De Graafschap wint ook van TOP Oss en boekt derde competitiezege op rij

De Graafschap heeft vrijdagavond weer drie punten weten te pakken. In het Frans Heesen Stadion werd het 0-2 tegen TOP Oss en na overwinningen op Helmond Sport (1-2) en Jong PSV (2-1) was dit alweer de derde zege op rij. Ralf Seuntjens en Danny Verbeek namen de doelpunten voor hun rekening.

Licht overwicht

De Graafschap begon ten opzichte van de succesvolle midweekse bekerwedstrijd tegen FC Twente, dat met 1-3 werd verslagen, met drie wijzigingen in de basisploeg. Toine van Huizen keerde centraal achterin weer terug voor Jasper van Heertum. Daarnaast begonnen ook Johnatan Opoku en Ralf Seuntjens weer in de basis voor respectievelijk Danny Verbeek en Joey Konings. Na een paar eerste minuten waarin weinig gebeurde, konden de Superboeren na tien minuten de eerste kans noteren. Na een snel genomen vrije trap kwam de bal bij Seuntjens, waarna een inzet van Elmo Lieftink geblokt werd door TOP-goalie Bo Geens. Vlak daarna kon Mohamed Hamdaoui uithalen van randje zestien, maar zijn schot belandde recht in de handen van Geens. TOP Oss probeerde er ook uit te komen en na bijna twintig minuten voorkwam Van Huizen met een goede onderschepping een gevaarlijke counter van de thuisploeg.

In het vervolg van de eerste helft had De Graafschap wel de controle in Oss, maar had moeite om tot kansen te komen. Daryl van Mieghem probeerde er in de slotfase van de eerste helft uit te komen, maar voormalig Superboer Jan Lammers stopte de buitenspeler af. Aan de andere kant kon doelman Rody de Boer een schot van Dean Guezen simpel oprapen. Zo'n drie minuten voor de rust wist De Boer met een prima redding een vrije trap van Lion Kaak uit de hoek te tikken. Kort daarna floot arbiter Stan Teuben voor de rust.

Wéér Seuntjens

In de tweede helft kwam het eerste wapenfeit van TOP Oss, toen Dennis van der Heijden een vrije trap hard naast pegelde. Niet veel later kreeg De Graafschap de grootste kans van de wedstrijd; Hamdaoui kreeg de bal in de zestien voor zijn voeten, maar de flankspeler zag zijn schot echter gekeerd worden door Geens. Na bijna een uur spelen besloot trainer Mike Snoei een aanvallende wissel toe te passen door Verbeek in te brengen voor Rick Dekker. De Graafschap had daarna ook nog wat moeite om kansen te creëren, al werd Hamdaoui wel gevaarlijk met een geplaatst schot in de verre hoek welke werd gepareerd door Geens.

Toen de slotfase van de wedstrijd aanbrak wist De Graafschap alsnog vaker voor het doel van TOP Oss te komen en in de 78ste minuut werkte Seuntjens, die alweer zijn zesde doelpunt in de laatste zeven competitieduels scoorde, de 0-1 tegen de touwen. Na een fraaie voorzet van Julian Lelieveld vanaf de rechterflank tikte Seuntjens de bal koelbloedig achter Geens. Zo'n drie minuten voor tijd besliste invaller Verbeek de wedstrijd definitief met een prachtig doelpunt. Konings leverde de bal goed af bij Verbeek, die vervolgens met een gekrulde bal in de verre hoek Geens kansloos liet: 0-2. De Graafschap hield daarna prima stand in Oss, al werd Kyvon Leidsman in blessuretijd nog wel gevaarlijk met een schot op de lat.

Snoei: "We hadden onze handen vol"

"Het was een beetje stroperig en kwamen er moeilijk doorheen tegen een heel compact TOP Oss, we hadden onze handen vol. We hebben er alles aan gedaan en dan is toch wel lekker dat we een paar jongens achter de hand hebben die iets kunnen openbreken, zoals Konings en Verbeek. Uiteindelijk zie je aan het einde van de wedstrijd dat we wat meer grip krijgen", zei Snoei, die zijn ploeg weer door doelpunten in de slotfase zag winnen. "Dat is een kwaliteit. Ik zie ook ploegen die in de laatste fase van een wedstrijd een resultaat weggeven. We moeten fysiek en mentaal sterk zijn en dan valt er ook wat te halen tussen minuut 85 en 95."

TOP Oss - De Graafschap: 0-2

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Seuntjens (78.), 0-2 Verbeek (87.)

Arbiter: Teuben | Toeschouwers: 0

Opstelling TOP Oss: Geens; David, Lammers, Pique, Roosken; Kaak ©, Guezen (85. Sanches), Overgoor (83. Van Nispen); Van der Heijden, Leidsman en Remans (62. Büttner).

Opstelling De Graafschap: De Boer; Lelieveld, Van Huizen, Van de Pavert, Tutuarima; Lieftink, Opoku (68. Konings), Dekker (59. Verbeek); Van Mieghem (80. Schuurman), Seuntjens © en Hamdaoui (68. Mystakidis).

Gele kaart(en) TOP Oss: David (24.)

Gele kaart(en) De Graafschap: Verbeek (73.)