De Graafschap stunt tegen FC Twente en bekert door

De Graafschap heeft dinsdagavond voor een stunt gezorgd in de eerste ronde van de KNVB-beker. In De Grolsch Veste wisten de mannen van trainer Mike Snoei te winnen van FC Twente. De Superboeren zegevierden in Enschede met 1-3 door doelpunten van Mohamed Hamdaoui, Joey Konings en Julian Lelieveld waardoor De Graafschap zich plaatste voor de tweede ronde!

Hamdaoui en Konings

De Graafschap begon met vier wijzigingen ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd tegen Jong PSV (2-1) aan het duel met de Enschedeërs. Jasper van Heertum startte in plaats van Toine van Huizen en op het middenveld mochten Rick Dekker en Danny Verbeek beginnen voor respectievelijk Jesse Schuurman en Johnatan Opoku. Voorin kreeg Konings een basisplaats. Met de iets andere basisopstelling begon De Graafschap prima aan de wedstrijd. Nadat Ted van de Pavert eerst een schot van Danilo had geblokt, werden de Superboeren gevaarlijk via Daryl van Mieghem - die na een bal van Van de Pavert naast schoot - en Konings, die zijn schot gepakt zag worden door doelman Jeffrey de Lange. Amper één minuut later was het alsnog raak, toen Mohamed Hamdaoui raak schoot in de korte hoek nadat hij de bal van Verbeek kreeg: 0-1.

De gastheren waren vlak voor het half uur spelen dichtbij de gelijkmaker, maar doelman Rody de Boer voorkwam met een goede redding een tegentreffer. Enkele minuten later zette De Graafschap de thuisploeg goed onder druk en mede daardoor verspeelde Gijs Smal de bal aan Lelieveld, die de bal bij Konings kreeg. De spits was koelbloedig en maakte zijn eerste officiële doelpunt voor De Graafschap: 0-2. De Graafschap had de zaken goed voor elkaar in de eerste helft en gaf nauwelijks iets weg. Niet lang na de 0-2 probeerde Van Mieghem het van ver, maar zijn poging belandde in de handen van De Lange. De Superboeren konden daarna met een comfortabele voorsprong gaan rusten.

Lelieveld beslissend

In de tweede helft had De Graafschap een enigszins ander FC Twente tegenover zich, daar Ron Jans Vaclav Cerny, Halil Dervisoglu en Wout Brama inbracht. De Graafschap bleef echter zeer geconcentreerd spelen en gaf weinig weg, al kwam de ploeg na een uur spelen goed weg toen Danilo hard op de lat schoot. Vlak daarna kwam FC Twente toch terug in de wedstrijd. Invaller Casper Staring verschalkte De Boer door de bal binnen te schuiven na een zelf opgezette aanval. In het vervolg van de tweede helft zocht de thuisploeg de aanval, maar De Graafschap hield uitstekend stand.

Zo'n tien minuten kwam De Boer uitstekend uit zijn doel waarmee hij Cerny wist af te stoppen. In het vervolg de spannende slotfase moest De Boer vlak voor het einde van de reguliere speeltijd ook nog handelend optreden toen Lazaros Lamprou het met een schot probeerde. In de vier minuten blessuretijd bracht Snoei Roland Baas nog in als extra slot op de deur, maar De Graafschap wist er in de laatste minuut gevaarlijk uit te komen. Rechtsachter Lelieveld was mee opgestoomd naar voren en werkte de bal uiteindelijk in een leeg doel nadat hij onder meer De Lange had omspeeld: 1-3. Een knap resultaat!

"Trots op de mannen"

"Deze zege is een enorme opsteker voor iedereen binnen de club, erg leuk. Ik ben trots op de mannen, ze hebben gevochten als leeuwen. Onze mentaliteit is al heel lang goed, ook vanavond weer", aldus Snoei. "Met name de eerste helft hebben we gedurfd te voetballen en waren we twee keer doeltreffend. Dit resultaat is een mooie beloning voor iedereen; een geweldige ploeg als Twente verslaan geeft voldoening."

FC Twente - De Graafschap: 1-3

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Hamdaoui (18.), 0-2 Konings (34.), 1-2 Staring (62.), 1-3 Lelieveld (90+4.)

Arbiter: Manschot | Toeschouwers: 0

Opstelling FC Twente: De Lange; Ebuehi, Pleguezuelo ©, Dumic (40. Staring), Smal; Zerrouki, Roemeratoe (46. Brama), Selahi (46. Dervisoglu); Menig (46. Cerny), Danilo (82. Jeremejeff) en Lamprou.

Opstelling De Graafschap: De Boer; Lelieveld, Van Heertum (63. Van Huizen), Van de Pavert ©, Tutuarima; Lieftink, Verbeek (90+3. Baas), Dekker (63. Schuurman); Van Mieghem, Konings (75. Opoku) en Hamdaoui.

Gele kaart(en) FC Twente: Zerrouki (53.)

Gele kaart(en) De Graafschap: Van Heertum (21.), Snoei (73.), Lieftink (77.)