Effectief en overtuigend De Graafschap wint ruim van Roda JC Kerkrade

De Graafschap heeft vrijdagavond de uitwedstrijd tegen Roda JC Kerkrade op overtuigende wijze gewonnen. In het Parkstad Limburg Stadion wonnen de Doetinchemmers met 1-3. Bij de rust stond de ploeg van trainer Mike Snoei al met 0-3 voor door doelpunten van Ralf Seuntjens, Joey Konings en Elmo Lieftink. In de slotfase van de wedstrijd deed Roda JC nog wel iets terug via Stefano Marzo.

Uitstekende eerste helft

De Superboeren begonnen met bijna dezelfde spelers als vorige week vrijdag in het thuisduel met Telstar (2-0), daar alleen Roland Baas de niet inzetbare Jordy Tutuarima verving. De manschappen van trainer Snoei kenden een bliksemstart in Limburg en stonden na vijf minuten al met 0-1 voor. Danny Verbeek had een uitstekende voorzet in huis en Seuntjens was sneller bij de bal dan Roda JC-doelman Jan Hoekstra en liet het net bollen middels een rake kopbal. De Graafschap ging daarna door, maar Seuntjens maakte in de 10e minuut niet de 0-2. Hoekstra stopte een strafschop van de aanvoerder nadat hij mocht aanleggen vanaf elf meter na hands van Kees Luijckx.

De Graafschap had in het vervolg van de eerste helft de wedstrijd onder controle en verdubbelde vlak voor het halfuur spelen de voorsprong. Konings, die vorige week al zijn eerste competitiedoelpunt voor De Graafschap maakte, was trefzeker door uit een hoekschop van Rick Dekker de bal bij de eerste paal achter Hoekstra te tikken: 0-2. Doelman Rody de Boer hoefde niet in actie te komen in de eerste helft daar de uitploeg de zaakjes goed voor elkaar had. De Graafschap creëerde niet veel kansen, maar toonde zich uiterst effectief en op slag van rust zorgde Lieftink voor een riante 0-3 voorsprong. Na een uitstekende aanval van De Graafschap kwam de bal via Julian Lelieveld bij Lieftink terecht op randje zestien en hij faalde niet.

Controle over de wedstrijd

Aan de tweede helft werd uitstekend begonnen door de Superboeren en al snel haalde Konings uit, maar hij zag zijn schot gepareerd worden door Hoekstra waardoor er geen 0-4 op het scorebord kwam. De Graafschap hield daarna de controle over de wedstrijd en na iets meer dan een uur keerde Hoekstra een inzet van Seuntjens in de korte hoek, terwijl vlak daarvoor oud-Superboer Robert Klaasen hoog over schoot. Niet veel later kreeg Roda JC een mogelijkheid via Thijmen Goppel, maar hij schoot hard naast en De Boer kon de bal naast kijken.

In het laatste kwart van de wedstrijd werd De Graafschap nog een paar keer dreigend. Eerst schoot Lieftink over, maar in de 79ste minuut was Verbeek wel dichtbij de 0-4. Verbeek zag zijn vrije trap echter uiteenspatten op de lat. In de slotfase liet Roda JC nog even van zich spreken en deed het wat terug: 1-3. Erik Falkenburg legde de bal af op de aanstormende Marzo, die de bal hard achter de Boer schoot. Daarna kreeg Daryl van Mieghem nog een schietpoging, maar hij plaatste de bal niet goed genoeg. In de blessuretijd creëerde De Graafschap kansen op de 1-4. Eerst schoot Jesse Schuurman in de handen van Hoekstra en daarna lobde Van Mieghem de bal over. De Graafschap won zo met 1-3 in Kerkrade en begon zo uitstekend aan de derde periode!

"We hebben ons uitstekend gemanifesteerd"

Trainer Snoei was na afloop uiteraard zeer te spreken over de drie punten, maar ook over de waarop De Graafschap speelde. "We hebben ons uitstekend gemanifesteerd. Na een prima 0-1 maakten we een goede tweede goal en – als kerst op de taart – een derde doelpunt, een echte trainingsgoal. Dat vond ik mooi. Na rust hebben we weinig kansen weggegeven en zeker het eerste kwartier goed voetbal gespeeld. Wij hebben nu zelf gewonnen en leggen de druk bij de andere ploegen, dat is het enige dat we kunnen doen", aldus Snoei.

Roda JC Kerkrade - De Graafschap: 1-3

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Seuntjens (05.), 0-2 Konings (27.), 0-3 Lieftink (45+1.), 1-3 Marzo (82.)

Arbiter: Teuben | Toeschouwers: 0

Opstelling Roda JC Kerkrade: Hoekstra; Marzo, Luijckx ©, Lambrix (62. Jensen), Keulen; Klaasen, Bouchouari, Bakker (62. Vossebelt); Goppel (76. Ioannou), Falkenburg en Pflücke (62. Serrarens).

Opstelling De Graafschap: De Boer; Lelieveld, Van Heertum, Van Huizen, Van de Pavert, Baas; Dekker (83. Schuurman), Verbeek (83. Neghli), Lieftink; Konings (74. Van Mieghem) en Seuntjens ©.

Gele kaart(en) Roda JC Kerkrade: Marzo (66.), Luijckx (78.)

Gele kaart(en) De Graafschap: Dekker (35.)