De Graafschap onderuit in besloten oefenduel met AZ

De Graafschap speelde donderdagmiddag achter gesloten deuren een oefenwedstrijd tegen AZ en ging daarin met 0-5 onderuit. Mats Seuntjens, Guus Til, Oussama Idrissi (twee keer) en Bjorn Johnsen maakten de doelpunten op De Vijverberg.

Sterk team van AZ

Trainer Henk de Jong voerde enkele wijzigingen door ten opzichte van de basisopstelling tegen FC Emmen. Zo speelde Ruben Ligeon als rechtsback en vormde Lars Nieuwpoort, samen met aanvoerder Bart Straalman, het centrum van de defensie. De voorhoede bestond uit Nabil Bahoui, Charlison Benschop en Fabian Serrarens. In de beginfase waren beide ploegen gelijkwaardig aan elkaar, hoewel AZ een licht veldoverwicht had. De Alkmaarders stelden een sterk team op en speelden grotendeels met de basisspelers.

Kansen aan beide kanten

Doelman Nigel Bertrams voorkwam met een uitstekende redding dat Mats Seuntjens al vroeg de score opende. Na twaalf minuten was het wél raak, toen Seuntjens balverlies van De Graafschap afstrafte en de 0-1 op het bord zette. In het restant van de eerste helft werden de gasten uit Alkmaar gevaarlijk via Seuntjens (na voorzet van Jonas Svensson) en Albert Gudmundsson, die uit de draai op doel mikte. Nabil Bahoui schoot een metertje naast, waarna AZ drie minuten voor de rust dankzij Guus Til op 0-2 kwam. Serrarens had de aansluitingstreffer op zijn schoen, maar zag zijn inzet gekeerd worden door AZ-doelman Marco Bizot.

AZ loopt uit

In de tweede helft, waarin beide ploegen de nodige wissels toepasten, hield AZ een overwicht. Desondanks kregen de Superboeren de nodige kansen: zo werd een goed schot van invaller Erik Bakker gekeerd door Piet Velthuizen, die een vlammende uithaal van Daryl van Mieghem nét over tikte. Halverwege het tweede bedrijf maakte Oussama Idrissi er met een strakke uithaal 0-3 van. Ook De Graafschap had kunnen scoren, ware het niet dat Frank Olijve doelman Velthuizen op zijn weg trof. In de slotfase waren Idrissi (strafschop) en Bjorn Johnsen trefzeker: 0-5.

"Dit duel mag je verliezen"

Trainer Henk de Jong was na afloop realistisch over het oefenduel. "AZ heeft gewoon een goed elftal. Zeker in de tweede helft heb ik goede dingen gezien. Het was belangrijk dat iedereen aan spelen toekwam. Na rust kwam er meer voetbal en rust in het spel, ook was het leuker om te kijken", aldus De Jong. "We wilden, met Vitesse en Ajax voor de boeg, tegen een sterke tegenstander oefenen. Deze wedstrijd tegen AZ mag je verliezen. Ik weet dat dit soort dingen kunnen gebeuren, volgende week tegen Vitesse kan het weer heel anders zijn."

Verslag gaat verder onder de foto

{asset:35416:url}

De Graafschap - AZ: 0-5

Doelpuntenmaker(s): 0-1 Mats Seuntjens (12.), 0-2 Guus Til (42.), 0-3 Oussama Idrissi (62.), 0-4 Oussama Idrissi (86./pen.), 0-5 Bjorn Johnsen (88.)

Opstelling De Graafschap - eerste helft: Bertrams; Ligeon, Straalman, L. Nieuwpoort, Tutuarima; Vet, El Jebli, Matusiwa; Bahoui, Benschop en Serrarens.

Opstelling De Graafschap - tweede helft: Jurjus; Owusu, Straalman, L. Nieuwpoort, Tutuarima; Klaasen, Bakker, Olijve; Van Mieghem, Serrarens en Burgzorg.

Opstelling AZ: Bizot (46. Velthuizen); Svensson, Vlaar (46. Hatzidiakos), Wuytens (65. Til), Wijndal; Maher (46. Van Rhijn), Til (46. Idrissi), Koopmeiners; Stengs, Seuntjens (46. Johnsen) en Gudmundsson.

{asset:35422:url}{asset:35423:url}{asset:35424:url}{asset:35425:url}{asset:35426:url}{asset:35427:url}{asset:35428:url}{asset:35429:url}{asset:35430:url}{asset:35431:url}{asset:35432:url}{asset:35433:url}{asset:35434:url}{asset:35435:url}{asset:35436:url}{asset:35437:url}{asset:35438:url}{asset:35439:url}{asset:35440:url}{asset:35441:url}