De Graafschap ontbeert geluk en verliest met minimaal verschil van FC Dordrecht

Een rake strafschop van Denis Mahmudov heeft De Graafschap vrijdagavond drie punten gekost in de strijd om derde periode: 0-1. De ploeg van Henk de Jong creëerde met name in de tweede helft legio kansen, maar deze werden niet verzilverd. Door de nederlaag zijn de kansen op een derde periodetitel minimaal.

'Strijders bedankt'

De spelers van De Graafschap werden tijdens de opkomst nog even herinnerd aan de 0-4 overwinning op Go Ahead Eagles vorige week. In de nok van vak 22, waar de Brigata Tifosi staat, was een spandoek te zien met daarop de tekst 'strijders bedankt'. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Serdar Gözübüyük waren de intenties van De Graafschap meteen duidelijk.

Vermakelijke openingsfase

De Superboeren zetten FC Dordrecht vroeg onder de druk. Dat leverde ook kansen op. Tarik Tissoudali zette Mark Diemers met een mooie steekbal alleen voor keeper Bryan Janssen. De inzet van de middenvelder eindigde op de paal. Daarna was het weer Tissoudali die aan het begin stond van een aanval. Hij bereikte Fabian Serrarens, die raak schoot - ware het niet dat hij buitenspel stond. Het doelpunt werd afgekeurd.

FC Dordrecht overleefde de eerste kansen van De Graafschap en kroop na een kwartier steeds meer uit zijn schulp. Gustavo Hamer schoot van grote afstand in de handen van Filip Bednarek. Rechtsback Antonio Stankov probeerde de bal in de verre hoek te plaatsen, maar zijn poging ging naast. De eerste helft verliep in hoog tempo, waarin De Graafschap op zoek ging naar de openingstreffer en de gasten loerden op een uitbraak met de vlugge Andreias Calcan en Robert Mutzers. Maar beide ploegen slaagden er niet in te scoren de eerste helft.

{asset:28239:url}

Twee strafschop-momenten

Vlak nadat het spel was hervat, schreeuwde De Vijverberg om een strafschop. In de 51e minuut kwam een afgeslagen corner voor de voeten van Myenty Abena. Hij bracht de bal opnieuw in, die op een arm van een Dordrecht-speler kwam. Gözübüyük wuifde het voorval weg. Een kleine tien minuten later kreeg FC Dordrecht wél een penalty. Mutzers omspeelde Bednarek, maar werd daarbij wel aangetikt. Mahmudov faalde niet vanaf elf meter: 0-1 na 61 minuten.

Cruciale redding Bednarek

Onder aanvoering van de supporters ging De Graafschap op zoek naar de gelijkmaker. Met nog een kwartier op de klok bracht Henk de Jong met Sjoerd Ars in plaats van Robert Klaasen een extra aanvaller. De ruimtes op het veld werden groter, waardoor Dordrecht gevaarlijk bleef. Bednarek stond goed op zijn plek bij een inzet van Mahmudov. In de tegenaanval zeilde een schot van Daryl van Mieghem maar net naast de paal. Het spel golfde op en neer. Bednarek verrichte vervolgens een cruciale redding toen Groothusen op hem af kwam.

{asset:28240:url}

Kansen niet aan De Graafschap besteed

De kansen voor beide ploegen stapelden zich op. Groothusen had opnieuw de kans om de 0-2 te maken. Jordy Tutuarima stelde met een schitterende uithaal Janssen op de proef. Richting het einde van de wedstrijd werd Dordrecht steeds verder naar achteren gedrukt. Het ontbeerde De Graafschap ook aan geluk in de slotfase. Een vrije trap van Diemers spatte uiteen op de lat en ook Ars en Serrarens kregen de bal niet achter Janssen, waardoor de drie punten naar Dordrecht gingen.

De Graafschap- FC Dordrecht: 0-1

Arbiter Serdar Gözübüyük | Toeschouwers: 8.311

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Mahmudov (61./pen.)

Opstelling De Graafschap: Bednarek; Abena, S. Nieuwpoort ©, L. Nieuwpoort, Tutuarima; Olijve (64. El Jebli), Diemers, Klaasen (75. Ars); Van Mieghem, Serrarens en Tissoudali.

Opstelling FC Dordrecht: Janssen; Stankov, Breedijk, Bliek, Delorge; Mutzers, Hamer © (78. Alkan), Kok, Calcan (85. Dos Santos); Mahmudov, Groothusen (83. Boumediene).

Gele kaart(en) De Graafschap: Bednarek (60.)

Gele kaart(en) FC Dordrecht: Mutzers (21.), Kok (35.), Mahmudov (62.)