De Graafschap wint derde periodetitel na klinkende overwinning op Jong AZ

De Graafschap heeft vrijdagavond de derde periodetitel binnengesleept. Op de eigen De Vijverberg werd een klinkende 5-1 overwinning geboekt op Jong AZ, waardoor De Graafschap het Bronzen Schild in ontvangst mocht nemen en er een feestje kon worden gevierd. Ralf Seuntjens (tweemaal), Daryl van Mieghem, Branco van den Boomen en Javier Vet waren trefzeker.

Seuntjens en kansen

De Graafschap begon met twee wijzigingen ten opzichte van de gewonnen uitwedstrijd tegen FC Dordrecht (1-2). Victor van den Bogert en Branco van den Boomen mochten in de basis beginnen tegen de Alkmaarders. Van den Bogert verving Ted van de Pavert en de van een schorsing teruggekeerde Van den Boomen nam de plek in van Mohamed Hamdaoui (schorsing). Met een zeer goed gevulde en sfeervolle De Vijverberg ging De Graafschap direct D'RAN en het kwam al vroeg in de wedstrijd op een 1-0 voorsprong. Uit een indraaiende voorzet van Van Mieghem kopte Seuntjens feilloos raak achter Rody de Boer. Vlak daarna tikte Seuntjens bijna de 2-0 binnen, maar De Boer pareerde. Amper een minuut na die kans schoot Roland Baas van afstand maar net naast.

Riante voorsprong

Na iets meer dan twintig minuten liet Jong AZ voor het eerst van zich spreken. Doelman Hidde Jurjus kon een schot van Mauro Savastano, na een combinatie met Félix Correia, gemakkelijk oppakken. Echter, nog voor het halfuur spelen verdubbelde De Graafschap de voorsprong. Van den Boomen gaf een goede steekbal op Van Mieghem, die de bal vervolgens in de linkerhoek krulde: 2-0. De Superboeren gingen daarna door met aanvallen en tien minuten voor de rust schoot Van den Boomen een vrije trap op heerlijke wijze achter De Boer: 3-0. Kort voor de rust zorgde Vet voor een nog mooiere voorsprong. Hij knikte simpel raak uit een hoekschop van Van den Boomen. De Graafschap ging zo met een riante 4-0 voorsprong de rust in.

Verslag gaat verder onder de Tweet

Strafschop en de 5-0

De ploeg van trainer Mike Snoei begon ook aan de tweede helft met druk naar voren en dat resulteerde al snel in de 5-0. Van den Boomen werd in de zestienmeter gevloerd door Joey Jacobs en Seuntjens mocht aanleggen voor een strafschop. De aanvoerder bleef uitermate kalm en schoot beheerst raak in de rechterhoek. Vet was niet veel later dicht bij zijn tweede nadat hij kon uithalen van randje zestien. Zijn gekrulde bal werd echter knap gepareerd door De Boer. Jong AZ deed daarna nog wel iets terug via Thijs Oosting, die voor de 5-1 tekende op aangeven van Peer Koopmeiners.

Debuut Vergara Berrio

Na precies een uur spelen had Van den Boomen de 6-0 op zijn schoen, ware het niet dat De Boer weer goed redde. Invaller Giannis Mystakidis, enkele minuten eerder in de ploeg gekomen voor Seuntjens, had in de 63ste minuut een goede voorzet, maar de bal werd net weggewerkt voordat Nijland of Van Mieghem gevaarlijk konden worden. Voor het laatste deel van het duel was er een mooie moment voor Doetinchemmer Jonathan Vergara Berrio, die zijn officiële debuut maakte en de laatste twintig minuten mocht meespelen. In de slotfase ging De Graafschap nog op zoek naar nog de 6-1, maar Mystakidis (schot in handen De Boer), Leeroy Owusu (poging op handen De Boer) en Callum Slattery (schot rakelings naast) scoorden niet. De Graafschap boekte zo een dik verdiende 5-1 overwinning en sleepte daarmee de derde periodetitel binnen.

"Enorm trots, dit hebben we verdiend"

"Ik wil mijn gevoel uitspreken; we zijn als club enorm trots. Na de degradatie van afgelopen zomer maken we nu de balans op en zijn we fantastisch bezig. De serie na de winterstop is indrukwekkend. Ik ben - uit de grond van mijn hart - enorm blij", zei trainer Snoei na afloop. "Deze prijs is een mooie tussenbalans voor iedereen. Ik kan hier enorm van genieten. Dit duel moest gewonnen worden. We bleven strijdbaar met z'n allen om deze wedstrijd over de streep te trekken. We gaan er alles aan doen om de doelstelling, directe promotie, te bereiken. Laten we nu eerst genieten van dit Bronzen Schild, dit hebben we verdiend."

De Graafschap – Jong AZ: 5-1

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Ralf Seuntjens (09.), 2-0 Daryl van Mieghem (27.), 3-0 Branco van den Boomen (35.), 4-0 Javier Vet (40.), 5-0 Ralf Seuntjens (53./ strafschop), 5-1 Thijs Oosting (57.)

Arbiter: Clay Ruperti | Toeschouwers: 9.945

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Heertum, Van den Bogert, Baas; Vet, Van den Boomen, Breinburg; Van Mieghem (77. Slattery), Seuntjens © (58. Mystakidis) en Nijland (69. Vergara Berrio).

Opstelling Jong AZ: De Boer; Church, Jacobs, Gullit (46. Bakker), Savastano; Koopmeiners ©, Taabouni (58. Kunst), Sedlacek; Correia, Margaret (80. Fase) en Oosting.