De Graafschap nipt onderuit in bekerduel met Vitesse

De Graafschap heeft dinsdagavond niet voor een stunt weten te zorgen op bezoek bij Vitesse in de eerste ronde van de TOTO KNVB beker. De bekerkraker in het Gelredome werd met 2-0 verloren door doelpunten van Oussama Darfalou en Nouha Dicko.

Andere formatie en 1-0

Trainer Mike Snoei besloot om met een 5-3-2-formatie te beginnen aan de Gelderse derby. Toine van Huizen verving Ted van de Pavert (geschorst) en daarnaast was er achterin een basisplek voor Roland Baas. Jeremy Helmer kreeg ook een basisplaats. Jordy Thomassen (wissel) en Mohamed Hamdaoui (blessure) verschenen zodoende om verschillende redenen niet aan de aftrap. Het was de thuisploeg dat als eerst aanvallend van leer trok en Vitesse kwam na drie minuten op voorsprong. Darfalou passeerde Hidde Jurjus met een schot in de verre rechterhoek, nadat Thomas Buitink eerst tegen de paal schot.

Vervolg in balans

Vitesse bleef vervolgens dreigend en in het eerste kwartier kreeg het nog twee kansen via Jay-Roy Grot (kopbal over) en Eli Dasa (schot van ver een metertje naast). De wedstrijd kwam daarna meer in balans en De Graafschap kreeg zo nu en dan ruimte om naar het Vitesse-doel te bewegen, alleen leverde dat geen kansen op. Na iets meer dan een halfuur spelen redde Jurjus goed op een schot van Darfalou, die kon uithalen na een actie van Riechedly Bazoer. Vijf minuten voor tijd probeerde Helmer het eens van afstand, maar zijn schot ging ruim naast. De ruststand was zodoende 1-0.

Kansen

Na de rust moest De Graafschap, met de steun van bijna driehonderd Superboeren, proberen om de achterstand ongedaan te maken. De eerste mogelijkheid was echter voor Vitesse via Dasa, die zijn schot geblokt zag worden nadat hij kon uithalen na een pass van Max Clark. Na 55 minuten voetballen dook Javier Vet op voor het doel van Kostas Lamprou. Uit een splijtende pass van Leeroy Owusu kreeg Vet de bal nét niet goed mee en via een Vitesse-been was de kans verkeken. Vlak voor het uur spelen redde Jurjus op een rollertje van Thomas Buitink.

Dubbele wissel en 2-0

Snoei vond dat het daarna tijd was voor een aanvallende impuls en besloot twee wijzigingen door te voeren: Baas en Helmer verlieten het veld voor respectievelijk Ralf Seuntjens en Jesse Schuurman. De Graafschap werd hier echter niet direct gevaarlijk uit, terwijl Vitesse zo’n twintig minuten voor tijd wel scoorde. Matúš Bero zette Dicko voor Jurjus en de aanvaller schoof de bal in de verre hoek: 2-0. In de slotfase had invaller Dylan Chiazor, die zijn officiële debuut voor De Graafschap maakte, nog wel de 2-1 kunnen maken, maar zijn schot werd geblokt. In de absolute slotfase werden er geen kansen meer gecreëerd en het bekeravontuur zit er daardoor op.

Snoei: "Hier viel best wat te halen"

Snoei was van mening dat De Graafschap meer had kunnen halen. "Na de 1-0 is er eigenlijk niet zo heel veel meer gebeurd richting onze keeper. Het is jammer dat we er zelf niet meer hebben uitgehaald. Ik vond dat we iets te veel respect voor de tegenstander hadden. Dat heeft met de club te maken, toch een club uit de top 4 van de Eredivisie. Ik vind dat je best respect mag tonen, maar hier viel best wat te halen."

Vitesse - De Graafschap: 2-0

Doelpuntenmaker(s): 1-0 Oussama Darfalou (03.), 2-0 Nouha Dicko (68.)

Arbiter: Allard Lindhout

Opstelling Vitesse: Lamprou; Lelieveld, Doekhi, Hajek, Clark; Dasa, Bazoer, Bero ©, Grot (87. Vroegh); Darfalou (78. Foor) en Buitink (67. Dicko).

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Owusu, Van Huizen, Van Heertum, Baas (60. Seuntjens), Tutuarima; Breinburg, Van den Boomen, Vet; Helmer (60. Schuurman) en Van Mieghem © (72. Chiazor).