De Graafschap slikt late gelijkmaker in derby tegen NEC: 1-1

De Graafschap heeft maandagavond de Gelderse derby op bezoek bij NEC Nijmegen afgesloten met een gelijkspel. Gregor Breinburg - die vandaag zijn 28e verjaardag vierde - schoot de Superboeren voor rust op voorsprong. Diep in blessuretijd werd het echter gelijk. Jonathan Okita, de beste man aan NEC-zijde, zorgde voor de gelijkmaker.

Twee wijzigingen

De Superboeren begonnen met twee wijzigingen aan het uitduel in Nijmegen. Stef Nijland verving de (licht) geblesseerde Mohamed Hamdaoui, terwijl Breinburg terugkeerde in de basis ten koste van Jeremy Helmer. Trainer Mike Snoei liet zijn mannen in een 4-4-2-formatie spelen, met Jasper van Heertum als rechtsback en Leeroy Owusu als opkomende middenvelder. Het eerste dreigende moment kwam - onder toeziend oog van 444 supporters in het uitvak - van de thuisploeg. Na een handige actie van Okita verspeelde de aanvaller echter de bal; weg gevaar.

Goal jarige Breinburg

Binnen het halfuur werd diezelfde Okita wél gevaarlijk. De rappe buitenspeler kwam dankzij goed voorbereidend werk van Mart Dijkstra in balbezit en haalde uit. Doelman Hidde Jurjus keerde zijn inzet goed en voorkwam daarmee een doelpunt van de thuisploeg. Tegen de verhouding in viel even later aan de andere kant de 0-1. Een afvallende bal werd fraai binnengeschoten door de jarige Breinburg, die de Superboeren op 0-1 zette. Vervolgens drong De Graafschap aan en was het via Nijland - op aangeven van Branco van den Boomen - dicht bij de tweede treffer. De middenvelder mikte helaas naast.

Late gelijkmaker...

Ook na rust waren de intenties van de Doetinchemmers duidelijk: opnieuw scoren. Na een uitstekende steekpass van Breinburg - door de as van het veld - kwam Javier Vet één-op-één met NEC-doelman Mattijs Branderhorst te staan, maar hij schoot de bal recht op de keeper af. In de counter maakte Ted van de Pavert gevaar van de thuisploeg onschadelijk. De mandekker van de Superboeren vormde een sterk centrum met Toine van Huizen, waardoor het voor NEC slechts bleef bij dreiging en geen echte doelkansen. Ondanks een scrimmage vlak voor tijd, via Jordy Tutuarima, Owusu en invaller Jeremy Helmer, werd er niet meer gescoord door De Graafschap. Dat deed de thuisploeg in blessuretijd helaas wel: Okita maakte op aangeven van NEC-invaller Etien Velikonja gelijk: 1-1...

"Enorme teleurstelling"

"Net als de spelers ben ik ook best teleurgesteld. We zijn vergeten om drie, vier grote kansen te verzilveren", sprak De Graafschap-trainer Mike Snoei na afloop. "En dan krijg je te maken met een bekende voetbalwet… De gelijkmaker valt. Dat is enorm zuur, zeker als dat diep in blessuretijd is. Stef (Nijland) en Javier (Vet) kregen grootste kansen, Jordy (Tutuarima) kon ook scoren. De teleurstelling is enorm groot, maar er is geen man overboord. We zijn op de goede weg. Het gelijkspel voelt als iets dat we hebben laten liggen, vooral voor het waanzinnige uitvak."

NEC Nijmegen - De Graafschap: 1-1

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Gregor Breinburg (33.), 1-1 Jonathan Okita (90+2.).

Arbiter: Edwin van de Graaf| Toeschouwers: 7.983

Opstelling NEC Nijmegen: Branderhorst ©; Van Rooij, Sturing, Kvida, Kuipers; Van de Looi, Flemming, Dijkstra (80. Van Landschoot); Okita, Romeny (57. Velikonja) en Wolters (60. Musaba).

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Van Heertum, Van Huizen, Van de Pavert, Tutuarima; Owusu, Vet (72. Olijve), Breinburg, Nijland (78. Helmer); Seuntjens © en Van den Boomen (89. Thomassen).

Gele kaart(en) NEC Nijmegen: Velikonja (89.).

Gele kaart(en) De Graafschap: Vet (60.), Van Huizen (60).