Nuance: Trainingen De Graafschap blijven openbaar voor supporters en media


Nuance: Trainingen De Graafschap blijven openbaar voor supporters en media

Vanmiddag zagen wij enige ophef op social media dat De Graafschap het mediabeleid zou hebben aangescherpt. In dit artikel willen wij enige duidelijkheid en nuance aanbrengen. Alle trainingen blijven gewoon openbaar en de media is en blijft welkom.

De Graafschap staat bekend als open volksclub waar supporters en media de club van dichtbij kunnen volgen. Dit blijft ook zo, transparantie is een groot goed. Bij veel clubs is er de afgelopen jaren besloten om diverse trainingen niet meer openbaar te houden. Dat betekent dat zowel supporters als media niet welkom zijn. Bij De Graafschap is dit nog nooit voorgekomen.

Uiteraard is het voor te stellen dat een trainer het niet fijn vindt dat een tactisch plan op dinsdag of woensdag al uitgebreid in de media komt. Daar komt bij dat er soms t/m de laatste training op donderdag nog wijzigingen worden aangebracht. Normaliter was na afloop van die laatste training voor een wedstrijd het zogenaamde media-praatje. Diverse journalisten konden dan met trainer of speler een interview doen over de aankomende wedstrijd. Nu De Graafschap de afsluitende training naar donderdagmiddag heeft gezet, is het even wennen. Waar de journalisten de afgelopen jaren rond 13.00 uur het verhaal hadden, is dat nu zo’n drie uur later. Om te voorkomen dat het media-praatje te veel gaat versnipperen en dat sommige media nu op dinsdag, woensdag of donderdagmorgen willen praten over de wedstrijd van vrijdag, is vorige week aan Omroep Gelderland en De Gelderlander reeds gezegd dat het media-praatje gewoon blijft staan na de afsluitende training van donderdag (middag). De heren journalisten hebben dit ook professioneel ter kennis genomen. Ook zij weten dat dergelijke afspraken heel gangbaar zijn.

Alle andere dagen zijn en blijven de media gewoon welkom bij de training. Ook de trainer is alle dagen beschikbaar voor interviews. Echter, als het over de wedstrijd van vrijdag gaat, kan dat na de training van donderdagmiddag. Dan is het nieuws actueel en weet de trainer wie fit is en hoe hij gaat spelen.

De afgelopen jaren hebben alle clubs de afspraak met TV zenders gemaakt dat tactische trainingen en standaardsituaties niet gefilmd worden. Zo ook De Graafschap. Vorige week woensdag stonden twee camera’s een tactisch partijspel te filmen. Waarschijnlijk niet eens bewust. Door de persafdeling van De Graafschap zijn de bestaande en gangbare regels nogmaals herhaald. We draaien geen tactische onderdelen van de training. Dan nog heeft iedere zender genoeg om de zogenaamde plakshots te filmen en is er geen discussie. Aan het einde van de training, bij het afronden of de cooling down kan de camera ook gewoon weer aan, en zoals gezegd blijven de trainer, technisch manager, spelers en de directie beschikbaar voor interviews.

Al met al is er door de berichtgeving van vanmorgen een onterecht beeld geschetst dat De Graafschap, op verzoek van trainer Mike Snoei, de deuren voor een deel op slot zou gooien en alleen nog donderdag met de media zou willen praten. Dat is dus onjuist. Iedereen is de hele week welkom, alle trainingen zijn openbaar, iedere training mag er worden gefilmd tot de tactische veldtraining begint. Trainer, spelers, directie en technisch manager zijn dan ook beschikbaar. Praten over de wedstrijd van vrijdag doen we na de afsluitende training op donderdag.


Nieuwsoverzicht
Deel dit nieuwsbericht

Agenda

Er staat op dit moment niks op de agenda.