De Graafschap met ruime cijfers onderuit in De Kuip

De Graafschap heeft zaterdagavond in De Kuip met 4-0 verloren van Feyenoord. De Doetinchemmers misten een handvol spelers door een griepvirus en ook trainer Henk de Jong moest de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Na een ruststand van 1-0 (doelpunt Tonny Vilhena) voerde Feyenoord in de tweede helft via Calvin Verdonk, Jeremiah St. Juste en Jens Toornstra de score verder op.

Uitblinkende Jurjus in openingsfase

De eerste kans van de wedstrijd was voor de thuisploeg. Steven Berghuis zette de aanval zelf op, kreeg de bal terug van ploeggenoot Jeremiah St. Juste en schoot vanaf een meter of twintig op goal. Doelman Hidde Jurjus voorkwam met een prima redding een vroege openingstreffer. De Graafschap deelde echter ook de nodige speldenprikjes uit. Een inzet van Delano Burgzorg eindigde in de handen van Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer, terwijl Sven Nieuwpoort uit een hoekschop over het doel kopte. Even later had Jurjus opnieuw een prima redding in huis, toen hij een kopbal van Berghuis keerde.

Feyenoord op 1-0

Binnen het halfuur kwamen de Rotterdammers tóch op voorsprong door een gelukkig doelpunt. Een schot van Tonny Vilhena werd van richting veranderd en belandde achter Jurjus, die kansloos was. De doelman van de Superboeren hield Feyenoord daarna van het scoren af: hij redde op een schot van Sam Larsson. Wat volgde was een fase waarin beide ploegen aan elkaar gewaagd waren en weinig kansen creëerden. Vooral het uitvak was in Rotterdam goed hoorbaar. De 750 meegereisde supporters zorgden voor een prachtige voetbalsfeer en steunden De Graafschap op jacht naar de 1-1.

Verdedigers scoren

Kort na rust kreeg aanvalsleider Robin van Persie een grote kans op 2-0, ware het niet dat hij over mikte. Na zes minuten in het tweede bedrijf was het wél raak: Calvin Verdonk schoot uit de draai in de linkerhoek raak en verdubbelde de voorsprong. Feyenoord gaf vervolgens gas en kwam dankzij St. Juste op 3-0. De rechtsback plaatste de bal met een schot vanuit de zestienmeter achter Jurjus, die De Graafschap daarvoor twee keer op de been hield (kansen Jens Toornstra en Berghuis). Diezelfde Toornstra kopte na 63 minuten spelen raak, na een voorzet van Jordy Clasie: 4-0.

Weinig opwinding in slotfase

In het restant van de wedstrijd gebeurde er weinig, mede doordat zowel Feyenoord als De Graafschap de nodige wissels toepasten. De Graafschap probeerde gevaarlijk te worden en kreeg via - met name Youssef El Jebli - de nodige ruimte. De Rotterdammers bleven echter op de been, hoewel St. Juste de bal uit de doelmond weghaalde. Zo eindigde het uitduel in Rotterdam in een 4-0 nederlaag, na een aardige eerste helft.

Van der Heide: "Hadden brutaler moeten zijn"

{asset:34059:url}

Assistent-trainer Sandor van der Heide nam de honneurs waar door de afwezigheid van De Jong. Hij zag dat De Graafschap een goed eerste half uur op de mat legde. "We hadden alleen iets brutaler moeten zijn in het eerste half uur. We veroverden veel ballen, alleen hadden we sneller naar voren gemoeten. Er lag veel meer ruimte dan we dachten. We zijn dan tevreden dat het 0-0 staat, maar dat moet er uit." In de tweede helft werd het spel minder en liet Feyenoord bij vlagen zijn klasse zien. "Het kwartier na rust zijn we veel te naïef en hobbelen we mee. Dan is het net niet, vooral in De Kuip. Ook hebben we een lastige week gehad. Dat kwartiertje na rust vind ik jammer, dan zijn we te naïef. Dat moet er in uitwedstrijden uit, want dat gebeurt thuis niet. Daar moeten we aan werken", aldus Van der Heide.

Feyenoord - De Graafschap: 4-0

Arbiter Allard Lindhout | Toeschouwers: 40.000

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Tonny Vilhena (28.), 2-0 Calvin Verdonk (52.), 3-0 Jeremiah St. Juste (54.), 4-0 Jens Toornstra (63.)

Opstelling Feyenoord: Vermeer; St. Juste, Van Beek, Martina, Verdonk (72 Ayoub); Clasie, Toornstra, Vilhena; Berghuis, Van Persie (64. Jørgensen) en Larsson (79. Kökcü).

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu, S. Nieuwpoort, Straalman, Ligeon; Olijve (75. Bakker), El Jebli, Matusiwa; Narsingh (69. Serrarens), Benschop (84. Van Mieghem) en Burgzorg.