De Graafschap recht rug en wint van Jong Ajax: 3-2

De Graafschap heeft vrijdagavond een knappe 3-2 zege geboekt op Jong Ajax. Bij de rust keken de Superboeren namelijk nog tegen een 0-2 achterstand aan door doelpunten van Lassina Traore en Ryan Gravenberch. De Graafschap toonde in de tweede helft echter veerkracht en scoorde drie keer via Jasper van Heertum, Branco van den Boomen en Ralf Seuntjens. Door de zege blijft de ploeg de ongeslagen koploper van de Keuken Kampioen Divisie met dertien punten uit vijf duels.

Wijzigingen en snelle 0-1

De Graafschap trad ten opzichte van het laatste competitieduel met TOP Oss (0-0) aan met een compleet nieuw middenveld. Van Heertum, Van den Boomen en Javier Vet vormden het middenveld ten koste van Gregor Breinburg, Stef Nijland en Jesse Schuurman. Daarnaast begon ad interim-trainer Richard Roelofsen met Jeremy Helmer in plaats van Jordy Thomassen, die ook vanaf de bank zag dat Jong Ajax als eerst gevaarlijk werd. Hidde Jurjus bracht goed redding op een schot van Jurgen Ekkelenkamp vanaf de rechterkant. Even later was het wel raak voor Jong Ajax. Toine van Huizen maakte binnen de zestienmeter een overtreding op Ekkelenkamp, waarna de bal op de stip ging. Traore benutte de strafschop feilloos voor de Amsterdammers: 0-1.

Druk Jong Ajax

De Graafschap probeerde de draad daarna weer op te pakken, maar had het lastig met het snelle combinatiespel van Jong Ajax. Toch wist Vet na iets meer dan twintig minuten een eerste speldenprikje uit te delen. Na een snelle uitbraak via Jurjus, Seuntjens en Helmer belandde de bal bij Vet, die echter van ver naast schoot. Amper twee minuten later verdubbelde Jong Ajax de voorsprong. Na een ingooi was Gravenberch Van Huizen te snel af en vervolgens omspeelde hij Jurjus, waarna hij de bal binnen tikte: 0-2. Vlak daarna liet Seuntjens - op aangeven van Helmer - van zich spreken met een schot dat net naast ging. Vervolgens brak een fase aan waarin Ajax af en toe dreigend werd en De Graafschap niet nauwkeurig genoeg in de passing was om goed te counteren. Voor rust probeerden Vet (schot naast) en Van Heertum (schot geblokt) het nog wel, maar verder kwam De Graafschap niet. Ruststand zodoende 0-2.

Rug rechten en aansluitingstreffer

De Graafschap wist wat het te doen stond bij aanvang van de tweede helft, waarin in de richting van de Spinnekop werd gespeeld: scoren. Daar slaagde het snel in nadat eerst Quinten Timber rood kreeg na een harde overtreding op Ted van de Pavert. Eén minuut na die rode kaart maakte Van Heertum op fraaie wijze de aansluitingstreffer. Hij haalde van ver uit en zag de bal in de bovenhoek vliegen: 1-2. Na die goal drukte De Graafschap, dat zich gesteund voelde door onze supporters, door en kreeg het kansen via Van den Boomen (vrije trap die werd gepakt door Kjell Scherpen), Jordy Tutuarima (poging in zijnet) en Thomassen (schot na combinatie met Tutuarima). Ajax werd daarna gevaarlijk uit een vrije trap van Alex Mendez, die maar net naast schoot.

Van den Boomen en Seuntjens

Even later kwam De Graafschap naast Jong Ajax te staan via basisdebutant Van den Boomen. De middenvelder schoot de bal ter hoogte van de elf meter achter Scherpen na een mooie combinatie tussen Tutuarima, Thomassen en dus Van den Boomen: 2-2. Na de gelijkmaker ging De Graafschap op zoek naar de 3-2 en daar slaagde Seuntjens twintig minuten voor tijd bijna in. Van de Pavert stuurde Tutuarima weg en via een combinatie met de goed ingevallen Nijland belandde de bal bij Seuntjens, die uiteindelijk niet scoorde. Zo’n tien minuten voor tijd was het wél raak voor Seuntjens. Na een goede vrije trap van Van den Boomen, die werd uitgeroepen tot BAS Ballon Man of the Match, knikte Seuntjens binnen: 3-2. In de slotfase werden er geen grote kansen meer gecreëerd en Jong Ajax werd ook niet meer gevaarlijk. De Graafschap boekte zodoende wéér een zege en blijft zo vooralsnog ongeslagen dit seizoen.

Roelofsen: "Geschrokken van eerste helft"

Roelofsen was na de wedstrijd vooral opgelucht dat De Graafschap zich in de tweede helft herpakte van een slechte eerste helft. "In de eerste helft kwam niet uit wat we afgesproken hadden. We wilden er kort op zitten en de duels in gaan om Ajax niet te laten voetballen. Ik ben echter geschrokken van hoe wij in de eerste helft gespeeld hebben. Ik denk dat dit één van de slechtste helften van ons was in de afgelopen drie maanden. In de rust hebben we erover gepraat om het om te zetten. We hebben een spits (Jordy Thomassen, red.) erbij gezet, gingen één-op-één spelen en doordekken op hun nummer tien. De rode kaart (Quinten Timber, red.) van hen hielp daarbij", vertelde Roelofsen.

"Een tweede helft waar we om bekend staan"

"Tot de 2-2 vond ik het fantastisch gaan met veel wisselingen van kant. Daarna hadden we een fase waarin we de bal te veel door het centrum gingen spelen waardoor Jong Ajax kon blijven staan. Gelukkig viel die derde goal via een vrije trap. Dat was hartstikke prettig. Al met al waren het twee heel verschillende helften. Een eerste helft waarin ik het elftal niet herkende en een tweede helft waarin we lieten zien waar we bekend om staan en waar de jongens er vol voor gingen. Ik ben blij met de drie punten, maar dit is wel een wake-up call. Hopelijk kunnen we die tweede helft meenemen naar de wedstrijd van maandag tegen NEC. Dat is onze volgende uitdaging."

De Graafschap - Jong Ajax: 3-2

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Lassina Traore (09. / strafschop), 0-2 Ryan Gravenberch (23.), 1-2 Jasper van Heertum (48.), 2-2 Branco van den Boomen (64.), 3-2 Ralf Seuntjens (81.).

Arbiter: Martin Pérez | Toeschouwers: 9.504

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Huizen, Van de Pavert, Tutuarima; Van Heertum, Van den Boomen (89. Schuurman), Vet; Helmer (56. Nijland), Seuntjens © en Hamdaoui (46. Thomassen).

Opstelling Jong Ajax: Scherpen; Ter Heide, J. Timber, Kemper ©, Familia-Castillo; Gravenberch, Ekkelenkamp, Eiting (46. Mendez); Jensen (71. Thethani), Traore (65. Danilo Pereira da Silva) en Q. Timber.