De Graafschap wint dankzij invaller Seuntjens van Excelsior

De Graafschap heeft maandagavond de uitwedstrijd tegen Excelsior winnend afgesloten. De Superboeren wisten met 1-2 te winnen van de Rotterdammers. Via Mohamed Hamdaoui kwam De Graafschap al vroeg op voorsprong, maar incasseerde nog in de eerste helft de gelijkmaker. In de laatste minuut van de officiële speeltijd kroonde invaller Ralf Seuntjens zich tot matchwinner door de winnende binnen te schieten.

Hamdaoui en rood Excelsior

De Graafschap begon met onder meer Jasper van Heertum en Jesse Schuurman in de basis en de ploeg begon uitstekend aan de wedstrijd. Al na drie minuten mocht Hamdaoui aanleggen voor een vrije trap en via de muur viel de bal achter Excelsior-doelman Alessandro Damen: 0-1. Heel lang kon De Graafschap echter niet van de voorsprong genieten, daar Excelsior na zeventien minuten een strafschop kreeg na een ongelukkige handsbal van Toine van Huizen, die de bal via zijn lichaam op de arm kreeg. Reuven Niemeijer mocht aanleggen vanaf elf meter en schoot raak achter Rody de Boer. Na iets meer dan een kwart wedstrijd kon Daryl van Mieghem vrij op het doel van Damen af, maar hij werd hard onderuit gehaald door Brandon Ormonde-Ottewil en laatstgenoemde kreeg een directe rode kaart.

De mannen van trainer Mike Snoei kregen na de rode kaart van Ormonde-Ottewil meer ruimte om te voetballen en na een halfuur was Johnatan Opoku dichtbij 1-2. Opoku schoot, op aangeven van Van Mieghem, echter net naast. De Graafschap bleef daarna de bovenliggende partij al had het moeite om grote kansen te creëren. Van Mieghem schoot vlak voor rust wel net voorlangs na een aanval via Opoku en Hamdaoui. Op slag van de rust kwam De Graafschap alsnog bijna op voorsprong na een uithaal van Hamdaoui na een goede pass van Julian Lelieveld. Damen kon de bal echter wegboksen en beide ploegen gingen zo met een gelijke stand de rust in.

Seuntjens goud waard

De Superboeren gingen direct vanaf het begin van de tweede helft op zoek naar de tweede goal en Excelsior moest vooral tegenhouden. Damen voorkwam al snel de 1-2 van Opoku en even later knikte Elmo Lieftink de bal naast. Na iets meer dan een uur spelen besloot Snoei enkele wissels door te voeren om een extra impuls te geven. De van een blessure teruggekeerde Ralf Seuntjens en Danny Verbeek kwamen in de ploeg voor Opoku en Jesse Schuurman. De Graafschap kwam zo'n twintig minuten voor tijd nog goed weg nadat Excelsior en gevaarlijk uitkwam en De Boer uitstekend redde na een uithaal van Niemeijer.

Voor het laatste kwartier besloot Snoei nog een keer aanvallend te wisselen en Giannis Mystakidis in te brengen voor Rick Dekker in een poging om drie punten mee te nemen naar Doetinchem. De Graafschap had moeite om kansen af te dwingen, maar uiteindelijk was het Seuntjens die voor grote opluchting zorgde. De spits scoorde in de absolute slotfase van de reguliere speeltijd het winnende doelpunt door de bal van dichtbij achter Damen te werken: 1-2. In de blessuretijd zorgde Seuntjens zelfs nog bijna voor de 1-3, maar hij raakte de lat. De Graafschap pakte zo op de valreep drie hele belangrijke punten in Rotterdam.