De Graafschap oppermachtig tegen FC Dordrecht: 5-0

De Graafschap heeft vrijdagavond uitstekende zaken gedaan in strijd om de koppositie. Op De Vijverberg werd er op overtuigende wijze met 5-0 gewonnen van FC Dordrecht. Mohamed Hamdaoui (twee), Daryl van Mieghem (twee) en Jeremy Helmer namen de doelpunten voor hun rekening. De Graafschap staat nu tweede in de Keuken Kampioen Divisie, maar heeft evenveel punten als koploper SC Cambuur.

Minuut stilte en beste speler

Voor aanvang van de wedstrijd werd er een indrukwekkende minuut stilte gehouden voor de overleden Joop Wijgman, die al op jonge leeftijd bij de club kwam als vrijwilliger en de laatste twintig jaar actief was als begeleider van de arbitrage. Dat vreugde en verdriet soms dicht bij elkaar liggen, bleek wel uit het feit dat Branco van den Boomen even daarvoor het Bronzen Kampioensschild voor Beste Speler van de 1e periode in ontvangst nam. Trainer Mike Snoei begon overigens met dezelfde basiself als afgelopen maandag in het uitduel met NAC Breda, waarin een knappe 1-2 zege werd geboekt.

Vroege voorsprong

De Graafschap begon met aanvallende intenties aan de wedstrijd en klopte in de beginfase van de wedstrijd aan op het doel van Dordrecht-goalie Rámon ten Hove via Van den Boomen (gekraakt schot) en Van Mieghem (schot in handen Ten Hove). Na 23 minuten was het echter wel raak. Van den Broomen zette Hamdaoui met een uitstekende steekpass vrij voor Ten Hove en Hamdaoui schoot de bal beheerst achter de doelman: 1-0. De Graafschap bleef daarna aandringen en na iets meer dan een halfuur maakten de Superboeren de verdiende 2-0. Het was wéér Hamdaoui die scoorde en ditmaal werkte hij de bal binnen na een fraaie solo. Tien minuten voor de rust had Jordy Thomassen de 3-0 op zijn schoen, maar na prima pass van Hamdaoui slaagde hij er niet in de bal achter Ten Hove te werken. Dordrecht werd pas na 37 minuten voor het eerst enigszins gevaarlijk; Savvas Mourgos schoot echter recht op doelman Hidde Jurjus.

Rood en Jurjus

In de tweede helft ging De Graafschap door met aanvallen en dat resulteerde bijna in de 3-0. Jordy Tutuarima stoomde mee op en kopte van dichtbij op de lat na een strakke voorzet van Leeroy Owusu. Daarna kregen Van Mieghem (schot van afstand en redding Ten Hove) en Van den Boomen (redding in twee keer van Ten Hove). Na 64 minuten had FC Dordrecht de kans om de achterstand te verkleinen. Dordt kreeg een strafschop nadat Ted van de Pavert Pedro Marques neerhaalde in de zestien. Van de Pavert moest inrukken met rood, maar Jurjus hield De Graafschap op de been door de strafschop van Marques te stoppen.

Goals Van Mieghem en Helmer

Ondanks dat De Graafschap met tien man verder moest, kon het blijven doorgaan met aanvallen en Dordrecht kwam er ook met een man meer niet aan te pas. Van Mieghem maakte er na een kwart in de tweede helft 3-0 van, na een fraaie actie van Hamdaoui. De aanvaller legde de bal goed voor en nadat invaller Ralf Seuntjens eerst tegen Ten Hove aanschoot, wist Van Mieghem in de rebound wel binnen te tikken. Nog geen minuut later tekende Van Mieghem ook voor de 4-0 met een hard schot. Vlak na zijn goal werd Van Mieghem onder luid applaus vervangen door Jeremy Helmer, die iets minder dan tien minuten voor tijd het slotakkoord voor zijn rekening nam. Helmer werd middels een prachtige steekpass van Seuntjens de diepte ingestuurd en hij werkte de bal vervolgens in de korte hoek achter Ten Hove: 5-0.

Snoei: "Een fijne avond"

"Ik heb me uitstekend vermaakt vanavond. Dit hebben we nodig", reageerde Snoei na afloop op de persconferentie. "We spelen veel wedstrijden in een korte periode. Die moeten allemaal gewonnen worden en er moet uitstekend gespeeld worden. Ga er maar aan staan… Ik ben blij met deze ploeg, de mentaliteit is top. Vanavond hadden we een voetballende ploeg tegenover ons. De afgelopen jaren haalde De Graafschap slechte resultaten tegen Dordrecht; nu wonnen we wél", aldus de trainer van De Graafschap. "Na afloop hebben we Hidde (Jurjus) even in het zonnetje gezet. Hij duikt – bij een cruciale tussenstand – als een kat naar de hoek en pakt de strafschop. Dat gaf iedereen een boost. Daarna hebben we als team prima goals gemaakt. Al met al een fijne avond."

De Graafschap - FC Dordrecht: 5-0

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Mohamed Hamdaoui (23.), 2-0 Mohamed Hamdaoui (31.), 3-0 Daryl van Mieghem (67.), 4-0 Daryl van Mieghem (68.), 5-0 Jeremy Helmer (82.).

Arbiter: Jochem Kamphuis | Toeschouwers: 9.053

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Heertum, Van de Pavert ©, Tutuarima; Breinburg, Van den Boomen, Vet; Van Mieghem (73. Helmer), Thomassen (63. Seuntjens) en Hamdaoui (84. Schuurman).

Opstelling FC Dordrecht: Ten Hove; Gronsveld, Lewis, De Abreu, Ormonde-Ottewil; Schuurman ©, Wehrmann (74. Green), Smith; Achahbar (74. Hogesteger), Marques en Mourgos (46. Vicario).

Gele kaart(en) De Graafschap: Breinburg (15.)

Gele kaart(en) FC Dordrecht: Ormonde-Ottewil (05.), De Abreu (41.)

Rode kaart(en) De Graafschap: Van de Pavert (64.)