De Graafschap strandt in eerste ronde bekertoernooi na verlies bij PEC Zwolle

De Graafschap is er dinsdagavond helaas niet in geslaagd om een ronde verder te komen in het KNVB-bekertoernooi. Op bezoek bij Eredivisionist PEC Zwolle werd met 4-1 verloren. De formatie van trainer Reinier Robbemond kreeg zelf ook mogelijkheden, maar bleek uiteindelijk een maatje te klein.

Korte op de lat

'Durf te dromen', luidde de boodschap vanuit het uitvak bij opkomst. Vorig seizoen stuntten de Superboeren in de eerste ronde door FC Twente te verslaan met 1-3, waarna PSV in de tweede ronde nipt te sterk bleek (1-2). In de beginfase was de thuisploeg de bovenliggende partij, zonder daarbij écht gevaarlijk te worden. Een schot van Gervane Kastaneer belandde in het zijnet, maar de eerste kans was voor De Graafschap. Een fraaie uithaal van Giovanni Korte eindigde - via de vingertoppen van PEC-doelman Kostas Lamprou - op de lat. In het vervolg van de eerste helft kwam de meeste dreiging van PEC via Kastaneer, maar keeper Hidde Jurjus en Jeffry Fortes verdedigden goed. Drie minuten voor rust kwam PEC Zwolle op voorsprong, toen linksback Yuta Nakayama raak kopte uit een hoekschop: 1-0.

Vier goals in tweede helft

De Zwollenaren gingen na rust voortvarend van start en kwamen al snel op 2-0. Een inzet van Luka Adzic smoorde, waarna Mustafa Saymak de bal over de doellijn drukte. De Graafschap kwam daarna in een wat lastigere fase terecht en had moeite om de bal in de ploeg te houden. Dean Huiberts maakte na ruim een uur spelen de derde treffer van Zwolle. Uit een lastige hoek verschalkte hij Jurjus, met de 3-0 tot gevolg. Robbemond bracht vervolgens met Philip Brittijn en Joey Konings twee verse krachten in het veld. Na hands van Mark Pabai in de 82e minuut ging de bal op de stip. Het buitenkansje werd benut door Konings, die de 3-1 op het bord zette. In de blessuretijd zorgde invaller Leandro Fernandes voor de 4-1 eindstand. Zodoende eindigde het bekertoernooi voor De Graafschap in de eerste ronde. Aanstaande vrijdag vervolgen we de competitie met een thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag (20:00 uur).

"Te weinig onszelf geweest"

"Ik had gedacht dat het verschil minder groot zou zijn. Ik vind dat we te weinig onszelf geweest zijn vanavond. We hebben goed geanalyseerd waar de kansen liggen om toe te slaan, maar daar hebben we te weinig gebruik van gemaakt", aldus Robbemond. "In de eerste helft was PEC Zwolle de bovenliggende partij, met name aan de bal. Maar als ik kijk naar de kansen van beide ploegen, dan denk ik dat wij wellicht de grootste mogelijkheden hebben gehad. Dan moet je de trekker overhalen en op 0-1 voorsprong komen. PEC Zwolle kwam op een voor ons pijnlijk moment op 1-0, dan weet je dat we in de tweede helft alle zeilen moeten bijzetten."

PEC Zwolle - De Graafschap: 4-1

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Yuta Nakayama (42.). 2-0 Mustafa Saymak (52.), 3-0 Dean Huiberts (62.), 3-1 Joey Konings (82. / strafschop), 4-1 Leandro Fernandes (90+2.)

Arbiter: Van Boekel | Toeschouwers: 9.128

Opstelling PEC Zwolle: Lamprou; Pabai, Kersten (46. Van den Berg), Van Polen ©, Nakayama; Strieder (46. Van den Belt), Saymak (69. Reijnders), Huiberts; Kastaneer (83. Fernandes), Redan en Adzic (72. De Wit).

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Lelieveld, Fortes © (80. Hilderink), Lieftink, Baas; Dekker, Opoku (63. Brittijn), Schuurman; Acheffay (72. Neghli), Haen (63. Konings) en Korte (72. Vergara Berrio).

Gele kaart(en) PEC Zwolle: Strieder (32.), Huiberts (45+1.), Kastaneer (54.)