De Graafschap weet niet te scoren tegen brutaal Almere City FC

De Graafschap heeft vrijdagavond gelijkgespeeld tegen Almere City FC. Op De Vijverberg kregen de manschappen van trainer Mike Snoei wel de nodige kansen, maar een doelpunt zat er niet in. Almere City, dat zich regelmatig liet zien in aanvallend opzicht, scoorde ook niet. Hierdoor eindigde het duel in een 0-0 gelijkspel. Ondanks de remise blijft De Graafschap op de derde plek staan in de Keuken Kampioen Divisie en is het ook na negen duels nog ongeslagen (vijfmaal winst en viermaal een gelijkspel).

Brutaal Almere

Snoei startte met bijna dezelfde elf spelers als vorige week vrijdag tegen Roda JC Kerkrade (1-1). Alleen Jordy Thomassen verving Ralf Seuntjens (blessure) in de punt van de aanval. De Graafschap probeerde in de openingsfase de aanval te zoeken, maar Almere City deed dat op zijn beurt ook. Via Toine van Huizen leek De Graafschap wel voor het eerst gevaarlijk te worden, maar na een goede aanval en voorzet kwam de mandekker niet tot een schot. Amper twee minuten later mocht Nick Venema aanleggen voor een vrije trap, maar Hidde Jurjus keerde het schot knap uit de linkerhoek. Daarna werd De Graafschap gevaarlijk via Javier Vet, die echter over schoot uit een voorzet vanaf de achterlijn van Mohamed Hamdaoui. Almere liet op zijn beurt van zich spreken nadat Mees Kaandorp het via een volley probeerde na een corner; Jurjus had echter een geweldige redding in huis.

Nijland teistert lat

Na een openingsfase met enkele gevaarlijke momenten brak een fase aan waarin minder werd gecreëerd. Almere werd echter na bijna een halfuur spelen wel gevaarlijk, maar Jurjus redde tot twee keer toe goed. Na een scrimmage en goede redding van Jurjus op een rebound van Bram van Verken bleef het 0-0. Vijf minuten voor de rust leek Stef Nijland De Graafschap op een 1-0 voorsprong te zetten na een geweldige knal. Hij probeerde het van ver met een geweldige uithaal, maar de bal spatte uiteen op de lat van het doel van Almere-goalie Joshua Smits. Vlak voor de pauze had Nijland alsnog de 1-0 kunnen maken nadat Branco van den Boomen de goed teruglegde en Nijland een vrije schietkans kreeg. Smits kon het rollertje van Nijland echter simpel oprapen.

Aandringen

De Graafschap begon met een duidelijke intentie aan de tweede helft: snel een treffer produceren. Almere werd desondanks voor het eerste hachelijke moment nadat Youri Loen een vrije trap bij Damon Mirani probeerde te krijgen, maar Mirani kreeg zijn hoofd niet tegen de bal. Vervolgens kreeg Nijland wéér een schietpoging, maar hij schoot naast. Amper een minuut later had Javier Vet de 1-0 op zijn schoen. Na een goede voorzet van Nijland vanaf links kon Vet vrij uithalen; Smits redde knap. Van den Boomen werkte daarna een bal, die hij kreeg van Mohamed Hamdaoui, over en vlak voor het uur spelen was het Hamdaoui die in de handen van Smits schoot.

Lastige slotfase

In de 61ste minuut liet Almere weer eens van zich spreken via Torino Hunte, die naar binnen trok en uithaalde. Jurjus had geen moeite met het slappe schot. In het vervolg van de tweede helft was het enige tijd wachten op kansen en Snoei probeerde wat te forceren door zo’n kwartier voor tijd Jeremy Helmer in te brengen voor Nijland. Uiteindelijk was het Hamdaoui die tien minuten voor tijd een goede schotkans kreeg. Van den Boomen bezorgde de bal bij hem in de drukte, maar Smits redde wederom uitstekend en voorkwam een voorsprong. In de laatste fase van de wedstrijd kon De Graafschap niet echt een vuist meer maken, maar Almere zorgde nog wel voor dreiging. Zo redde Jurjus op een kansje van Venema en de doelman was ook alert op een poging van Shayon Harrison, die alle ruimte had om te schieten. In blessuretijd kwam De Graafschap nog goed weg nadat Harrison oog-in-oog kwam te staan met Jurjus, maar de aanvaller schoot gelukkig net langs de goede kant van de paal. Eindstand: 0-0.

"Onvoorstelbaar dat het 0-0 werd"

Almere City FC-coach Robert Molenaar vond zijn ploeg de bovenliggende partij voor rust. "Ik denk dat dat terecht is", reageerde trainer Mike Snoei van de Superboeren daarop. "Almere was overtuigender in de eerste helft. Ik wil dan graag de tweede helft 'claimen', als we toch aan het wegstrepen zijn. We kwamen erg goed uit de kleedkamer. Die eerste helft moeten we goed met elkaar gaan analyseren. We deden het niet goed en we hadden moeite met de opbouw en speelden te veel de lange bal", aldus Snoei. "De tweede helft hebben we goed geantwoord. Maar daarin ontbrak het belangrijkste in het voetbal: scoren – en dat ondanks vier open kansen. Onvoorstelbaar dat de wedstrijd in 0-0 is geëindigd…"

De Graafschap - Almere City FC: 0-0