De Graafschap verliest Gelderse derby bij Vitesse

De Graafschap heeft een teleurstellende middag beleefd op bezoek bij Vitesse. De Arnhemmers waren een maatje te groot en wonnen de derby met 3-0. Uiteindelijk scoorden Guram Kashia, Valeri Qazaishvili en Milot Rashica. De Graafschap kwam er niet echt aan te pas.

Airborne-duel

In Arnhem werd voorafgaand aan de wedstrijd, die de titel Airborne-duel kreeg, veel aandacht geschonken aan de veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook vanuit het uitvak van De Graafschap, dat met circa 600 supporters goed gevuld was, werd hierbij stilgestaan middels een spandoek. Aan de voorkant van het vak hing een doek met de tekst 'Proud to be a free Superfarmer, thank you!!!'. Na alle activiteiten kon de derby dan echt beginnen.

Snelle openingstreffer

De start van De Graafschap was niet best, want al na zes minuten lag de bal achter Hidde Jurjus. Guram Kashia torende boven Robin Pröpper uit, waarna hij een hoekschop in de verre hoek knikte: 1-0. Vitesse was voor rust de betere partij en kwam na 21 minuten op een 2-0 voorsprong. Na een snelle aanval stelde spits Dominic Solanke zijn kompaan Valeri Qazaishvili in staat om de score te verdubbelen (2-0).

{asset:13119:url}

Kansen De Graafschap

De Graafschap probeerde wel om tot kansen te komen, maar veelal strandden de aanvallen vroegtijdig. Vlak voor rust had De Graafschap gevaarlijk kunnen worden via Nathan Kabasele, maar Kashia greep op het beslissende moment in. In de tweede helft had De Graafschap meer te vertellen in de GelreDome. Cas Peters kreeg dé mogelijkheid op de aansluitingstreffer, maar miste tot twee keer toe. Van dichtbij kopte hij een voorzet van Nathaniel Will op Vitesse-keeper Eloy Room en in de nastoot mikte hij naast.

Teleurstellende derby

Vitesse had de teugels al wat laten vieren en loerde op counters om zelf gevaarlijk te worden. Spits Solanke was de drijvende kracht en kreeg na 53 minuten ook een goede kans op de 3-0. Hidde Jurjus redde in de korte hoek. Vijf minuten later stak de rappe Jeroen Tesselaar een stokje voor de derde treffer van de Arnhemmers. Met een uiterste krachtsinspanning voorkwam hij een goal van Solanke. De derde treffer kwam er alsnog. Een kwartier voor tijd was Jurjus kansloos na een fout bij De Graafschap, waarvan Rashica profiteerde: 3-0 eindstand. Een derby om snel te vergeten.

{asset:13120:url}

Vitesse - De Graafschap 3-0

Arbiter Martin van den Kerkhof | Toeschouwers: 15.139

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Guram Kashia (6'), 2-0 Valeri Qazaishvili (21'), 3-0 Milot Rashica (74')

Opstelling Vitesse: Eloy Room; Kevin Diks (27' Maikel van der Werff), Guram Kashia, Arnold Kruiswijk, Rochdi Achenteh; Lewis Baker, Valeri Qazaishvili (57' Danilo Pantic), Sheran Yeini; Milot Rashica, Dominic Solanke en Nathan (78' Isaiah Brown).

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Nathaniel Will, Robin Pröpper, Tim Linthorst, Jeroen Tesselaar; Alexander Bannink, Bryan Smeets (88' Lion Kaak), Youssef El Jebli (73' Tom Menting), Kristopher Vida; Cas Peters (73' Vincent Vermeij) en Nathan Kabasele.