De Graafschap verliest in blessuretijd van tiental FC Twente

De Graafschap heeft de belangrijke wedstrijd op bezoek bij FC Twente met 2-1 verloren. Tegen een tiental van de Tukkers - na rood voor keeper Nick Marsman - kon De Graafschap het niet bolwerken. Andrew Driver maakte nog wel de 0-1, maar door goals van Joachim Andersen en Hakim Ziyech werd het 2-1.

Twee wijzigingen

Bij De Graafschap waren de belangen voor het uitduel met FC Twente bekend. Trainer Jan Vreman stuurde in Enschede zowel Nathan Kabasele als Robin Pröpper de wei in. Lion Kaak en Vincent Vermeij namen plaats op de bank. In De Grolsch Veste moest Hidde Jurjus al in de zevende minuut handelend optreden. Na een keurige dieptepass van Renato Tapia dook Jerson Cabral voor Jurjus op, die goed redde. Vijf minuten later stond hij ook goed bij een inzet van Hakim Ziyech. De Graafschap kwam er slechts bij vlagen goed uit, maar was ook slordig in balbezit. Tapia kreeg nog een levensgrote kans, voordat een knotsgekke periode aanbrak. Hij mikte van dichtbij huizenhoog over.

Knotsgekke fase

Vijf minuten na die gemiste kans kwam De Graafschap er snel uit. Youssef El Jebli had een geniale pass in huis en lanceerde Kabasele, die vervolgens door Twente-doelman Nick Marsman werd gevloerd. Rood en een strafschop. Cas Peters nam plaats achter de bal, werd uit zijn concentratie gebracht, hoorde een hels fluitconcert en raakte de paal. In de rebound was Andrew Driver scherp, want hij schoot knap de 0-1 tegen de touwen. Amper een minuut later zorgde Joachim Andersen van Twente voor de gelijkmaker. Hij klopte zijn bewaker bij een vrije trap van Hakim Ziyech: 1-1.

{asset:14603:url}

Spannend vervolg

In de tweede helft leek De Graafschap wederom op voorsprong te komen. Peters mikte uit een geweldige voorzet van Nathaniel Will raak, maar scheidsrechter Ed Janssen keurde de treffer af na een vermeende duwfout van Kabasele. De Graafschap bleef Twente onder druk zetten na rust en produceerde via invaller Karim Tarfi twee gevaarlijke schoten. De middenvelder dwong Joël Drommel, die na de rode kaart van Marsman was ingevallen, tot twee stijlvolle reddingen. Twente meldde zich na een uur pas weer rond de zestien van De Graafschap en bracht de Doetinchemmers in de problemen. Jurjus ving een bal van Cabral en een verdwaalde voorzet van Tapia belandde op de paal.

Ziyech maakt 2-1

De Graafschap werd slordig, het publiek ging achter Twente staan en de thuisploeg vond met tien man zelfs nieuw elan. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd zorgde Jurjus er met een ultieme redding voor dat Jari Oosterwijk een honderd procent kans niet tegen de touwen schoot. Aan de andere kant knikte invaller Kristopher Vida rakelings over op het moment dat er nog tien minuten op de klok stonden. Het was in de slotfase spannend en in de blessuretijd vergat Vida de winnende te maken. In de tegenstoot schoot Ziyech kiezelhard de 2-1 tegen de touwen. Zonder punt(en) terug naar Doetinchem.

{asset:14604:url}

FC Twente - De Graafschap: 2-1

Arbiter Ed Janssen | Toeschouwers: 25.100

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Cas Peters (32’), 1-1 Joachim Andersen (34’), 2-1 Hakim Ziyech (90+2')

Opstelling FC Twente: Nick Marsman; Peet Bijen, Bruno Uvini, Joachim Andersen, Jeroen van der Lely, Kamohelo Mokotjo, Hakim Ziyech, Renato Tapia; Michael Olaitan (31’ Joël Drommel), Jari Oosterwijk (84’ Felipe Gutierrez) en Jerson Cabral.

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Nathaniel Will, Bart Straalman, Ted van de Pavert, Jeroen Tesselaar; Bryan Smeets, Robin Pröpper (46’ Karim Tarfi), Youssef El Jebli (64’ Vincent Vermeij), Andrew Driver (70’ Kristopher Vida); Nathan Kabasele en Cas Peters.

Gele kaart(en) FC Twente: Andersen (80’)

Gele kaart(en) De Graafschap: Driver (13’), Pröpper (26’), Will (77’)

Rode kaart(en) FC Twente: Marsman (29’)

Bijzonder: Peters mist strafschop (32’)

{asset:14605:url}

{asset:14606:url}