46. Nasser).

Gele kaart(en) De Graafschap: Van Huizen (21.), Van Mieghem (22.), Nijland (34.)

Gele kaart(en) Jong FC Utrecht: Van der Kust (10.), Mokono (40.), Yasar (89.)