De Graafschap pakt een punt bij SC Cambuur

De Graafschap heeft vrijdagavond een belangrijk punt gepakt op bezoek bij kampioen SC Cambuur. In Leeuwarden werd er met 1-1 gelijkgespeeld tegen de ploeg van trainer Henk de Jong. Na iets meer dan een halfuur spelen kwamen de Superboeren op een 0-1 voorsprong door een eigen doelpunt van Michael Breij, maar na een uur spelen zette Giovanni Korte de gelijkmaker op het scorebord. Daar bleef het uiteindelijk bij in het Cambuurstadion.

Erehaag en voorsprong

De Graafschap wist wat het moest in Leeuwarden en kreeg ook een duidelijke boodschap mee middels een prachtig spandoek in het uitvak: 'na twee jaar presteren, nu promotie realiseren!'. De Superboeren troffen in Friesland niet de minste tegenstander om belangrijke punten te halen in de strijd om de tweede plek. Cambuur kroonde zich namelijk vorige week al tot kampioen van de Keuken Kampioen Divisie en bij de opkomst vormden onze selectie en technische staf een erehaag voor de terechte kampioen. De Graafschap begon met dezelfde elf spelers als vorige week tegen Almere City FC (2-2) en had het lastig tegen de Leeuwarders. Cambuur zette vanaf het begin van de wedstrijd druk naar voren en werd zo nu en dan dreigend. Zo kon Issa Kallon een strakke voorzet van Robert Mühren net niet binnenglijden en even later redde Rody de Boer prima op een inzet van Mühren. De Doetinchemmers probeerden het wel, maar konden het Cambuur in het eerste kwart van de wedstrijd niet echt lastig maken.

Vlak voor het halfuur spelen kwam De Graafschap er echter wel snel uit via onder meer Jasper van Heertum en Elmo Lieftink. Jordy Tutuarima kon uiteindelijk uithalen, maar schoot hard in het zijnet. Niet veel later kwam Tutuarima weer gevaarlijk door over links, ware het niet dat Cambuur-goalie Sonny Stevens een inzet van de linksback langs het doel tikte. In de 31ste minuut kwamen de Superboeren alsnog op een 0-1 voorsprong. Uit een hoekschop van Daryl van Mieghem kopte Ted van de Pavert op doel en via Breij belandde de bal achter Stevens. In het vervolg van de eerste helft had De Graafschap het aardig onder controle en vijf minuten voor de rust brak Tutuarima weer door op links. Deze keer bereikte zijn voorzet Van Mieghem niet. De Graafschap hield daarna stand en op slag van de rust redde De Boer nog uitstekend op een schot van Mühren, die vanaf randje zestien schoot.

Gelijkmaker en vasthouden

In de eerste fase van de tweede helft hielden beide ploegen elkaar in evenwicht zonder dat er mogelijkheden werden gecreëerd. Net na het uur spelen kwam de thuisploeg wel terug in de wedstrijd. Na een vloeiende aanval van Cambuur gaf Kallon goed voor op invaller Korte, die de bal hard achter De Boer schoot. De Graafschap gaf daarna zeker niet op en in de 64ste minuut was Joey Konings dichtbij de 1-2. De ingevallen aanvaller probeerde het met een geplaatst schot in de bovenhoek, maar Stevens tikte de bal ternauwernood uit de hoek. Twintig minuten voor tijd kwam De Graafschap weer dichtbij het doel van Stevens en wéér werd het gevaarlijk. Uit een vrije trap van Van Mieghem kreeg Van Heertum een enorme kopkans, maar de verdediger kopte rakelings over.

Cambuur werd korte tijd later ook gevaarlijk toen Kallon het met een omhaal probeerde. De Boer stond op zijn beurt prima opgesteld en kon de bal opvangen. De Graafschap hield daarna prima stand en zo'n tien minuten voor het einde was Lieftink ook nog zeer dichtbij een voorsprong. Na een hoekschop kwam de bal voor de voeten en Lieftink probeerde het maar eens met een hard schot op het doel van Stevens. Alex Bangura stond echter uitstekend te verdedigen en haalde een schot van Lieftink van de lijn. In de laatste minuten van de wedstrijd gebeurde er niet veel meer in het Cambuurstadion waardoor De Graafschap een punt pakte op bezoek bij de kersverse kampioen.

"Houden het in eigen hand"

"Dit is weer een erg belangrijk punt. Nu houden wij het de laatste twee duels in eigen hand. Dat geeft een fijn gevoel", aldus trainer Mike Snoei. "In de beginfase hadden we het lastig, maar na de 0-1 hebben we ons prima herpakt. Na rust lieten we drie grote kansen liggen, dat was jammer. We zijn er nu nog niet, we hebben één zege nodig... Daar gaan we ons de komende week goed op voorbereiden."

SC Cambuur - De Graafschap: 1-1

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Breij (31. eigen doelpunt), 1-1 Korte (60.)

Arbiter: Kamphuis | Toeschouwers: 2.400

Opstelling SC Cambuur: Stevens; Schmidt, Mac-Intosch (82. Nieuwpoort), Schouten ©, Bangura; Breij (58. Maulun), Hoedemakers, Oratmangoen (46. Korte); Doodeman (46. Paulissen), Mühren, Kallon (75. Sambissa).

Opstelling De Graafschap: De Boer; Lelieveld, Van Heertum, Van Huizen, Van de Pavert ©, Tutuarima; Lieftink, Verbeek (58. Konings), Schuurman; Opoku (72. Seuntjens) en Van Mieghem.

Gele kaart(en) SC Cambuur: Schouten (63.)

Gele kaart(en) De Graafschap: Verbeek (23.)