De Graafschap verslaat NEC Nijmegen door doelpunten van Hamdaoui

De Graafschap heeft zondagmiddag een overwinning geboekt in de Gelderse clash tegen NEC Nijmegen. Op De Vijverberg waren de mannen van trainer Mike Snoei met 2-0 te sterk voor de Nijmegenaren. Mohamed Hamdaoui was twee keer trefzeker.

Moeizame eerste helft

Aangezien Ralf Seuntjens en Danny Verbeek niet konden starten, begonnen onder meer Joey Konings en Hamdaoui in de basis tegen de Nijmeegse ploeg, die wordt getraind door Doetinchemmer Rogier Meijer. De Graafschap wilde zich revancheren van de nederlaag eerder deze week tegen Jong AZ (7-3) en probeerde NEC in de openingsfase onder druk te zetten, maar de ploeg had moeite om kansen te creëren. Zo gaf Daryl van Mieghem een strakke voorzet, maar deze was nét te scherp. Na een kwartier kon Konings gevaarlijk worden, echter kreeg hij een voorzet van Johnatan Opoku niet goed onder controle. Kort daarna moest Rody de Boer redding brengen op een hard schot van Ole Romeny vanaf zo'n twintig meter. Even later zag Konings zijn schot geblokt worden, nadat Van Mieghem en Julian Lelieveld er gevaarlijk uitkwamen via de rechterflank.

Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht in de eerste helft en na een kwart wedstrijd redde De Boer prima na een uithaal van Joep van der Sluijs. Daarna brak een fase aan waarin De Graafschap moeite had om gevaarlijk voor het doel van NEC-doelman Norbert Alblas te komen. NEC kreeg daarentegen ook weinig mogelijkheden. Vlak voor het halfuur kreeg NEC nog wel een kansje, maar spits Rangelo Janga kopte over het doel van De Boer. In de slotfase was het nog even oppassen geblazen toen NEC eruit kwam via Janga en Elayis Tavsan, die beiden zacht schoten. Op slag van rust redde De Boer nog goed op een poging van Jordy Bruijn.

Hamdaoui

De Graafschap moest na rust uit een ander vaatje tappen en dat deed het ook. De ploeg drong doortastend aan in de openingfase van de tweede helft en kwam na 58 minuten op een 1-0 voorsprong. Eerst schoot Van Mieghem hard op doel, maar de rebound was een prooi voor Hamdaoui, die prachtig raak knalde in het dak van het doel. Niet veel later verdubbelde De Graafschap de voorsprong al. Cas Odenthal legde Van Mieghem neer in het zestienmetergebied en Hamdaoui schoot de gegeven strafschop feilloos binnen: 2-0.

In het vervolg van de wedstrijd kwam De Graafschap niet echt meer in de problemen, al was Tavsan twintig voor tijd wel gevaarlijk met een gekruld schot, die door De Boer naast kon worden gekeken. Van Mieghem was een kwartier voor tijd zelfs nog dicht bij de 3-0. De buitenspeler zag zijn schot echter voorlangs gaan. In de slotfase probeerde NEC nog wel aan te zetten, maar De Graafschap had de wedstrijd onder controle en mocht zo drie belangrijke punten bijschrijven.

'Zege geeft vertrouwen'

"De eerste helft was van onze kant niet goed, het was stroef. Na rust hebben we het iets anders neergezet. Dan hoop je dat het beter wordt - en dat gebeurde. We kregen meer vat op de tegenstander", analyseerde trainer Mike Snoei. "De klap van maandag hebben we nu van ons afgeschud. De eerste helft hadden we daar nog wat last van, daarom was het moeizaam. Maar uit deze zege, tegen een lastige tegenstander, moeten we vertrouwen putten."

De Graafschap - NEC Nijmegen: 2-0

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Hamdaoui (58.), 2-0 Hamdaoui / strafschop (60.)

Arbiter: Makkelie| Toeschouwers: 3.242

Opstelling De Graafschap: De Boer; Lelieveld, Van Huizen, Van de Pavert ©, Tutuarima (83. Baas); Lieftink, Opoku, Dekker (46. Schuurman); Van Mieghem, Konings (64. Verbeek) en Hamdaoui (82. Van Heertum).

Opstelling NEC Nijmegen: Alblas; Van Rooij, Van Eijden ©, Odenthal, El Karouani; Tavsan (79. Beekman), Proper (71. Proper), Bruijn, Van der Sluijs; Romeny (60. Okita) en Janga.

Gele kaart(en) De Graafschap: Van Huizen (24.), Lieftink (27.), Schuurman (47.)

Gele kaart(en) NEC Nijmegen: El Karouani (52.), Odenthal (59.)