De Graafschap noteert beste seizoenstart ooit na ruime zege op FC Volendam

De Graafschap heeft vrijdagavond een klinkende 3-0 zege geboekt op FC Volendam door doelpunten van Stef Nijland, Ralf Seuntjens en Mohamed Hamdaoui. Door de ruime overwinning schreef het team van trainer Mike Snoei ook geschiedenis; nog nooit begonnen de Superboeren aan het seizoen met drie zeges op rij.

Aftasten en 1-0

De Graafschap en FC Volendam begonnen beiden met aanvallende intenties aan de wedstrijd, al was de eerste kans voor de bezoekers. Na bijna tien minuten spelen kon Jari Vlak de bal inschuiven, maar Toine van Huizen voorkwam gevaar door de bal te blokken. Even later werd De Graafschap voor het eerst gevaarlijk via Jordy Thomassen. De spits kon zijn kopbal, na een voorzet van Stef Nijland, echter niet voldoende kracht meegeven. Na achttien minuten voetballen was het wel raak. Na goed voorbereidend werk van Leeroy Owusu kwam de bal bij Ralf Seuntjens, die de bal prima klaarlegde op Nijland. Laatstgenoemde pegelde de bal vervolgens keihard achter een kansloze Nordin Bakker: 1-0.

Kansen

In het vervolg van de eerste helft bleef De Graafschap de aanval zoeken. Zo leverde een uitstekende aanval via Mohamed Hamdaoui, Nijland, Seuntjens en weer Hamdaoui geen doelpunt op en was Owusu dicht bij middels een keiharde pegel van veraf. De treffer van Thomassen uit de rebound werd afgekeurd wegens buitenspel. In de slotfase van de eerste helft werd FC Volendam nog gevaarlijk via Nick Doodeman (geen hard schot van veraf) en Zakaria El Azzouzi (redding Hidde Jurjus in de korte hoek). Thomassen probeerde het na een combinatie met Hamdaoui met zijn hoofd, maar Bakker kon de bal oppakken. In de blessuretijd probeerde Nijland het nog met een bekeken schot van ruim buiten de zestien, maar door tussenkomst van een FC Volendam-been belandde de bal op het dak van het doel.

Druk en initiatief

In de eerste fase van de tweede helft probeerde FC Volendam aan te dringen, maar De Graafschap bleef eenvoudig overeind. Vlak voor het uur spelen moest Jurjus wel handelend optreden na een goed schot van Noah Fadiga. Even later voorkwam Jurjus met een goede redding de gelijkmaker van Joey Veerman. Daarna nam De Graafschap het initiatief weer volledig over en dat resulteerde direct in een goede kans via Seuntjens, die doelman Bakker omspeelde en op weg was naar de 2-0. Marco Tol voorkwam echter erger leed voor FC Volendam. In het tweede deel van de tweede helft drong De Graafschap verder aan en Hamdaoui werd tot tweemaal toe gevaarlijk. Eerst keerde Bakker een schot van Hamdaoui waarna hij de opeenvolgende voorzet van Owusu moest wegboksen. Enkele minuten later had Hamdaoui de 2-0 op zijn schoen nadat hij diep werd gestuurd door Javier Vet. De flankaanvaller miste echter één-op-één met Bakker.

Uitlopen naar 3-0

In de slotfase van de wedstrijd lukte het De Graafschap alsnog om het overwicht uit te drukken in doelpunten. In de 72ste minuut tekende Seuntjens voor de 2-0 op aangeven van Hamdaoui en amper drie minuten later stond óók de 3-0 al op het scorebord. Seuntjens probeerde Bakker eerst te verschalken met een schot, maar de FC Volendam-goalie moest lossen waarna Hamdaoui de rebound binnentikte: 3-0. Zo’n zes minuten voor tijd was er nog een mooi moment, daar de pas zestienjarige Milan Hilderink zijn officiële debuut mocht maken als vervanger van Gregor Breinburg. Daarna speelde De Graafschap de wedstrijd professioneel uit en vierden de supporters alvast feest: ‘wij staan bovenaan!’. Aan dat laatste is na drie speelronden niets gelogen.

Mike Snoei: "Professioneel toegeslagen"

Trainer Mike Snoei was na de ruime overwinning content met de zege, maar weet dat De Graafschap nog veel werk te verzetten heeft. "De score van 3-0 staat niet helemaal in verhouding tot de wedstrijd. We hebben echter professioneel toegeslagen op de juiste momenten, maar daar hebben we ook de ervaring voor. In een aantal gedeelten van de wedstrijden hebben we echter ook onder druk gestaan. Daar hebben we het deze week ook wel over gehad, want als je FC Volendam in het positiespel laat komen, dan krijg je het heel moeilijk. Desondanks hebben we met prima, kille cijfers gewonnen. We hebben nog veel werk te doen, maar dat kunnen we wel weer doen vanuit een overwinning. Ik heb echter ook heel veel goede dingen gezien voor bijna 10.000 mensen. Daarvoor speel je voetbal. We gaan nu gewoon met alle energie weer verder."

De Graafschap - FC Volendam: 3-0

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Stef Nijland (18.), 2-0 Ralf Seuntjens (72.), 3-0 Mohamed Hamdaoui (75.).

Arbiter: Marc Nagtegaal | Toeschouwers: 9.503

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Huizen, Van de Pavert, Tutuarima; Breinburg (84. Hilderink), Schuurman, Nijland (58. Vet); Thomassen, Seuntjens © en Hamdaoui (76. Helmer).

Opstelling FC Volendam: Bakker; Fadiga, Tol ©, Eerdhuijzen (76. Visser), Smal; Plat, Vlak, Veerman; Doodeman (71. Johnson), El Azzouzi en Murkin (63. Kaars).