Gretig De Graafschap verslaat FC Dordrecht met ruime cijfers

De Graafschap heeft zaterdagmiddag ook de derde oefenwedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen winnend afgesloten. Op een zonnig Sportpark De Bezelhorst versloeg een gretig én overtuigend De Graafschap FC Dordrecht met 4-0. Bij de rust stonden de Superboeren al met 3-0 voor door treffers van Roland Baas en Joey Konings (tweemaal). In de tweede helft scoorde Konings nog een keer waardoor hij een hattrick op zijn naam kon schrijven.

Vliegende start en overtuigend

De Graafschap begon met een ervaren team aan de wedstrijd en zette FC Dordrecht, met onder meer oude bekende Toine van Huizen in de basis, direct onder druk. Al na een paar minuten kwam De Graafschap op een 1-0 voorsprong via Baas, die van dichtbij de bal via de paal binnen werkte na goed voorbereidend werk van Danny Verbeek. De Graafschap ging daarna door en maakte het FC Dordrecht middels aanvallen door het midden, over de flanken en via veel positiewisselingen. Na iets meer dan een kwartier zorgde Konings al voor de 2-0. De spits werd door doelman Liam Bossin onderuit gehaald in het zestienmetergebied en Konings schoot de strafschop vervolgens beheerst raak in de linkerhoek. FC Dordrecht, dat met veel nieuwe spelers aantrad, kwam er eigenlijk niet aan te pas en even later had Johnatan Opoku voor de 3-0 kunnen zorgen. Een hoekschop van Verbeek belandde voor de voeten van Opoku, die zijn inzet vanaf randje zestien via de vingertoppen van Bossin over zag gaan.

Ook in het vervolg van de eerste helft bleef De Graafschap gemakkelijk spelen en vlak voor het halfuur kreeg De Graafschap de volgende kans via Giovanni Korte, die zijn schot gekeerd zag worden door Bossin. Zo'n tien minuten voor de rust kwamen de Doetinchemmers alsnog op een 3-0 voorsprong. Noah Lewis legde Julian Lelieveld neer en de Superboeren kregen weer een strafschop. Konings bleef rustig, wachtte tot Bossin een koos en schoof de bal rustig in de rechterhoek: 3-0. Vlak voor de rust werd het al bijna 4-0. Korte legde de bal af op Rick Dekker, die Konings aanspeelde, maar Bossin keerde zijn inzet van dichtbij.

Hattrick Konings en jeugd

Aan de tweede helft begon De Graafschap met bijna dezelfde elf spelers als die ook aan de wedstrijd waren begonnen, alleen Elmo Lieftink en Hicham Acheffay kwamen als invaller in de ploeg. Vlak na de rust werd het al 4-0. Uit een vloeiende aanval van De Graafschap en uit een voorzet van Konings tikte van dichtbij zijn derde van de middag binnen. FC Dordrecht kwam er op zijn beurt ook niet meer uit in het laatste halfuur kreeg de jeugd de kans van trainer Reinier Robbemond. Ook de talenten waren gretig en Devin Haen miste na bijna zeventig minuten voetballen een uitgelezen kans op de 5-0. Camiel Neghli brak goed door over de linkerflank, behield het overzicht en legde af op Haen, die op de handen van Bossin stuitte.

Niet veel later had ook Jonathan Vergara Berrio, die ook als invaller binnen de lijnen kwam en zijn rentree maakte nadat hij ongeveer een jaar buitenspel stond vanwege blessureleed, de 5-0 op het scorebord kunnen zetten. De middenvelder kapte zich goed vrij en probeerde het met een geplaatst schot, maar de bal ging maar net naast. Amper één minuut later was het wéér Haen die de voorsprong had kunnen uitbouwen. Acheffay had een goede steekpass in huis, ware het niet dat Bossin wederom prima stond te keepen en de poging van Haen pareerde. In de slotfase kon De Graafschap de wedstrijd vrij eenvoudig uitspelen en FC Dordrecht kon ook in deze fase niet gevaarlijk worden. De Graafschap boekte zo, na eerdere zeges op SC Silvolde (0-4) en IJsselmeervogels (1-3), zijn derde oefenoverwinning op rij.

Robbemond: "We zien duidelijke ontwikkeling"

Robbemond keek met een goed gevoel terug op de wedstrijd tegen FC Dordrecht. "We zien duidelijke ontwikkeling in hetgeen waar we iedere dag mee bezig zijn tot nu toe. Ik ben positief over wat ze hebben laten zien: de energie die ze erin gooien, de dynamiek die ze laten zien en het aantal kansen dat we creëren", aldus Robbemond, die ook zeer te spreken is over de ontwikkeling van de jonge spelers. "Ze mogen alles fout doen, maar ze moeten vol gas geven en heel veel initiatief nemen. Ik wil zien dat ze bezig zijn om dingen voor elkaar te krijgen en dat ze durven te voetballen. Dat doen ze allemaal en daar ben ik heel positief over. Wie uiteindelijk de laatste stappen gaan maken, dat is aan de jongens zelf."

De Graafschap - FC Dordrecht: 4-0

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Baas (4.), 2-0 Konings (21.), 3-0 Konings (35.), 4-0 Konings (50.)

Opstelling De Graafschap: Jurjus (60. Van den Dam); Lelieveld (60. Wenting), Van Heertum (60. Hilderink), Van de Pavert (60. Kleinpenning), Baas (60. Bouihrouchane); Dekker (46. Lieftink), Opoku (60. Vergara Berrio), Schuurman (60. Brittijn); Verbeek (46. Acheffay), Konings (60. Haen) en Korte (60. Neghli).