U heeft momenteel geen verbinding.
Nieuws


De Graafschap sluit corona-seizoenen redelijk af


De Graafschap sluit corona-seizoenen redelijk af

Het was even schrikken: de berichtgeving en media-aandacht rondom de jaarcijfers van De Graafschap over 2021-2022. De eerste cijfers waren dan ook iets eerder dan gepland door de muren van de Vijverberg gesijpeld. De club heeft transparantie hoog in het vaandel, maar dit zorgde er helaas wel voor dat de jaarcijfers van afgelopen seizoen in ieder geval in sommige berichtgeving hun context misten.

“Bij deze willen we dat graag alsnog doen. De samenvatting is namelijk helder: wij balen enorm van de naheffing die ondanks diverse onafhankelijke adviezen alsnog hoger dan verwacht op ons dak is gevallen, maar door de winst in 2020-2021 van 933.000 euro, sluiten wij alsnog deze twee corona-seizoenen redelijk af”, duidt financieel directeur Melanie Koster de situatie van de club.

Net als veel clubs en bedrijven die draaien op het samenbrengen van mensen kwam ook De Graafschap vol in de corona-storm terecht. “Wedstrijden zonder publiek. 1,5 meter afstand wedstrijden. Gesloten kantine en horeca, etcetera. Dat bij ons nooit de storm vat heeft gekregen op onze club, op ons stadion, is voor 99 procent te danken aan de achterban, sponsoren, leveranciers, vrijwilligers, medewerkers, maatschappelijke partners, spelers en staf. Hun loyaliteit, trouwheid en bereidwilligheid om mee te bewegen, zorgden in 2020-2021 voor een operationele winst van een half miljoen. Daar kwamen nog eens de transfersommen van spelers bovenop”, schetst Koster. Onze FRS bedraagt 13 punten.

Investeren in binding
“De club kreeg daarnaast overheidssteun in de vorm van de TVL (tegemoetkoming vaste lasten) en de NOW (noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid)”, aldus Koster. “Een aanzienlijk bedrag, waardoor de club kon overleven, maar ook een bedrag waar we zuinig mee om zijn gegaan. In de wetenschap dat hier ook nog een teruggave en bijvoorbeeld uitgestelde belastingen mee betaald zouden moeten worden. Aan de andere kant wilden we alles op alles zetten om de binding met onze achterban te behouden, door onder meer de consumptiemunten-actie en het regelmatig kopen van live wedstrijden via ESPN. Het was wel het minste dat we konden doen. Dat deze club van de mensen is, is geen holle frase, dat heeft de afgelopen periode in alles bewezen.”

In het seizoen 2021-2022 is er tevens ingezet op de renovatie van het jeugd- en trainingscomplex de Bezelhorst. Dit heeft er toe geleid dat ondanks de fors hogere omzet er onvoorziene kosten in het resultaat gerealiseerd werden. Daarnaast bleek er een forse tegenvaller van een hogere teruggaaf dan berekend en voorzien over 2021-2022. Deze overheidssteun moet je over twee jaren zien, seizoen 2020-2021 en 2021-2022 leiden tezamen tot een positief resultaat van 488.000. We kunnen dus concluderen dat we de corona jaren goed doorgekomen zijn.

“Toch gebruiken wij intern het woord redelijk. Dat heeft te maken met twee grote uitdagingen. Ten eerste is deze club in een paar jaar tijd van een negatief eigen vermogen van vele miljoenen vlak voor corona voor het eerst weer in zwarte cijfers terecht gekomen. Dan hebben we het dus niet over jaarcijfers, maar structureel: de club is gezond gemaakt. Dat is gelukt door de eerder al genoemde steun en loyaliteit van de brede achterban en sponsoren en zeker ook door de investeerders, aandeelhouders C en stadioneigenaren. Het verlies van 2021-2022 is een dipje in die lijn, maar de club zet alles op alles om weer terug op koers te komen. De voortekenen zien er goed uit”, aldus Ostendorp.

Toekomst staat op het veld
De tweede grote uitdaging zijn de resultaten op het veld. Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp: “We staan simpelweg te laag op de ranglijst voor de ambities van de club, de inzet van alle spelers, onze trainer, staf en medewerkers én de trouwe achterban. Punt. De focus komt voor de komende jaren nog meer op voetbal en resultaat te liggen. Dat kan omdat het fundament er nu is. En ik wil daar wel één ding over kwijt: we hebben met Mike Snoei op basis van budgetloze aankopen en dat wat er al was in de corona-jaren geprobeerd te promoveren. Dat lukt op een bizarre KNVB-beslissing en één doelpunt na twee seizoenen net niet. Ondanks de overgave en bevlogenheid van Reinier Robbemond viel ook het seizoen daarna tegen. Maar ondertussen zijn we doorgegaan met het investeren en uitbouwen van de jeugdopleiding."

"Dat kost tijd, maar de eerste talenten zijn er nu al. Ja, we hebben veel spelers op de loonlijst, maar dat komt vooral omdat we nu onze eigen talenten goed vastleggen. Iedere wedstrijd staan er weer vijf, zes en soms zelfs zeven eigen spelers op het veld. Daaromheen een aantal routiniers. Dat is en blijft het plan. Ja, het resultaat blijft nog achter, maar hier gaan we echt iets van maken. Na de teleurstelling van de laatste twee wedstrijden is een aantal spelers aan de hand van de trainer opgestaan: 'Wij gaan ons terugknokken deze competitie in', was de strekking. En zoals altijd zijn onze seizoenen lang, dus gaan we nog maar weer eens Samen DRAN en gaan in 2023 stunten. De toekomst van onze club staat dus niet op het spel, maar die staat op het veld.”

Voor de cijfers over 2021-2022 klik hier.
Lees het bestuursverslag 2021-2022 hier.


Nieuwsoverzicht
Deel dit nieuwsbericht

Volgende wedstrijd

De vijverberg, Doetinchem

De Graafschap
vr
29
mrt.
20:00
uur
Jong AZ
De Graafschap
Stadion de Vijverberg
Lijsterbeslaan 101A
7004 GN Doetinchem
ROUTE
Contact
  • bel de superboeren:
  • (0314) 36 84 50
  • Openingstijden:
  • Ma t/m vr: 09:30 uur – 12:30 uur
  • Op dagen waarop De Graafschap een thuiswedstrijd speelt, is de receptie geopend van 12.00 tot 20.00 uur.

  • Of stuur een email:
  • [javascript protected email address]
Ontwerp Realisatie: a&m impact internetdiensten
loading spinner