De Graafschap pakt op de valreep een punt tegen Telstar

De Graafschap heeft vrijdagavond overwinning weten te boeken op Telstar. In eigen huis werd het 2-2 tegen de ploeg uit Velsen. De Superboeren kwamen eerst op achterstand via Benaissa Benamar, maar kwamen in de tweede helft terug via Leeroy Owusu. In de blessuretijd leek Telstar er met de zege vandoor te via door Reda Kharchouch, ware het niet dat Ralf Seuntjens in de laatste minuut van blessuretijd nog de gelijkmaker binnenkopte.

Aardige openingsfase

Trainer Mike Snoei begon met bijna dezelfde basisformatie als in de vorige wedstrijd tegen FC Den Bosch (2-2). Alleen Javier Vet moest zijn plek afstaan aan Gregor Breinburg. De Graafschap begon aanvallend aan het duel met de Vissenkoppen. Het eerste gevaarlijke moment leek van Jeremy Helmer te komen, maar na een snelle counter via onder meer Mohamed Hamdaoui kon de goed bijgesloten Helmer echter net niet uithalen. Enkele minuten later trok Helmer vanaf rechts de zestien in en kon hij uithalen, maar Telstar-doelman Sven van der Maaten redde. Telstar werd op zijn beurt enigszins gevaarlijk via Kharchouch, die wegdraaide en maar net langs de kruising schoot.

Telstar scoort

Na een aardige openingsfase, brak er een fase aan waarin de wedstrijd voortkabbelde met slordig spel en geen kansen voor beide ploegen. Tot aan de 35ste minuut, toen Telstar op een 0-1 voorsprong kwam. Verdediger Benamar kopte uit een hoekschop van Kharchouch de bal achter de doellijn, ondanks een verwoede poging van doelman Hidde Jurjus om op tijd te redden. In het vervolg van de eerste helft lieten beide ploegen weinig zien, al was Toine van Huizen vlak voor de rust nog dicht bij de gelijkmaker. De mandekker kon na een corner vlak voor het doel uithalen, maar Van der Maaten kon nog nét redding brengen. Een teleurstellende 0-1 tussenstand stond zodoende op het bord bij de rust.

Felle start na rust

De Graafschap wist wat het in de tweede helft moest doen: aanvallen. Snoei zette dat kracht bij door Stef Nijland in te brengen voor Breinburg. De Superboeren trokken fel van leer en Owusu probeerde het snel na rust met een schot (in handen van Van der Maaten). Niet veel later kwam Owusu weer in kansrijke positief, maar ditmaal schoot de rechtsback in het zijnet. Een schot van Nijland werd nog geblokt. Enkele minuten later dook Telstar gevaarlijk op voor het doel van Jurjus, maar Owusu werkte de bal weg en Senne Lynen zag zijn schot weggewerkt worden.

Lat en Owusu

Na precies een uur spelen had Nijland de 1-1 op zijn schoen, nadat Branco van den Boomen de invaller met een fraaie steekpass voor het Telstar-doel zette. Nijland schoot echter recht op Van der Maaten. Even later haalde Nijland snoeihard uit van afstand, maar de bal spatte uiteen op de lat. Na bijna zeventig minuten spelen kwam de gelijkmaker er alsnog. Nadat Seuntjens en Hamdaoui niet wisten te scoren, kwam de bal bij Owusu, die de bal fraai in de linkerbovenhoek krulde: 1-1.

Goals in blessuretijd

De Graafschap bleef daarna druk op het doel houden, maar slaagde er niet echt in om gevaarlijk te worden, tot de laatste tien minuten aanbraken. Daryl van Mieghem schoot eerst over en Jordy Tutuarima kreeg vlak voor het einde van de officiële speeltijd, na een mooie combinatie met Nijland, twee kansen. De eerste mogelijkheid belandde tegen Van der Maaten en daarna kopte Tutuarima over. Telstar werd via invaller Shaquill Sno ook nog gevaarlijk nadat Sno rakelings naast schoot. In blessuretijd leek De Graafschap alsnog tegen een nederlaag aan te lopen nadat Kharchouch de 1-2 binnenschoot in blessuretijd. De Graafschap rechtte echter nog net op tijd de rug en diep in blessuretijd, de 95ste minuut, kopte Seuntjens de 2-2 binnen.

Snoei: "Wij horen dit soort wedstrijden te winnen"

"We begonnen goed in de eerste tien à twaalf minuten en zaten toen uitstekend in de wedstrijd. Daarna werd het steeds lastiger voor ons om door het ‘blok’ van Telstar te komen. Wij waren niet creatief genoeg en waren te weinig in beweging. Ik vond wel dat wij ons enorm goed hersteld hebben na de rust, mede door de aanvallende wissel met Stef (Nijland) erbij. We kregen enorm veel goede mogelijkheden, maar we vergeten onszelf te belonen. Dat is jammer en we kregen nog bijna de deksel op de neus. Gelukkig, en dat is een doekje voor het bloeden, wisten we het karakter op te brengen en de 2-2 te maken. Vervelend, want wij horen dit soort wedstrijden te winnen", aldus Snoei.

De Graafschap - Telstar: 2-2

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Benaissa Benamar (36.), 1-1 Leeroy Owusu (68.), 1-2 Reda Kharchouch (90+4.), 2-2 Ralf Seuntjens (90+5.)

Arbiter: Van den Kerkhof | Toeschouwers: 9.311

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Huizen, Van de Pavert, Tutuarima; Helmer (76. Vet), Van den Boomen, Breinburg (46. Nijland); Van Mieghem, Seuntjens © en Hamdaoui.

Opstelling Telstar: Van der Maaten; Lynen, Benamar (75. El Yaakoubi), Korpershoek ©, Berenstein, Pattynama (75. Bronkhorst); Van Doorm, Gilmour, McGuane; Tavsan (86. Sno) en Kharchouch.

Gele kaart(en) De Graafschap: Van de Pavert (27.), Van Huizen (50.), Helmer (57.)

Gele kaart(en) Telstar: Kharchouch (47.), Benamar (67.), Van der Maaten (90+5.)