De Graafschap sluit 2015 met opgeheven hoofd af bij Ajax

De Graafschap heeft het jaar 2015 afgesloten met een 2-1 nederlaag bij Ajax. De mannen van Jan Vreman boden de Amsterdammers prima tegenstand en kregen de nodige kansen. Arek Milik opende de score in de ArenA, waarna Kristopher Vida het spannend maakte (1-1). Uiteindelijk bezorgde Riechedly Bazoer Ajax de zege: 2-1.

Aantal wijzigingen

Na het tegenvallende resultaat tegen FC Twente (2-1 nederlaag) en de overwinningen van directe concurrent SC Cambuur hoopte De Graafschap het jaar 2015 toch met een goed gevoel af te sluiten. Dat moest gebeuren zonder onder meer Cas Peters (knie) en Nathaniel Will (enkel). Lion Kaak en Karim Tarfi speelden centraal op het middenveld, Bart Straalman was de rechtsback. Ajax kreeg weliswaar de eerste kansen, maar De Graafschap speelde prima voor rust. Hidde Jurjus moest driemaal te hulp schieten en haalde na acht minuten een inzet van Viktor Fischer van de lijn. Zeven minuten later voorkwam hij opnieuw de 1-0, toen Fischer werd vrijgespeeld door Davy Klaassen.

Vida scoort in ArenA

In de 26e minuut was het wel raak voor Ajax, dat er eigenlijk niet doorheen wist te voetballen. Uit een vrije trap van Nemanja Gudelj kopte Arek Milik via de onderkant van de lat raak. De Graafschap meldde zich geregeld gevaarlijk op de helft van de Amsterdammers en kreeg via Vincent Vermeij ook een kans. Hij schoot hard en zag Jasper Cillessen met moeite keren. Voordat de 1-1 viel, kreeg Fischer nog een kans. De Deense linksbuiten van Ajax moest echter zijn meerdere erkennen in Jurjus. Aan de andere kant was het wel raak toen een schot van Youssef El Jebli smoorde en Kristopher Vida, de vervanger van Peters, bekeken raak mikte: 1-1.

{asset:14702:url}

Jurjus grote uitblinker

Vlak voor de rust greep Jurjus eens te meer in om een goal van Ajax te voorkomen, ditmaal na een inzet van Klaassen. De doelman van De Graafschap bleef zich onderscheiden, want in het eerste kwartier na rust wisten de Ajacieden hem eveneens niet te verschalken. Vijf minuten na rust tikte Jurjus in de korte hoek een gevaarlijk schot van Anwar El Ghazi tot hoekschop en twaalf minuten later was Jurjus de sta-in-de-weg voor invaller Vaclav Cerny. Het Ajax-publiek begon meer en meer te morren en had daar ook reden toe, omdat de Amsterdammers het door de inbreng van De Graafschap lastig hadden.

2-1 door Bazoer

Twintig minuten voor tijd viel de 2-1 alsnog, door toedoen van Riechedly Bazoer. Een opgeruimde voorzet viel precies op zijn pantoffel, waarna de volley te machtig bleek voor de uitstekend keepende Jurjus. Drie minuten later redde de goalie niet alleen zijn ploeg, maar ook Vincent Vermeij, die de bal per ongeluk bijna in eigen doel schoot. Het verschil bleef maar één doelpunt, net als in het bekertoernooi eerder dit seizoen (2-0 nederlaag) en Vida kreeg zelfs nog een kans op de gelijkmaker. Zijn schot werd ternauwernood gekeerd door Jasper Cillessen. Bazoer schoot in de slotfase namens Ajax nog over in kansrijke positie. Het bleef bij 2-1, doordat Jurjus een kans voor Cerny en Lasse Schöne verijdelde. De Graafschap sloot het jaar 2015 af met een nederlaag, maar de wedstrijd biedt perspectief voor 2016.

{asset:14703:url}

Ajax - De Graafschap: 2-1

Arbiter Richard Liesveld | Toeschouwers: 50.882

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Arek Milik (26’), 1-1 Kristopher Vida (38’), 2-1 Riechedly Bazoer (70’)

Opstelling Ajax: Jasper Cillessen; Kenny Tete, Joël Veltman, Jaïro Riedewald, Mitchell Dijks; Riechedly Bazoer (86’ Donny van de Beek), Davy Klaassen, Nemanja Gudelj; Anwar El Ghazi (56’ Vaclav Cerny), Arek Milik en Viktor Fischer (79’ Lasse Schöne).

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Bart Straalman, Robin Pröpper, Ted van de Pavert, Jeroen Tesselaar (63’ Tolgahan Cicek); Kristopher Vida, Lion Kaak (81’ Nathan Kabasele), Karim Tarfi, Andrew Driver; Vincent Vermeij en Youssef El Jebli (69’ Tom Menting).

Gele kaart(en) Ajax: Bazoer (84’)

Gele kaart(en) De Graafschap: Tesselaar (47’), Vida (49’)